Φωτιά στα Βίλια: Τρία τα μέτωπα - Στη μάχη της κατάσβεση  και τα 2 ρωσικά μεγαθήρια Ιλιούσιν

Φωτιά στα Βίλια: Τρία τα μέτωπα - Στη μάχη της  κατάσβεση  και τα 2 ρωσικά μεγαθήρια Ιλιούσιν

Η φωτιά στα Βίλια συνεχίζει από χθες Δευτέρα το καταστροφικό της έργο. Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, 'Αγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα

Στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς  και τα 2 ρωσικά μεγαθήρια Ιλιούσιν.

Πρόκειται για αεροσκάφη  με χωρητικότητα 40 τόνων νερού , που πλέον κάνουν ρίψεις πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πυρκαγιά μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν την δύναμη κρούσης του μηχανισμού πυρόσβεσης και ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που έχουν ήδη ενισχυθεί, και επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το άλλο ρωσικό Beriev-200

Εκκενώθηκαν οικισμοί και γηροκομείο

Τη νύχτα εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα) και το γηροκομείο «Παναγιά Φανερωμένη», καθώς οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο πλησίασαν την κατοικημένη περιοχή καίγοντας πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρα. Υπολογίζεται ότι το πύρινο μέτωπο φτάνει στα 10 χιλιόμετρα.

Τα εναέρια μέσα συνεχίζουν τις ρίψεις στα Βίλια για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Οι εστίες είναι πολλαπλές και επιχειρούν τόσο επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις. Η φωτιά καίει σε δασική έκταση, γύρω στα 400 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Το μέτωπο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα. Η εικόνα το πρωί της Τρίτης (17/08) είναι ελαφρώς καλύτερη αν και οι άνεμοι είναι ελαφρώς ενισχυμένοι στην περιοχή, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία.

Τα εναέρια μέσα συνεχίζουν τις συνεχείς ρίψεις για να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά που καταστρέφει παρθένο πευκόδασος στο όρος Πατέρα, στα Βίλια. Τρία τα μεγάλα μέτωπα, εκκενώθηκαν οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Το μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια φτάνει τα 10 χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ορεινό όγκο, στο όρος Πατέρας προς την πλευρά της Ψάθας, εκεί όπου από πολύ νωρίς το πρωί της Τρίτης (17.08.2021) επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Μετά τα έξι ελικόπτερα και τα τέσσερα αεροπλάνα (μεταξύ των οποίων και το Beriev-200), στη μάχη για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη φωτιά στα Βίλια τέθηκε άλλοι δυο «γίναντες», δυο Ilyushin, που ξεκίνησαν ρίψεις.

Μέχρι τώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ασφαλίσει τα Βίλια και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον οικισμό. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, έχουν οριοθετηθεί κομμάτια που κατευθύνονταν είτε ανατολικά είτε δυτικά (Αγία Παρασκευή).

Έπειτα από επικοινωνία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και  άλλοι 2, θετικοί στη νόσο Covid-19, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν». 

Σε κατάσταση ετοιμότητας τα νοσοκομεία
Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από χθες Δευτέρα 16 Αυγούστου το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας.

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί δόθηκε εντολή για νέα εκκένωση. Συνολικά έχουν εκκενωθεί πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα) κι ένα γηροκομείο, όσο το τεράστιο πύρινο μέτωπο της φωτιάς καίει σε δύσβατο σημείο.

Σημειώνεται ότι είναι πολλοί οι κάτοικοι που έχουν αρνηθεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια και τα χωριά τους και παραμένουν στα σημεία για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους αν χρειαστεί. 
Η οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί από τη φωτιά στα Βίλια είναι τεράστια και το μήκος του πύρινου μετώπου ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα! Οι φλόγες πλησίασαν την κατοικημένη περιοχή καίγοντας πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρα.

 
Η φωτιά ξεκίνησε να καίει στα Βίλια το μεσημέρι της Δευτέρας (16.08.2021) και από εκείνη η στιγμή καίει ανεξέλεγκτη. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 115 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπόρων και ένα Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία.

Στις 06:30 το πρωί ξεκίνησαν να πετούν και τα εναέρια μέσα (έξι ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200), χωρίς τα οποία το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, αφού όπως είπε στον ΣΚΑΙ ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, χωρίς αυτά δεν θα αντιμετωπιστεί το πύρινο μέτωπο που καίει σε δύσβατα σημεία στο όρος Πατέρα.

Επίσης, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Τρίτης, μέσω του 112 όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης των οικισμών Θέα, Παλαιοχώρι, Αγία Σωτήρα και Παλαιοκούνδουρα.

Εκκενώθηκε επίσης το γηροκομείο της “Παναγίας Φανερωμένης”, όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Βιλίων – Πόρτο Γερμενού.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε:

Στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια. Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας γινόντουσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις στα σημεία που υπήρχε η φωτιά, ενώ πυροσβέστες μαζί με κατοίκους δημιούργησαν στην παλαιά εθνική οδό Βιλίων – Πόρτο Γερμενού αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την εξάπλωση προς Βίλια, Αγ. Γεώργιο και Παλαιοχώρι.


 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα