Σχολεία: Ανοίγουν αύριο Νηπιαγωγεία και Δημοτικά – Τα μέτρα ασφαλείας και το sms που απαιτείται

Σχολεία: Ανοίγουν αύριο Νηπιαγωγεία και Δημοτικά – Τα μέτρα ασφαλείας και το sms που απαιτείται

Βαρόμετρο για την πορεία της πανδημίας εντός του σχολικού περιβάλλοντος θα αποτελέσουν τα δωρεάν τεστ που θα διεξάγονται τις επόμενες εβδομάδες στους εκπαιδευτικούς, αποτελώντας ένα σημαντικό εργαλείο στις συνεδριάσεις των ειδικών για την πορεία της λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Αύριο, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους μαθητές με επιπλέον μέτρα ασφαλείας. Οι ειδικοί λίγες μέρες πριν αποφάσισαν το οριζόντιο άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας, το οποίο περιλαμβάνει και τις «κόκκινες» περιοχές, που βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρού lockdown, ενώ παράλληλα καλούν τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην ειδική πλατφόρμα, ώστε να υποβληθούν σε δωρεάν τεστ. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, ερωτώμενη σχετικά με την ανησυχία που επικρατεί για το άνοιγμα των σχολείων, διαβεβαίωσε ότι η εισήγηση της επιτροπής βασίστηκε σε στοιχεία που δεν δείχνουν σημαντική επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι τον Δεκέμβριο που ήταν κλειστά τα σχολεία σημειώθηκε υψηλότερη ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού απ’ ό,τι όταν λειτουργούσαν οι σχολικές μονάδες. Κάλεσε, πάντως, τους εκπαιδευτικούς να υποβληθούν σε τεστ, ώστε να έχουν οι ειδικοί εικόνα για την πορεία των κρουσμάτων εντός του σχολικού περιβάλλοντος, ιδίως στις «κόκκινες περιοχές».

Πώς θα ανοίξουν αύριο τα σχολεία:

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ η σχολική μονάδα θα συνεχίσει να τηρεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση και τη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων.

Ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών και τη δυνατότητα διαφορετικών εισόδων, τα σχολεία έχουν ήδη ενημερώσει τους γονείς για τυχόν αλλαγές στην ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών με διαφορά λίγων λεπτών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός έξω από το σχολείο και κατά την είσοδο των μαθητών στις τάξεις.

Ιδιαίτερη αναφορά σε εγκύκλιο γίνεται για τον επαρκή αερισμό των αιθουσών με τις οδηγίες να ορίζουν άνοιγμα των παραθύρων (δεν προτείνεται η ανάκλιση) για τουλάχιστον 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

Στα παραπάνω προστίθεται και η εθελοντική συμβολή των εκπαιδευτικών με την υποβολή τους σε rapid τεστ κορονοϊού, για τον έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς. Στην ιστοσελίδα https://edu.testing.gov.gr η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση για να υποβληθεί σε τεστ και στη συνέχεια θα ενημερωθεί με μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και μέρα που θα κάνει το τεστ. Η πλατφόρμα δεν απευθύνεται σε όσους έχουν συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους, καθώς πρόκειται για προληπτικό μέτρο. Σημειώνεται ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν 386 σημεία στα οποία θα διενεργούνται τα τεστ στους εκπαιδευτικούς.

Πώς θα γίνεται η μετακίνηση 

Όπως και κατά την πρώτη καραντίνα, έτσι και τώρα απαιτείται μήνυμα sms στο 13033, από τους κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

O κωδικός 4 είναι αυτός που επιλέγεται για τη μεταφορά μαθητών, καθώς ο εν λόγω κωδικός αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Το SMS στο 13033 πρέπει να γράφει τα εξής:

4 [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Επίσης, απαιτείται συμπληρωμένη βεβαίωση μετακίνησης μαθητή που θα υπογράφεται από τον διευθυντή του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα