Έτσι κόλλησαν κορονοϊό στην κατασκήνωση στο Καπανδρίτι

Διπλό φαίνεται πως είναι το πρόβλημα με τις κρούσματα που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο στις παιδικές κατασκηνώσεις (αυτή τη στιγμή αυτές που έχουν εμφανίσει κρούσματα είναι 7 στον αριθμό). Από τη μία, τα μάλλον χαλαρά υγειονομικά πρωτόκολλα φέτος -ίσως και λόγω έλλειψη της πληροφορίας για τη μετάλλαξη Delta, η οποία ήρθε αφού οι κατασκηνώσεις είχαν ξεκινήσει τη λειτουργία της πρώτης κατασκηνωτικής περιόδου- και από την άλλη η ίδια η χαλαρότητα των κατασκηνώσεων στην τήρηση αυτών των πρωτοκόλλων.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι μεγάλη κατασκήνωση στο Καπανδρίτι στην Αττική όπου μέχρι στιγμής 4 παιδιά έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό.

Μητέρα η οποία είχε εγγράψει τα παιδιά της στη Β’ κατασκηνωτική περίοδο, η οποία ξεκινάει στις 16 Ιουλίου, επικοινώνησε με τη εν λόγω κατασκήνωση για να μάθει τι συμβαίνει. Από τα γραφεία της κατασκήνωσης στην Αθήνα, της είπαν πως στη συγκεκριμένη κατασκήνωση διαμένουν 550 άτομα.

Στην ερώτηση της μητέρας πως πιστεύουν ότι κόλλησαν τα παιδιά κορονοϊό, η απάντηση που πήρε είναι πως γυμνασιόπαιδα, μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας 13, 14, 15 ετών έφυγαν από την κατασκήνωση για 1 ημέρα για να δώσουν εξετάσεις αγγλικών και στη συνέχεια μπήκαν ξανά μέσα. Η κυρία στα γραφεία της κατασκήνωσης στο Καπανδρίτι, είπε στη μητέρα πως έτσι πιστεύουν ότι ο ιός μπήκε από έξω-μέσα μιας και σε αυτές τις ηλικίες εμφανίστηκαν τα κρούσματα.

Ένας άλλος λόγος που ανέφεραν στη μητέρα από τα κεντρικά της κατασκήνωσης στην Αθήνα (μιας και από ένα σημείο κι έπειτα, η κατασκήνωση παρέπεμπε τη συγκεκριμένη μητέρα στα κεντρικά γραφεία για περισσότερες πληροφορίες) ότι έπαιξε το ρόλο του είναι ότι μεγάλη μερίδα των γονιών στην Α’ κατασκηνωτική περίοδο, έστειλαν τα παιδιά τους με self test αντί για τα τεστ που πραγματοποιούνται στις κλινικές, επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους ( τα τεστ στην κλινική είναι όσον αφορά τα rapid κατά 15 ευρώ πιο ακριβά). Επίσης, κάποιοι γονείς επισκέφτηκαν τα παιδιά τους στην κατασκήνωση, κάτι που επίσης θεωρείται ύποπτο.

Ενδεικτικό των χαλαρών πρωτοκόλλων ασφαλείας για τις κατασκηνώσεις, με τον προαιρετικό χαρακτήρα- μιας και η σύσταση που είχαν οι ιδιοκτήτες των κατασκηνώσεων ήταν για είσοδο με ένα από τα τρία διαθέσιμα τεστ- self ή rapid και pcr σε κλινική- είναι πως η κάθε κατασκήνωση επέλεγε τελικά το δικό της οδηγό μέτρων ασφαλείας ανάλογα με τις…πιέσεις των γονιών.

Η ίδια μητέρα που μίλησε στο Newsbeast είχε δηλώσει συμμετοχή των παιδιών της για την Α’ κατασκηνωτική περίοδο σε άλλη μεγάλη κατασκήνωση στον Κάλαμο της Αττικής, αλλά ακύρωσε τη συμμετοχή της εκεί για προσωπικούς λόγους οργάνωσης των φετινών διακοπών της οικογένειας.

Στη συγκεκριμένη κατασκήνωση λοιπόν το test έπρεπε υποχρεωτικά να έχει διενεργηθεί σε κλινική –με το self rapid τα παιδιά δεν γίνονταν δεκτά αφού θεωρούνται από αυτή τη κατασκήνωση λιγότερο αξιόπιστα-, ενώ το επισκεπτήριο απαγορεύονταν ρητά.

Aν ένας γονέας ήθελε να δώσει στο παιδί τoυ κάποιο είδος που χρειάζεται ο μικρός κατασκηνωτής, τότε αυτό θα γινόταν μόνο έξω από την κατασκήνωση και μόνο με τον γονέα να παραδίδει το είδος σε κάποιον υπεύθυνο της κατασκήνωσης.

Όπως πάντως εξήγησε, πριν από δύο μέρες και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο Newsbeast, η επικινδυνότητα της μετάδοση κορονοϊού στις κατασκηνώσεις είναι μεγάλη, δεδομένου μάλιστα ότι συνυπάρχουν παιδιά στην εφηβεία, τα οποία «προτιμάει» η μετάλλαξη Δέλτα, με μικρότερα παιδάκια. Κατά τον κο Σαρηγιάννη, τα πρωτόκολλα στις κατασκηνώσεις πρέπει να αυστηροποιηθούν.

Όπως μας είπε ο ίδιος: «Τον κορονοϊό στις κατασκηνώσεις μπορεί να τον μεταδίδουν τα ίδια τα παιδιά, αν στο πρώτο test που έκαναν πριν μπουν στην κατασκήνωση το ιϊκό φορτίο ήταν ακόμα χαμηλό και άρα μη ανιχνεύσιμο. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας στις κατασκηνώσεις χρειάζονται τώρα αυστηροποίηση. Πρέπει να γίνεται και δεύτερο rapid test, 5 ημέρες αφού εισέλθουν τα παιδιά στην κατασκήνωση. Αν είναι τεχνικά δύσκολο να γίνονται rapid ή pcr test σε όλες τις κατασκηνώσεις της επικράτειας, ας γίνονται τουλάχιστον self rapid test, δύο φορές την εβδομάδα όπως έκαναν τα παιδιά όταν άνοιξαν τα σχολεία πριν από ένα μήνα. Ο μηχανισμός και η γνώση υπάρχουν πια για αυτή τη δουλειά. Μπορούν ακόμα και να βάζουν στις αποσκευές των παιδιών οι γονείς rapid test αγορασμένα από το φαρμακείο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα