Δερμιτζάκης: Να περιοριστούν οι μετακινήσεις - Προτεραιότητα τα σχολεία

Δερμιτζάκης: Να περιοριστούν οι μετακινήσεις - Προτεραιότητα τα σχολεία

Τον προβληματισμό του για αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού που παρατηρήθηκε τα τελευταία 24ωρα εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, ακόμα  δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος αύξησης των κρουσμάτων, ενώ τόνισε ότι δεν οφείλεται στο άνοιγμα των σχολείων. Παράλληλα, ο καθηγητής υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία που δεν έχουν ανοίξει (Γυμνάσια και Λύκεια) και όχι στην αγορά ενώ εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις.

«Μου φαίνεται περίεργος ο τρόπος που αυξήθηκαν τα γραφήματα του ΕΟΔΥ. Αυτή η αύξηση δεν είναι αυτής της εβδομάδας, αλλά της προηγούμενης. Δε θεωρώ ότι οφείλεται στα σχολεία που είναι τα πρώτα που άνοιξαν, καθώς η μετάδοση μέσω των παιδιών έχει καθυστέρηση δεδομένου ότι μεταδίδουν λιγότερο και δεν έχουν συμπτώματα. Επομένως οι πρώτες μεταδόσεις που θα γίνουν στα σχολεία δε θα φαίνονται», σημείωσε ο καθηγητής Γενετικής μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα κρούσματα δεν μπορεί να οφείλονται στο άνοιγμα της αγοράς: «Για την αγορά δεν μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται γιατί άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται σχεδόν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Ελπίζω τα κρούσματα να είναι κάποια υπολείμματα από τις γιορτές. Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται. Αν όμως συνεχίσουν να αυξάνονται θα είναι πολύ ανησυχητικό και ίσως να έχουν να κάνουν με την κινητικότητα των γονέων», τόνισε.

Προτεραιότητα στα σχολεία και όχι στην αγορά 

Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να ανακόψει την αυξητική πορεία των κρουσμάτων ο Μανώλης Δερμιτζάκης υποστήριξε  ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων και μετά στην αγορά. «Με το click away δε θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα, γιατί θα υπάρχει συνωστισμός στις ουρές έξω από τα καταστήματα. Δεν αλλάζει την κινητικότητα», επισήμανε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος για να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών: «Ενώ στο πρώτο lockdown οι ώρες που είχαμε στα SMS σήμαιναν κάτι και ο κόσμος νόμιζε ότι αυτό το διαχειρίζεται η κυβέρνηση και ελέγχει, τώρα διαπίστωσαν όλοι ότι μπορούν να στέλνουν πολλαπλά μηνύματα και να βγαίνουν έξω, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιορισμός κανένας. Αν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων και δεν μπορεί η κυβέρνηση να ελέγχει ποιος βγαίνει, είναι εντελώς άχρηστη η χρήση του SMS. Εγώ προτείνω να περιοριστούν οι μετακινήσεις, με ποιο τρόπο θα το κάνει η κυβέρνηση δεν ξέρω».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα