Κικίλιας και Δερμιτζάκης μιλούν για το εμβόλιο της AstraZeneka. Συνεχίζουμε τους εμβολιασμούς

Κικίλιας και Δερμιτζάκης μιλούν για το εμβόλιο της AstraZeneka. Συνεχίζουμε τους εμβολιασμούς

Η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneka αφού ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει έστω μια λίγο μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών, οι αριθμοί είναι τόσο μικροί που κυμαίνονται στα επίπεδα των αλλεργικών αντιδράσεων.

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μίλησε για το εμβόλιο της AstraZeneca και έκανε λόγο για εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από την AstraZeneca.

«Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά» εξήγησε και κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει αφού οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες είναι όπως χαρακτηριστικά είπε «πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών».

Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ είχαν δώσει μια πρώτη εικόνα και άποψη που καθησύχαζε πλήρως, πρόσθεσε εκτιμώντας πως η δεύτερη εκτίμηση επί του εμβολίου, την οποία καλούνται να κάνουν δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό.

Για το lockdown αλλά και για όσα ακούγονται για το εμβόλιο της AstraZeneca απάντησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, που είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο ΕΜΑ. Αυτός έχει δώσει τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Δεν έχει δώσει οδηγία (για αναστολή εμβολιασμών), αντιθέτως χθες το βράδυ σε έκτακτη ανακοίνωσή του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού με τα εμβόλια της AstraZeneca και θα συνεδριάσει σε μερικές ημέρες. Το παρακολουθούμε στενά» ανέφερε.

«έχουν γίνει 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως και έχουν βρεθεί 37 περιστατικά. Στη χώρα μας κανένα» σημείωσε.

«οι εκτιμήσεις δεν είναι για όλους είναι για τις ρυθμιστικές αρχές» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να κάνουν όσοι εμβολιάζονται τις επόμενες ημέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca απάντησε ότι «φυσικά το κάνουν, μέχρι να πει ο ΕΜΑ κάτι άλλο, που δεν το έχει πει και αντιθέτως χθες ήταν σαφής στην ανακοίνωσή του, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη δια του ΕΜΑ. Ήδη στην Ελλάδα έχουν γίνει 172.000 εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο χωρίς πρόβλημα. Θα συνιστούσα ψυχραιμία, προσοχή στο πώς επικοινωνούμε τα πράγματα σε ότι αφορά τον εμβολιασμό».

«ακολουθούμε πιστά τον ΕΜΑ. Περιμένουμε πώς θα επανατοποθετηθεί ο ΕΜα» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα