Εύβοια, Πήλιο και Λάρισα αντιμέτωποι με την μανία της κακοκαιρίας - Βιβλικές καταστροφές

Οι πυρόπληκτες περιοχές της βόρειας Εύβοιας δέχθηκαν ακόμα ένα χτύπημα. Το χαμηλό βαρομετρικό Αθηνά έπληξε την περιοχή με ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους και τα πάντα σκεπάστηκαν με λάσπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτυπήθηκαν οι παραθαλάσσιες περιοχές. Οι τεράστιες εκτάσεις που κατέκαψε η πυρκαγιά του καλοκαιριού σε Αγια Άννα, Αχλάδι, Κοτσικιάς και Ψαροπούλι δέχθηκαν χιλιάδες κυβικά νερού που κατέβηκαν από τον ορεινό όγκο καθώς δεν υπήρχε δάσος για να εμποδίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στην παραλία της Αγίας Άννας πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν.

Λέκκας: Οι 10 περιοχές στη χώρα οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες

Βομβαρδισμένη περιοχή θυμίζει και το Αχλάδι. Σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει ενώ οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν τώρα να σώσουν τις περιοχές τους.

Εκτεταμένες είναι και οι ζημιές που έχουν γίνει στο οδικό δίκτυο της βόρειας Εύβοιας κυρίως από κατολισθήσεις.

Πυροσβέστες κάνουν συνεχώς απάντληση υδάτων από κατοικίες ενώ κλιμάκια της περιφέρειας και των δήμων προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους της περιοχής.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην βόρεια Εύβοια ενισχύθηκαν από νωρίς το πρωί με κλιμάκια που μετέβησαν στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα.

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας 
Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πλημμύρες ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Αγία Άννα και καταγράφει τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Αθηνά. Παράλληλα τόνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα συνεχίζονται.

 «Η Πολιτεία θα είναι δίπλα στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας και για την αποκατάσταση των ζημιών. Έχουμε ήδη εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

 Νωρίτερα ο κ. Τριαντόπουλος από τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή, με εντολή Πρωθυπουργού, βρεθήκαμε στη Β. Εύβοια και στο πεδίο με το δήμαρχο, αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που άμεσα προχωρούν σε καθαρισμούς και τις πρώτες αποκαταστάσεις. Η στήριξη του κράτους -φυσικά- και θα συνεχιστεί για να καλυφθούν οι οποίες νέες ανάγκες, ενώ τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται».

Στη Βόρεια Εύβοια βρίσκεται και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου.

Πήλιο και Λάρισα βρέθηκαν αντιμέτωποι με την μανία της κακοκαιρίας

Στο Πήλιο ξεκόλλησαν βράχια, άνοιξαν δρόμοι και φούσκωσαν χείμαρροι, ενώ στην Λάρισα κάτοικοι εγκλωβίστηκαν σε χωριά.
Η Αθηνά έπληξε και τη Θεσσαλία. Οι εικόνες από περιοχές του Πηλίου και της Λάρισας είναι ενδεικτικές των καταστροφών που προκλήθηκαν από την επέλαση της κακοκαιρίας.

Μετά από τρεις ημέρες βροχοπτώσεων, το βράδυ του Σαββάτου η κακοκαιρία επιδεινώθηκε, πλήττοντας πολλές περιοχές στο βόρειο και νότιο Πήλιο.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν στην Μακρυρράχη Πηλίου καταδεικνύουν την καταστροφή. Δύο σπίτια υπέστησαν υλικές ζημιές στη Μακρυρράχη και τρία αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

«Οι ζημιές δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί όλες, έχουν γίνει σε πολλά σημεία του κεντρικού δικτύου. Έχουν γίνει μέσα στο Ανήλιο, στη Μακρυρράχη, στη Ζαγορά και το Πουρί, μέσα στους οικισμούς. Κυρίως, έχουν γίνει κατολισθήσεις, που έχουν κλείσει δρόμους και φρακάραν και σε κάποια σημεία αυτές οι κατολισθήσεις πέσαν και πάνω σε σπίτια» ανέφερε ο δήμαρχος Ζαγόρας – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης.

Με μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα μηχανήματα οι τοπικές αρχές επιχειρούν να ανοίξουν τις οδικές αρτηρίες και να απομακρύνουν τα φερτά υλικά από τους δρόμους.

«Είμαι πολύ ακραίο το φαινόμενο, οι εναλλαγές είναι πάρα πολύ γρήγορες και πιάνει όλο το φάσμα του δήμου μας. Προτεραιότητα μας είναι να απεγκλωβίσουμε όλο τον κόσμο που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Σηπιάδα και Αργαλαστής» σημείωσε ο δήμαρχος Νότιου Πηλίου Μιχαήλ Μίτσικος.

«Η περιοχή έχει υποστεί την επέλαση της κακοκαιρίας, της ”Αθηνάς”. Η εικόνα είναι άσχημη, ειδικά στο θαλάσσιο μέτωπο, έχει καταστραφεί πλήρως, έχει γίνει ένα θάλασσα μαζί με τη ροή των χειμάρρων από το βουνό» πρόσθεσε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νάσικας.

Πλημμύρες στη Λάρισα
Σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν στους παραλιακούς δρόμους στη Λάρισα σε περιοχές όπως ο Αγιόκαμπος, η Βελίκα και η Σωτηρίτσα.

Στον Αγιόκαμπο η ένταση και η ποσότητα του νερού ήταν τέτοια που ο παραλιακός δρόμος έγινε ένα με τη θάλασσα.

«Είχαμε μεγάλο ύψος βροχόπτωσης. Στη Ζαγορά είχαμε 728 λίτρα μέσα στα δύο τελευταία 24ωρα, δηλαδή, σε μέγεθος συγκριτικό όσο βρέχει δύο χειμώνες στην Αθήνα. Είχαμε προβλήματα στους αγροτικούς δρόμους, είχαμε προβλήματα σε νέα ρέματα» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Κατολισθήσεις υπήρξαν και στις περιοχές των Τρικάλων όπου δέντρο έπεσε στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα