Εντός του Μαρτίου ο εμβολιασμός των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα - Ποιους αφορά

Εντός του Μαρτίου ο εμβολιασμός των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα - Ποιους αφορά

Η ηλικιά αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της προτεραιοποιήσης για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας επισήμανε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωριδου, ιδίως όταν υπάρχει συγκεκριμένη διαθεσιμότητα εμβολίων όπως πρόσθεσε. Η ίδια εξήγησε ότι 9 στα 10 ατομα που έχασαν τη μάχη με τη ζωή και 8 στα 10 που μπήκαν σε ΜΕΘ από κορονοϊό ήταν άνω των 60 ετών. «Η ηλικία αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα» τόνισε και πρόσθεσε πως αυτοί που πρέπει πρώτοι να προσφεύγουν καθώς κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι γηραιότεροι ιδίως εάν έχουν και κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ωστόσο, άμεσα, όπως ειπε, ξεκινά ο εμβολιασμός των ασθενών υψηλού κινδύνου με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, αναξαρτήτως ηλικίας.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού για το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτου ηλικίας. Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου, χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία έναρξης.

Όπως είπε σε αυτές τις ομάδες ανήκουν όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση ή βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων, όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση, ακολουθούν αγωγή (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες ) για καρκινοπαθείς, όσοι έχουν σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, πάσχουν από σοβαρή ηπατική νόσο, βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή έχουν σύνδρομο DOWN και συγκεκριμένα:

-Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου

-Μεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων κατά το τελευταίο 6μηνο ή με συνεχιζόμενη λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής Νεφρική ανεπάρκεια

-Υποβολή σε αιμοκάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5 Καρκίνος υπό αγωγή

-Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, με αναστολείς πρωτεϊνικής κινάσης ή με αναστολείς της πολυμεράσης της πολυ-ADP-ριβόζης (PRAP) (ADP: διφωσφορική αδενοσίνη)

-Αιματολογικός καρκίνος (π.χ. λευχαιμία, λέμφωμα, πολλαπλούν μυέλωμα) σε άτομα που υποβάλλονται σε αγωγή (βλ. παραπάνω) Ανοσοκαταστολή

– Φλεγμονώδεις παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου

-Βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια

-HIV με CD4

-Κυστική ίνωση

– Ασθμα σοβαρού βαθμού (επανειλημμένες νοσηλείες κατά το τελευταίο έτος)

– Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού (χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον)

-Σύνδρομο Down

– Αλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις, σύμφωνα με κλινικά κριτήρια

Νοσήματα Κατηγορίας Β (Φάση εμβολιασμού 2)

Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

– Ασθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανόμενου εμφυσήματος και χρόνιας βρογχίτιδας), βρογχεκτασία, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, πνευμονοκονίαση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος

-Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, κολπική μαρμαρυγή, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου Σακχαρώδης διαβήτης

-Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 Χρόνια νεφρική νόσος

-Χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 3 και 4, νεφρωσικό σύνδρομο Χρόνια ηπατική νόσος

– Κίρρωση ήπατος, ατρησία χοληφόρων, χρόνια ηπατίτιδα Χρόνια νευρολογικά νοσήματα

– Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου ή αιματολογικού καρκίνου κατά την τελευταία 5ετία Ανοσοκαταστολή

– Ανοσοκαταστολή οφειλόμενη σε ασθένεια ή φαρμακευτική αγωγή

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου υπήρξε ένας προβληματισμός για τη προμήθεια των εμβολίων και τη διαθεσιμότητα αυτών, τονίζοντας πως για τον λόγο αυτό οι χώρες τις ΕΕ διοργάνωσαν πρόγραμμα προτεραιοποίησης.

«Στηρίζεται, όπως είπε, στην επιστημονική τεκμηρίωση με την ανασκόπηση μελετών που κυρίως εκτιμούν τον κίνδυνο της σοβαρής νόσου και των θανάτων.

Πάνω από 550.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Εξαιρετικά σημαντικό και συγκινητικό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό πάνω από 90%, προσήλθε κανονικά στο ραντεβού τους για τον εμβολιασμό έναντι της επιδημίας covid-19, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ανέφερε κατά την ενημέρωση .για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Σήμερα μέχρι το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 25.000 άτομα, αριθμός που αποτελεί και ρεκόρ ημέρας εμβολιασμού από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου. Συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει  τους 550.000.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι οι πολίτες που δεν προσήλθαν στο ραντεβού τους για την πρώτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να το επαναπρογραμματίσουν. Δεν θα ισχύσει το διάστημα της ποινής, ενώ για τους πολίτες που είχαν ραντεβού για δεύτερη δόση, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες τι θα γίνει με τον επαναπρογραμματισμό τους. 

Από τα 750 εμβολιαστικά κέντρα που αναπτύχθηκαν σήμερα στη χώρα, παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγων καιρικών συνθηκών σε ελάχιστα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Στο Καπανδρίτι και την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, λόγω δυσκολίας πρόσβασης του προσωπικού το πρόβλημα  αντιμετωπίστηκε τις μεσημεριανές ώρες. Στην Ικαρία και την Κεφαλονιά, που δεν έγιναν διανομές καθώς ακυρώθηκαν οι αεροπορικές πτήσεις, τα ραντεβού επαναπρογραμματίστηκαν  για τις επόμενες μέρες. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε μάλιστα, ότι και αύριο θα γίνουν προσπάθειες να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι προς τα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών.

Σήμερα ενεργοποιήθηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήμα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σταθμών, το ένα είναι στην HELEXPO και το δεύτερο στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 1400 εμβολιασμοί και 600 στην Θεσσαλονίκη, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη, οι δύο μεγάλοι αυτοί σταθμοί θα διενεργούν 5.500 εμβολιασμούς καθημερινά ο καθένας. Και τα δύο αυτά κέντρα, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, έχουν δωρεάν parking - στην Αθήνα στο εμπορικό avenue και στην Θεσσαλονίκη. στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης. Έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 235.000 ραντεβού για τις ηλικίες 60-64 και 150.000 ραντεβού για τις ηλικίες 75-79.

Ο γ.γ. ΠΦΥ αναφέρθηκε και στην προτεραιοποίηση, λέγοντας ότι πρόκειται για μια πολύ λεπτομερή επεξεργασία των επιστημονικών δεδομένων. Είπε ότι οι μικρές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα είναι απολύτως κατανοητές στο επίπεδο των επιστημόνων. Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες; Η πρώτη αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, τα οποία προηγούνται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 75-79 και αφορούν όλες τις ηλικίες. Το σύνολο αυτής της ομάδας είναι περίπου 270.000 άτομα και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου. Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν άτομα αυξημένου κινδύνου, αφορά τα άτομα 18-59 και είναι περισσότερα αριθμητικά από την πρώτη ομάδα. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λεπτομερής ανακοίνωση σχετικά με τις παθήσεις. Σε αυτή την κατηγορία θα υπάρξει ηλικιακό κριτήριο για τον εμβολιασμό και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα