Γώγος: Νόσος των νέων ο κορονοϊός. Στις ΜΕΘ, το 99% είναι ανεμβολίαστοι

Γώγος: Νόσος των νέων ο κορονοϊός. Στις ΜΕΘ, το 99% είναι ανεμβολίαστοι

Ο ΕΟΔΥ σήμερα Πέμπτη 12 Αυγούστους ανακοίνωσε 3.605 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 938 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 298

Ανησυχία και από την αύξηση των ασθενών που βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη που έφτασαν τους 240, ενώ άλλοι 200 πολίτες χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Οι περισσότερες μολύνσεις εντοπίζονται στην Αττική, ενώ τα στοιχεία από την Κρήτη σοκάρουν, καθώς 506 πολίτες εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό το τελευταίο 24ωρο. 298 στη Θεσσαλονίκη και 142 στην Αχαΐα.

Τα περιοριστικά μέτρα σε Ζάκυνθο και Χανιά παρατείνονται έως την Τετάρτη.

O καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Χαράλαμπος Γώγος,  κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορoνοϊού στη χώρα μας, η οποία επέστρεψε μερά από διακοπή κάποιων ημερών λόγω της επικαιρότητας, αφού οι καταστροφικές φωτιές μαίνονταν σε πολλά σημεία της χώρας, αρχικά εξέφρασε την θλίψη του εκ μέρους όλης της επιτροπής- για τις καταστροφικές συνέπειες από τις πυρκαγιές και επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις μελέτες του ΠΟΥ τα μοντέλα μετάδοσης του ιού μπορεί να μεταβληθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μαζί του βρέθηκε και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει αύξηση και ότι ο  δείκτης θετικότητας αυξήθηκε αλλά προς το παρόν δεν έχει ξεπεράσει το 4%.

Η τάση του δείκτη στις περισσότερες Περιφέρειες είναι αυξητική είπε αλλά διευκρίνισε ότι τα εισαγόμενα κρούσματα είναι πολύ λίγα (0,59%) και, όπως φαίνεται, το στοίχημα του τουρισμού κερδίζεται.

Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει με 90% των διαγνώσεων σε λίγο καιρό, ενώ για τις εισαγωγές ασθενών παρατήρησε ότι το τελευταίο 20ημερο διαπλασιάστηκαν.

«Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί τη νόσο των νέων με μέσο όρο τα 29 έτη», είπε ακόμη, συμπληρώνοντας: «Αρχίζει όμως να «χτυπά» και μεγαλύτερες ηλικίες. Σε λίγο καιρό, ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι η παρουσία του ιού στην εκπαίδευση. Είναι σημαντικό οι νέοι να ελέγχονται με τεστ τόσο πηγαίνοντας για διακοπές όσο -και κυριότερο- γυρίζοντας, ειδικά αν έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις διασωληνώσεις αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τονίζοντας επίσης την σημασία του εμβολιασμού.

Τήρηση μέτρων, σωστή χρήση μάσκας και εμβολιασμός το τρίπτυχο των όσων συνόψισε ο καθηγητής…

«Ο πόλεμος αλλάζει μορφή. Το Δέλτα στέλεχος είναι πολύ ισχυρό, ο κόσμος έχει κουραστεί», επεσήμανε ακόμη, τονίζοντας ξανά και ξανά την σημασία του εμβολιασμού για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον εφιάλτη του κορονοϊού.

«Στις ΜΕΘ, το 99% είναι ανεμβολίαστοι» πρόσθεσε με νόημα.

Σημείωσε, τέλος, ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ στην παρούσα φάση είναι στο 51% με την μεγαλύτερη δυσκολία να εντοπίζεται στην Κρήτη αλλά και ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων αυτή τη στιγμή -σε σχέση με το τρίτο κύμα- είναι κατά 60%-80% μειωμένος λόγω των εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα