Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Χαρδαλιάς - Αρκουμανέας: Εντοπίστηκε μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού

Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Χαρδαλιάς - Αρκουμανέας: Εντοπίστηκε μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά τον εντοπισμό μετάλλαξης στελέχους της Νοτίου Αφρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε ιερείς. 

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κρούσματα της μετάλλαξης αφορούν σε ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως.

Για τις μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί οι επιστήμονες έχουν εξηγήσει ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού. Τέλος, για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων ξεκαθάρισε πως δεν ήταν πρόταση της επιτροπής.

Όπως έχει εξηγήσει ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος, σε μια πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού επικράτησε στο 50% των περιπτώσεων, ενώ έχει σημειωθεί ως τώρα και ένα κρούσμα στη Γερμανία. «Από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχύτερα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο».

Οι μεταλλάξεις είναι σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, σχολίασε ο καθηγητής. Υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται. Παράλληλα, μέσα από αυτές επικρατούν κάποιες που τους δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα