Τεστ αντισωμάτων: Γιατί δεν πρέπει να γίνεται σε ατομικό επίπεδο

Τεστ αντισωμάτων:  Γιατί δεν πρέπει να γίνεται  σε ατομικό επίπεδο

Στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων η κ. Θεοδωρίδου ρωτήθηκε για τα τεστ αντισωμάτων.

Συγκεκριμένα η ερώτηση αφορούσε το αν θα μπορούσε να γίνει αξιοποίηση των τεστ και αν θα είχε νόημα αυτά να διεξάγονται, έτσι ώστε να γνωρίζει ο καθένας – εν προκειμένω η ερώτηση έφερε σαν παράδειγμα τους υγειονομικούς – αν χρειάζεται εμβολιασμό ή χορήγηση τρίτης δόσης.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δήλωσε πως δεν πρέπει να διενεργείται ατομικά, καθώς δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, επειδή τα δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς.

«Το τεστ αντισωμάτων εξαρχής φάνηκε πως είναι χρήσιμο για μελέτες επιδημιολογικές, όχι για χρησιμοποίηση σε ατομικό επίπεδο. Δεν συστήνεται ο προσδιορισμός των αντισωμάτων. Έτσι, δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει πρακτική να γίνεται, προκειμένου κάποιος να κάνει ένα εμβόλιο. Οι μελέτες ήδη έχουν δείξει για γενική ροπή της μείωσης των αντισωμάτων μέσα στο 6μηνο για αυτό ο χρόνος που συζητείται για την αναμνηστική δόση είναι στους 6-8 μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα