Aνεξέλεγκτες οι φωτιές σε Κερατέα και Βίλια: Μάχη για σπίτια και Εθνικό Δρυμό Σουνίου - Υπόνοιες για εμπρησμό

Aνεξέλεγκτες οι φωτιές σε Κερατέα και Βίλια: Μάχη για σπίτια και Εθνικό Δρυμό Σουνίου - Υπόνοιες για εμπρησμό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε στην Κερατέα και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από το πρωί στην Κερατέα, με την φωτιά να έχει φτάσει στις αυλές των σπιτιών.

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις στην πυρκαγιά της Κερατέας, όπου γίνεται μάχη να κρατηθούν οι φλόγες πριν επεκταθούν στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, οπότε πλέον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της.

Η πυρκαγιά στην Κερατέα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έχει ανοίξει και εκτείνεται αυτή την ώρα σε όλο το τόξο Μερκάτι- Συντερίνα- 'Αγιο Κωνσταντίνο, που έχουν εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Δημολάκι, καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια.

Το ένα μέτωπο είναι στην κορυφογραμμή πάνω από τον 'Αγιο Κωνσταντίνο, όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην περάσει στον εθνικό δρυμό.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού κ. Πέτρο Φιλίππου το μεγάλο μέτωπο είναι ανάμεσα σε Αγ. Κωνσταντίνο και Ανάβυσσο και γίνεται προσπάθεια να μην περάσει στην κάτω πλευρά του δρόμου. 

«Αυτή την στιγμή το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, φυσάει και πολύ δυνατός αέρας. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο δρόμο ανάμεσα σε Αγ. Κωνσταντίνο και Ανάβυσσο και οι δυνάμεις προσπαθούν να μην περάσει η φωτιά στην κάτω πλευρά του δρόμου γιατί θα καεί όλος ο δριμός του Σουνίου. Γίνεται μια προσπάθεια να ανακοπεί σε αυτό το σημείο. Ο δρόμος Αγ. Κωνσταντίνου – Αναβύσσου είναι κλειστός. Έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση, αλλά η φωτιά δεν μπορεί να ελεγχθεί λόγω του ισχυρού αέρα. Αν περάσει η φωτιά από τον δρόμο θα φτάσει στο Σούνιο. Δασικές εκτάσεις έχουν καεί πολλές».

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη η προσπάθεια είναι να μην βρεθεί η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό και γι’ αυτό έχει εκκενωθεί το χωριό του Αγίου Κωνσταντίνου. Είπε ακόμα ότι η φωτιά είναι σε καλύτερη κατάσταση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου κάποια από τα εναέρια μέσα έφυγαν για να βοηθήσουν στην φωτιά στα Βίλλια και δυστυχώς η φωτιά φούντωσε πάλι. 

Μετά την ενίσχυση των δυνάμεων και στις δύο πυρκαγιές επιχειρούν αναλυτικά:

- Στην Κερατέα επιχειρούν, 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 6 Α/Φ και 6 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η πληροφορία για μια ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη η γυναίκα απεγκλωβίστηκε και έχει μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος. 

Έχει ήδη δοθεί εντολή μέσω του 112 για την εκκένωση τεσσάρων οικισμών (Μαρκάτι, Συντερίνα, Άγιος Κωνσταντίνος και Δημουλάκι).

Οι μεν κάτοικοι στο Μαρκάτι κλήθηκαν να μετακινηθούν προς Λαύριο και οι δε της Συντερίνας προς Ανάβυσσο. Το μέτωπο είναι 4 χιλιόμετρα και είναι τόσο σε χαμηλή βλάστηση όσο και σε δάσος. Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι εστάλη μήνυμα και για την εκκένωση του Αγίου Κωνσταντίνου. Οι κάτοικοι καλούνται να κινηθούν προς Ανάβυσσο. Μήνυμα εκκένωσης εστάλη και στον οικισμό Δημολάκι.

Oι πυροσβέστες προσπαθούν να μην περάσει η μεγάλη φωτιά σε κατάφυτη περιοχή, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης στην ΕΡΤ.

«Ισχυροί άνεμοι ενισχύουν το πύρινο μέτωπο, ενώ πρώτο μέλημα είναι οι άνθρωποι αλλά και ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου με το πολύ πυκνό δάσος», είπε ο κ. Κόκκαλης.

Έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, ωστόσο η φωτιά προχωράει στο βουνό του Κίτσου και κινείται ανατολικά προς την Καμάριζα, έχοντας περάσει από τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Από την Τροχαία διακόπηκε η κυκλοφορία στους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στην παλαιά λεωφόρο Λαυρίου- Κερατέας, στην Λαυρίου – Καμάριζας στην περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό ‘Αγιο Κωνσταντίνο, Λαυρίου – Καμάριζας, από οικισμό Συντερίνας προς ‘Αγιο Κωνσταντίνο και Λ. Λαυρίου και παλαιάς Λ. Λαυρίου.

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Τι αναφέρει ο Δήμαρχος

Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, ανεξέλεγκτο και κινείται προς την Καμάριζα, τόνισε στον  ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς αναφορικά με την φωτιά που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή Μαρκάτι του Δήμου Λαυρεωτικής.

Μάλιστα ο δήμαρχος Λαυρεωτικής δήλωσε ότι έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον 10 σπίτια.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπάλληλος του δήμου είδε ενα λευκό όχημα να βάζει φωτιά σε κάδους στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά.

 

Δήμαρχος Σαρωνικού: Το πύρινο μέτωπο είναι ενιαίο και μεγάλο

Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του δήμου Σαρωνικού, αλλά και του όμορου δήμου Λαυρεωτικής, για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Κερατέα και οι υδροφόρες τους ενεργούν συντονισμένα με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική. «Το μέτωπο είναι μεγάλο, ενιαίο και σε ένταση, γιατί βρίσκεται σε δάσος και φυσάει δυνατός βοριάς», λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και συνεχίζει: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει γιατί είναι επικίνδυνο. Τα οχήματα να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να μην κατευθύνονται προς τον δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου-Αναβύσσου, γιατί είναι κλειστός».

Ενισχύονται τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στα Βίλια - Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά

 Εκτροπή εναέριων πυροσβεστικών μέσων προς την πυρκαγιά στα Βίλια, από άλλες περιοχές της χώρας γίνεται από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια, (γεωγραφικά προς τα Μέγαρα) καίγοντας παρθένο πευκοδάσος, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη εκκενωθεί με μηνύματα του 112 έξι οικισμοί: Παλαιοχώρι, 'Αγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Πριν από λίγο διακόπηκε από την Τροχαία η κυκλοφορία και επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού, από την εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών, προς τα Βίλια. Σημειώνεται οτι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, τα οποία θα ενισχυθούν, καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με την συνδρομή εθελοντών, καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων της περιφέρειας και των δήμων.

«Το μέτωπο είναι μεγάλο, ενιαίο και σε ένταση, γιατί βρίσκεται σε δάσος και φυσάει δυνατός βοριάς», δήλωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνεχίζει: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει γιατί είναι επικίνδυνο. Τα οχήματα να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να μην κατευθύνονται προς τον δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου-Αναβύσσου, γιατί είναι κλειστός».

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω της φωτιάς στα Βίλια
Σε διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων και στην περιοχή των Βιλίων, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, προχώρησε πριν από λόγο η Τροχαία.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε

  •  στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο και
  • στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια.

 

 

Δήμαρχος Μάνδρας για τη φωτιά στα Βίλια: Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό

Πυροσβεστικές δυνάμες με τη συνδρομή υδροφόρων και προσωπικού του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας δίνουν σκληρή μάχη προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που έχει ξεσπάσει στα Βίλια.

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης τονίζει ότι, προς το παρόν, δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

Μπορεί να γίνει Εύβοια η περιοχή αν ξεφύγει η φωτιά στα Βίλια

Mεγάλο είναι το πύρινο μέτωπο στα Βίλια Αττικής, με τη φωτιά να μαίνεται σε δύσβατο σημείο.

Το θετικό, όπως αναφέρει στον ΣΚΑΪ, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος είναι πως έχουν περιοριστεί κάπως οι άνεμοι.

Υπάρχουν εναέρια μέσα που επιχειρούν, ευτυχώς, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να ελεγχθεί η φωτιά. Ο Αντιπεριφερειάρχης είπε πως αυτή τη στιγμή βλέπει τρία ελικόπτερα, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να έρθουν κι άλλα.

«Μπορεί να γίνει Εύβοια η περιοχή αν ξεφύγει» η φωτιά, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοσμόπουλος εξήγησε πως η φωτιά μαίνεται «στην καρδιά ενός παρθένου δάσους, μιας πευκόφυτης περιοχής. Είναι το μεγαλύτερο δάσος που έχει μείνει στην Αττική και η φωτιά βρίσκεται στο κέντρο. Δεν έχει όρια.»

Ανέφερε, όμως ότι από την πίσω μεριά έχει δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη, με τους πυροσβέστες να βρίσκονται επί ποδός.

Αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει ούτε το Πόρτο Γερμενό, ούτε η Ψάθα, επεσήμανε και συμπλήρωσε πως ούτε οι άνεμοι σπρώχνουν τη φωτιά προς τα εκεί.

Για να εξηγήσει προς τα πού κατευθύνεται η φωτιά με βάση τους ανέμους είπε ότι γεωγραφικά πάει προς Μέγαρα. Ωστόσο, τα Μέγαρα είναι αρκετά μακριά από την περιοχή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα