Κεραμέως: Ανοίγουν τα λύκεια τη Δευτέρα 12 Απριλίου - Υποχρεωτικό self test δύο φορές την εβδομάδα. Η διαδικασία

Κεραμέως: Ανοίγουν τα λύκεια τη Δευτέρα 12 Απριλίου - Υποχρεωτικό self test δύο φορές την εβδομάδα. Η διαδικασία

Η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και το άνοιγμα των σχολείων σε απευθείας μετάδοση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Κικίλιας: Καμπανάκι για τη Θεσσαλονίκη

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε πως χθες είχαμε ρεκόρ τεστ με 75.182 και ρεκόρ εμβολιασμών με 59.969.

Αύριο φιλοδοξούμε να σπάσουμε το φράγμα των 2.000.000 εμβολιασμών» είπε επίσης ο υπουργός Υγείας, ο οποίος πάντως δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης.

Κεραμέως: Ανοίγουν τα λύκεια
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε η Νίκη Κεραμέως που ανακοίνωσε την διά ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων σε όλη τη χώρα από την Δευτέρα 12.04.2021.

Η υπουργός τόνισε πως αυτό θα γίνει με υποχρεωτικό self test τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς, δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη).

Υπενθύμισε πως πέρα από αυτό το μέτρο, ισχύουν και όλα τα… γνωστά, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα, η χρήση αντισηπτικών, οι συχνοί καθαρισμοί και ο αερισμός των χώρων.

Πώς θα κάνετε το self test
Η υπουργός χαρακτήρισε το self-testing μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων.

Και ανακοίνωσε τα απαιτούμενα βήματα:

Βήμα πρώτο
Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

Βήμα δεύτερο
Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Βήμα τρίτο
Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Βήμα τέταρτο
Αν το self-test είναι αρνητικό:

1. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Βήμα πέμπτο
Αν το self-test είναι θετικό

1. Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.
Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
2. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο. 

Κεραμέως: «Ανοίγουμε σταδιακά και με ασφάλεια τα σχολεία»

Σε συνεχή επικοινωνία είναι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με την Επιτροπή των Ειδικών και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης, ανέφερε επίσης η υπουργός, Νίκη Κεραμέως και εξέφρασε την ελπίδα μετά τα λύκεια, σύντομα να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για τις υπόλοιπες δομές.

«Ανοίγουμε σταδιακά και με ασφάλεια τα σχολεία», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, σημείωσε: «Μοιραζόμαστε απολύτως μαζί σας την ανάγκη να βρεθούν τα παιδιά μας ξανά στις τάξεις, κατανοούμε την κόπωση από την πανδημία, και τα όρια της τηλεκπαίδευσης, η οποία -όσο χρήσιμη είναι- δεν μπορεί όμως παρά να είναι μία λύση ανάγκης».

«Παρά την κούραση, παρά την κόπωση, που είναι απολύτως κατανοητή και τη βιώνουμε όλοι μας, όσο πιο πιστά τηρήσουμε για λίγο ακόμη τα μέτρα, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην κανονικότητα, στο να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα την πανδημία», κατέληξε η υπουργός.

Δείτε εδώ την ειδική πλατφόρμα για να δηλώνετε το αποτέλεσμα του self test.

Δείτε το σχετικό βίντεο με τις οδηγίες:

Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19


Εάν είστε εκπαιδευτικός (δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ), ή δεν ανήκετε σε κάποια από τις άλλες κατηγορίες, μπορείτε εδώ να δηλώσετε θετικό αποτέλεσμα self-test ή αρνητικό αποτελέσμα test (self-test, rapid, PCR):

Η υπηρεσία της δήλωσης των self-test θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου.


Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζομένους
Εάν είστε εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα ιδίως σε κλάδο λιανεμπορίου, τουρισμού, μεταποίησης, επισιτισμού, ή των μεταφορών μπορείτε εδώ να δηλώσετε θετικό αποτέλεσμα self-test ή αρνητικό αποτελέσμα test (self-test, rapid, PCR):

Η υπηρεσία της δήλωσης των self-test θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου.


Σχολική κάρτα για COVID-19
Εάν είστε γονέας/κηδεμόνας μαθητή Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) ή ενήλικος μαθητής Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ), μπορείτε εδώ να δηλώσετε θετικό αποτέλεσμα self-test ή αρνητικό αποτελέσμα test (self-test, rapid, PCR):

Η υπηρεσία της δήλωσης των self-test θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου.
Αν το αποτέλεσμα του self-test σας είναι θετικό και επιθυμείτε να προβείτε σε δεύτερο δωρεάν τεστ σε κάποια δημόσια δομή για επιβεβαίωση, πατήστε εδώ.

 

Πώς γίνονται τα self test


Οι οδηγίες για τα self test είναι αρκετά απλές και έχουν ως εξής:

Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα
Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση)
Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι
Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα
Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα
Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό
Απορρίπτουμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια)
Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ
Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης
Απορρίπτουμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα
Το αποτέλεσμα θα βγει εντός 15 λεπτών.
 

Ποια η διαδικασία αν βγει θετικό

Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα. 

Επισημαίνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

   
Κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών. EPA/Ramon van Flymen 
 

Ένα self test την εβδομάδα

Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο.

Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους.

Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα