Νέος ισχυρός σεισμός 4,6 Ρίχτερ στο Ηράκλειο - Επίκεντρο στο Αρκαλοχώρι

Νέος ισχυρός σεισμός  4,6 Ρίχτερ στο Ηράκλειο - Επίκεντρο στο Αρκαλοχώρι

Νέος σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ο σεισμός είχε μέγεθος 4,6 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 1 χιλιόμετρο νότια του Αρκαλοχωρίου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,5 χιλιόμετρα.

Οι μετασεισμικές δονήσεις του κυρίως σεισμού των 5,8 R της Δευτέρας (27.09.2021) συνεχίζονται με ισχυρότερη αυτή των 5,3 βαθμών στις 07:48′ το πρωί της Τρίτης (28.09.2021).

 

Ο Άκης Τσελέντης προβλέπει έντονους μετασεισμούς στο νησί
 Ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μίλησε στο Νίκο Ευαγγελάτο για τους σεισμούς στην Κρήτη
Συγκινημένος εμφανίστηκε ο κ. Άκης Τσελέντης στην εκπομπή Live News, για την τραγική κατάσταση στην Κρήτη.

Όπως σημείωσε, ισχυροί μετασεισμοί αναμένονται για αρκετό καιρό και η ανησυχία για τα βεβαρημένα κτίρια είναι μεγάλη. Συμβούλευσε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι επισκέψεις στα σπίτια των κατοίκων, καθώς αυτό καθίσταται επικίνδυνο.

Το ανώτερο που αναμένεται να φτάσουν οι μετασεισμοί είναι τα 6 ρίχτερ, ενώ οι έντονες κατακόρυφες επιταχύνσεις του κυρίως σεισμού, τον έκαναν να φαντάζει τόσο δυνατός και προξένησαν όλες τις σοβαρές καταστροφές.

Δεκάδες μετασεισμοί, σε απόγνωση οι κάτοικοι

Ο φόβος τούς κυριεύει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Κάμερες ασφαλείας καταγράφουν τον πρωινό ισχυρό μετασεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο ισχυρός μετασεισμός και εκείνοι που ακολουθούν, προκαλούν νέες πτώσεις κτιρίων, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα πάνω από 1.000 που λαβώθηκαν χθες και συντηρούν την ανασφάλεια των κατοίκων στο Αρκαλοχώρι και τις γύρω περιοχές.

Τα πλάνα από ψηλά, δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής. Από το μικρό εκκλησάκι που κατέρρευσε και παρέσυρε στον θάνατο έναν άτυχο οικοδόμο, στις γειτονιές του χωριού που θυμίζουν βομβαρδισμένα τοπία με ολόκληρα δωμάτια να έχουν καταρρεύσει και να έχουν καταπλακώσει περιουσίες που για να αποκτήσουν ορισμένοι χρειάστηκε μια ολόκληρη ζωή.

Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών, οι οποίοι μετρούν τις πληγές τους. Κάποιοι άλλοι ταξίδεψαν τη νύχτα από την Αθήνα για να δουν τι άφησε πίσω ο σεισμός.

Στην ευρύτερη περιοχή, οι εικόνες καταστροφής είναι αδύνατον να αφήσουν περιθώρια για αισιόδοξες σκέψεις. Όπως και στο χωριό Σαμπάς του δήμου Αρκαλοχωρίου, όλες οι πολυκατοικίες έχουν ρωγμές, τα περισσότερα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα έξω από πέτρινα κτίσματα καταπλακώθηκαν από τα μπάζα που έκαναν τα μικρά στενά αδιάβατα.

Στο χωριό Χουμέρι, που καταγράφεται ισοπεδωμένο από ψηλά, εκατοντάδες σπίτια είναι μη κατοικήσιμα και από τα υπόλοιπα υπολογίζεται πως το 90% βρίσκεται σε ετοιμόρροπη κατάσταση.

Οι μετασεισμοί που γίνονται αισθητοί στην περιοχή μπορεί να εντείνουν την ανησυχία των κατοίκων, αλλά οδηγούν τους σεισμολόγους στην εκτίμηση πως ο χθεσινός των 5.8 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος σεισμός.

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αναμένεται να ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για τους σεισμόπληκτους.

Το θύμα της τραγωδίας, ο άτυχος οικοδόμος που καταπλακώθηκε από τον τρούλο της εκκλησίας και σκοτώθηκε οδηγήθηκε το μεσημέρι στην τελευταία του κατοικία. Με φίλους, συγγενείς και ανθρώπους από τη γειτονιά του να ετοιμάζονται για τη δεύτερη δύσκολη νύχτα μακριά από τα σπίτια τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα