Γραβάνης: Πρώιμη χαλάρωση θα φέρει τέταρτο κύμα της πανδημίας

Για το πότε θα χτιστεί το πρώτο τείχος ανοσίας του πληθυσμού στην Ελλάδα, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά και τον κίνδυνο τέταρτου κύματος της πανδημίας μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Αναλυτικότερα, τόνισε: «Έχουμε μέχρι στιγμής 34% του πληθυσμού στην Ελλάδα με μία δόση από όλα τα εμβόλια και επειδή γνωρίζουμε, ότι για ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών αναπτύσσεται από 65% έως 85% προστασία, ικανός αριθμός στην κοινότητα προστατεύεται τουλάχιστον μερικώς. Το 11% έχει εκτεθεί στον ιό ασυμπτωματικά ή συμπτωματικά, που δημιουργεί ανοσία τουλάχιστον για 10 μήνες. Περίπου 19% των συμπολιτών μας έχουν πλήρως εμβολιαστεί και τις επόμενες ημέρες θα έχουν αποκτήσει ανοσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν τα 7,2 εκατ. δόσεων εμβολίων που περιμένουμε, διατεθούν γρήγορα, θα φτάσουμε το 50%-55% εκείνων που θα έχουν κάνει την πρώτη δόση στο επόμενο δίμηνο. Αυτό θα αλλάξει την εικόνα και αν παράλληλα διατηρήσουμε τις διαδικασίες προστασίας, παρότι έχει ανοίξει η οικονομία και η κοινωνία, νομίζω ότι μέσα στον Ιούλιο θα μπορούμε να μιλάμε για μία πολύ θετική εικόνα. Το ελπιδοφόρο είναι ότι η γενική τάση – ιδιαίτερα των νέων – είναι για να εμβολιαστούν».

 
Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είπε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτήν και γι' αυτό όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας ενημερώνονται και αποφασίζουν να μπουν στη διαδικασία του εμβολιασμού. Ο καθηγητής Φαρμακολογίας τόνισε ωστόσο, ότι «η λοίμωξη με τον κορονοϊό έχει έρθει και θα μείνει. Η μεγάλη μας αγωνία είναι να μετατρέψουμε την πανδημία σε ένα ενδημικό πρόβλημα λοιμώξεως. Κατά πάσα πιθανότητα ο ιός θα μείνει κοντά μας. Δεν θα πρέπει να βιαστούμε να αφήσουμε πίσω τις συνήθειές μας, μάσκες και αποστάσεις. Αν χαλαρώσουμε πρώιμα θα αντιμετωπίσουμε ένα τέταρτο κύμα, το οποίο θα μας πάει πάλι πίσω».

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα