Θεοδωρίδου: Πάνω από 95% η αποτελεσματικότητα εμβολιασμού με τη 2η δόση – Τι ισχύει για τις μεταλλάξεις

Θεοδωρίδου: Πάνω από 95% η αποτελεσματικότητα εμβολιασμού με τη 2η δόση – Τι ισχύει για τις μεταλλάξεις

Το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η συγκινητική προσέλευση των ηλικιωμένων για εμβολιασμό, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το πώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα και επανέλαβε ότι το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις.

Όπως είπε, η πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% ως προς την κάλυψη των εμβολιασθέντων και είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί στο χρονικό διάστημα που συστήνεται, αυστηρά και χωρίς καθυστερήσεις, η δεύτερη δόση.

Με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η χορήγηση της δεύτερης δόσης είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού και την ανοσία του ατόμου.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο «παράθυρο» που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που ήδη έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, οι περισσότερες αστοχίες του εμβολίου είναι στις πρώτες μέρες μετά τον εμβολιασμό. Ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται σταθερά μετά την 12η μέρα από τον εμβολιασμό.

Λόγω αυτής της διαφοράς μεταξύ 1ης και 2ης δόσης ως προς την κάλυψη, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει πριν προλάβει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η νόσηση σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο ήπια και ο εμβολιασμός πρέπει και πάλι να ολοκληρωθεί.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι «είναι το όπλο που έχουν οι ιοί για να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση». Τα εμβόλια έχουν τη δυνάτοητα ισχυρής προσφροράς κατά των μεταλλάξεων, είπε.

«Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με αυτές τις μεταλλάξεις ή πιθανότατα και από άλλες» τόνισε, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό και γι'αυτό εγκρίθηκε ένα δίκτυο παρακολούθησης των γονιδιακών μεταβολών. Επιπλέον, φαίνεται πως οι μεταλλάξεις είναι αργές σε σχέση με τον ιό της γρίπης, σημείωσε.

Στα αριθμητικά στοιχεία των εμβολιασμών αναφέρθηκε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Σήμερα έγιναν 16.271 εμβολιασμοί και αναμένεται και σήμερα να ξεπεράσουμε τους 17.000 εμβολιασμούς. Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 176.689 εμβολιασμοί, ενώ έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού για εμβολιασμό», είπε.

Αναφερόμενος στις δόσεις και τις παραλαβές των εμβολίων, είπε ότι σήμερα παραλάβαμε από τη Pfizer 100.000 δόσεις συνολικά, θα παραλάβουμε 815.000 μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και 1.415.00 δόσεις μέχρι τέλος Μαρτίου

Από την Astrazeneca θα παραλάβουμε 410.000 δόσεις μέχρι τέλη Φεβρουαρίου και άλλες 330.000 μέχρι τέλη Μαρτίου. Από την Moderna περιμένουμε 20.000 δόσεις στα τέλη Γενάρη, 115.000 δόσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου κι ακόμα 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου.

«Τις τελευταίες μέρες έχουμε αυξήσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος εμβολιασμών», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους προσθέτοντας ότι ξεπερνάμε καθημερινά τους 17.000 εμβολιασμούς. «Ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στο γηροκομείο Αμαρουσίου, τόνισε και πάλι την ανάγκη τήρησης των μέτρων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι εμβολιασμοί ξεπερνούν τους 16.000 ημερησίως, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 174.000 πολίτες με την παραγωγή του εμβολίου της Pfizer να εξομαλύνεται.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανάλυση του Politico, η Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τον στόχο εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πραγματοποιεί 50.622 εμβολιασμούς ημερησίως.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO