Κεραμέως: Πότε θα ανοίξουν γυμνάσια και δημοτικά;

Κεραμέως: Πότε θα ανοίξουν γυμνάσια και δημοτικά;

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επιθυμεί μετά τις διακοπές τους Πάσχα να επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και αυτή τη στιγμή ως πιθανότερη ημερομηνία ορίζεται η Δευτέρα 10 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό θα συζητηθεί μετά το Πάσχα, από τους ειδικούς, και οι εισηγήσεις θα γίνουν με βάση την εικόνα που θα υπάρχει τότε σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Κατόπιν αυτού οι γονείς δεν θα πρέπει για την ώρα να ελπίζουν στο άνοιγμα των σχολείων (άλλωστε σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν οι διακοπές του Πάσχα), ενώ όπως δήλωσε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως «για πριν από το Πάσχα όχι. Ξεκίνησε το άνοιγμα των λυκείων, πηγαίνουμε βήμα- βήμα. Δύο εβδομάδες μένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, συνεχίζεται κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις άλλες ηλικίες.

Φέτος, οι μαθητές θα μπορούν, αν καταθέσουν παράλληλα δυο μηχανογραφικά, ένα για εισαγωγή στα πανεπιστήμια μέσω των πανελληνίων και ένα για εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ με τον βαθμό του απολυτηρίου τους, δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Συνδέσεις».

Δεν υπάρχει εισήγηση στην επιτροπή των ειδικών για το άνοιγμα των λοιπών βαθμίδων ακόμα, «η συζήτηση μετατοπίζεται για μετά το Πάσχα», ανέφερε η κα. Κεραμέως. Προτεραιότητα έχουν κι άλλες δραστηριότητες που θα ανοίξουν αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε.

Πέρυσι, έγιναν οι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή και προχωράει η προκήρυξη 10.500 διορισμών στη γενική εκπαίδευση, επισήμανε η υπουργός.

Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο «νέο θεσμικό πλαίσιο αναβάθμισης της λειτουργίας των ΑΕΙ», σε ζητήματα εξωστρέφειας στα προγράμματα σπουδών, μεγαλύτερης εσωτερικής κινητικότητας, σύμπραξη πανεπιστήμιων με άλλους φορείς.

Για τα σχολεία ετοιμάζονται νομοθετήματα σχετικά με την αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, τη διεύρυνση αρμοδιοτήτων διευθυντών και εκπαιδευτικών, μεγαλύτερη ελευθερία των σχολείων, εξήγησε η κα. Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας η οποία επισκέφθηκε σήμερα σχολεία στην Ελευσίνα και τη Μάνδρα ανέφερε ότι τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα που επέστρεψαν στις φυσικές τους τάξεις ενώ τόνισε ότι όλη η εκπαιδευτική κοινότητα ανταποκρίθηκαν θετικά στα self tests. Μάλιστα όπως είπε, τα παιδιά της ανέφεραν ότι θα κάνουν το δεύτερο self test το βράδυ ώστε να ενημερώσουν την πλατφόρμα έγκαιρα και αύριο το πρωί να πάνε κανονικά στο σχολείο.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς η κα Κεραμέως διευκρίνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει με εκπαιδευτικούς στην ειδική αγωγή, ενώ έχουν εμβολιαστεί και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης από αδιάθετα εμβόλια, και σημείωσε ότι θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό τους.

  Για τη βάση εισαγωγής

Η κα Κεραμέως ρωτήθηκε για την επαναφορά της βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, που θα ισχύσει από εφέτος, και εξήγησε ότι με το προηγούμενο σύστημα οι δυνατότητες να αποφοιτήσει κάποιος ήταν πολύ λίγες, άρα έχουμε παραπλανήσει και έχουμε κοροϊδέψει όχι μόνο τον ίδιο τον φοιτητή αλλά και τους συμφοιτητές του που είχαν καλύτερη βαθμολογία από αυτόν καθώς και από τον Έλληνα φορολογούμενο. Συμπλήρωσε ότι φέτος οι υποψήφιοι θα μπορούν να καταθέσουν δύο μηχανογραφικά: ένα για εισαγωγή σε πανεπιστήμιο και ένα δεύτερο για την εισαγωγή τους σε δημόσιο ΙΕΚ σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Επίσης ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει προκήρυξη για προσλήψεις 10.5000 εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης, κάτι που έχει να γίνει εδώ και 12 χρόνια, όπως είπε η υπουργός.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα