Μόδα τα δανεικά πιστοποιητικά. Το κόλπο για να μπαίνουν ανεμβολίαστοι στα μαγαζιά

Μόδα τα δανεικά πιστοποιητικά. Το κόλπο για να μπαίνουν ανεμβολίαστοι στα μαγαζιά

Νέο κόλπο για να μπαίνουν στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης στη Θεσσαλονίκη, και όχι μόνο, έχουν βρει αρκετοί ανεμβολίαστοι. Τι κάνουν; Χρησιμοποιούν πιστοποιητικά εμβολιασμού φίλων ή συγγενών, προκειμένου να ξεφύγουν από τους ελέγχους στις εισόδους των καταστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες συνελήφθη σε μπαρ στη Θεσσαλονίκη μια γυναίκα, η οποία απολάμβανε το ποτό της με… δανεικό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στον έλεγχο της ΕΛΑΣ διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία της δεν αντιστοιχούσαν με εκείνα της ταυτότητάς της.

Έχω δώσει το barcode εμβολιασμού μου σε τουλάχιστον έξι άτομα στην παρέα μου, καθώς πολλά καταστήματα δεν κάνουν ταυτοποίηση στοιχείων, άρα μπαίνουν κανονικά, δήλωσε στο ThessToday.gr εργαζόμενος στον κλάδο της αισθητικής, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ανταλλαγή barcode έξω από μαγαζί στη Θεσσαλονίκη
Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που εκτυλίχθηκε το βράδυ του Σαββάτου, σε γνωστό κατάστημα με μπιλιάρδο και πινγκ πονγκ, στο κέντρο της πόλης. Παρέα 9 ατόμων εντοπίστηκε από την κάμερα να ανταλλάσσει πιστοποιητικά εμβολιασμού, ακριβώς έξω από το κατάστημα.

Ο επιχειρηματίας, γνωρίζοντας την αυστηρή ποινή που επιβάλλεται και στο κατάστημα αν και εφόσον αποδειχθούν «δανεικά» τα πιστοποιητικά, ζήτησε από τη συγκεκριμένη παρέα ταυτότητες για την εξακρίβωση των στοιχείων τους με το green pass.

Αμέσως, και τα εννέα άτομα, βγήκαν από το μαγαζί και ένας από αυτούς ακούστηκε να λέει «εδώ κάνουν ελέγχους».

Εκτός από τα πιστοποιητικά δείχνουν και….ξένη ταυτότητα
Ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας επισημαίνει στο ThessToday.gr ότι εδώ κι κάποιες ημέρες οι ανεμβολίαστοι εκτός από το… δανεικό πιστοποιητικό, επιδεικνύουν με τα κινητά τους τηλέφωνα ακόμη και την πίσω πλευρά της ταυτότητας του κατόχου, προκειμένου να φαίνονται πιο πειστικοί.

«Έρχονται ορισμένοι και μαζί με το δήθεν πιστοποιητικό τους μας δείχνουν σε φωτογραφία την πίσω πλευρά της αστυνομικής “ταυτότητας” τους, υποστηρίζοντας ότι δεν την έχουν μαζί τους. Μόνο την πίσω πλευρά της ταυτότητας, όμως, καθώς στην μπροστινή δεν αναγράφεται σε πολλές περιπτώσεις το ονοματεπώνυμο μαζί με την υπογραφή του κατόχου», τονίζει ο επιχειρηματίας.

Μπορεί οι συγκεκριμένες πρακτικές να θεωρούνται ως «κοινό μυστικό» μεταξύ των ανεμβολίαστων, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, εξήγησε στο ThessToday ότι τα  εν λόγω περιστατικά είναι «μηδαμινά».

Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε ο ίδιος, αν και εφόσον οι συγκεκριμένες μέθοδοι χρησιμοποιούνται από τους ανεμβολίαστους, τότε θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.