Lockdown - Χριστούγεννα: Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις και τις εκκλησίες

Lockdown - Χριστούγεννα: Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις και τις εκκλησίες

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, διατηρείται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ωστόσο από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα για την παραλαβή της παραγγελίας του, λαμβάνοντας υπ' όψιν την υπερφόρτωση των ταχυμεταφορών.

Η προαγορά του προϊόντος, δηλαδή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία είναι υποχρεωτική, ενώ η παραλαβή γίνεται από ένα και μόνο άτομο. Για την παραλαβή ο πελάτης πρέπει να έχει έγγραφο αποδεικτικό της αγοράς από την επιχείρηση μέσω email, που να αναφέρει την επωνυμία, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής.

Όπως διαμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς, «δεν θα δικαιολογηθεί η οποιαδήποτε πέρα του δεκαλέπτου παραμονή στο σημείο παραλαβής, ενώ υπενθύμισε ότι απαιτείται και αποστολή SMS με τον κωδικό 2.

Η παραλαβή θα γίνεται από την είσοδο του καταστήματος, δηλαδή ο πελάτης δεν θα εισέρχεται στο κατάστημα και η πληρωμή θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και με POS. Μεταξύ των πελατών πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα, ενώ στην ουρά μπορεί να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα.

Η παραλαβή από το κατάστημα δεν επιτρέπεται στην περίπτωση καταστημάτων που βρίσκονται μέσα σε κλειστά εμπορικά κέντρα ή που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος». Επίσης, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και για τους πελάτες, ενώ πρέπει να υπάρχει απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν και τα βιβλιοπωλεία. Με ανώτατο όριο τους 4 πελάτες για καταστήματα μέχρι 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 15 τ.μ. και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου.

 Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν:

· λιανεμπόριο

· σχολεία

· εστίαση

· διασκέδαση

· ψυχαγωγία

· χιονοδρομικά κέντρα

· χειμερινά θέρετρα

· εμπορικά κέντρα και mall

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

· Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, αλλά προαιρετικά, ενώ θα είναι διαθέσιμα και τα είδη που είχαν αποσυρθεί, όπως παιχνίδια.

· Εκκίνηση του συστήματος click away για την αγορά, δηλαδή παραλαβή από εξωτερικό χώρο του εμπορικού καταστήματος προπληρωμένης παραγγελίας, με το αποδεικτικό πληρωμής ανά χείρας, με διάρκεια μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. – Κωδικός 2 στο 13033

· Διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, ενώ παραμένει υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13033 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

· Άνοιγμα κομμωτηρίων σε όλη τη χώρα, μόνο με ραντεβού από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. – Κωδικός 2 στο 13033

· Άνοιγμα των βιβλιοπωλείων με διευρυμένο ωράριο, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. – Κωδικός 2 στο 13033

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου

Τριήμερη υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου και Τρίτη 6 Ιανουαρίου

Λειτουργία των εκκλησιών, με 9 άτομα σε κάθε ενορία και έως 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς. Ματαίωση της τελετής αγιασμού των υδάτων.

Σε περίπτωση, ωστόσο, καταστρατήγησης του νέου πλαισίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως «θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη διαδικασία».

Πότε ανοίγουν οι εκκλησίες

Επιπλέον, ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς. Τις δύο αυτές μέρες θα επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες, ενώ στους Μητροπολιτικούς Ναούς επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 25 ατόμων. Την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Όσον αφορά τον εορτασμό των Θεοφανείων, υπενθυμίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Επιπλέον, παρατείνονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου οι περιορισμοί κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 απαγορεύονται οι μετακινήσεις από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ διατηρείται και η αποστολή SMS για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Σημειώνεται ότι για την μετάβαση σε κομμωτήριο ή βιβλιοπωλείο και για την παραλαβή από κατάστημα δηλώνεται ο κωδικός 2.

Παράλληλα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν προς την Ελλάδα από το εξωτερικό θα έχει διάρκεια τρεις ημέρες.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν αντίκτυπο στην οικονομία, καθώς η περίοδος των εορτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αγορά και δη το λιανεμπόριο. Όσο όμως και αν θα θέλαμε την περίοδο αυτή τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά, αυτό δεν είναι δυνατό. Δεν μπορούμε, δεν επιτρέπεται να πάρουμε αυτό το ρίσκο όσον αφορά τη δημόσια υγεία, την ανθρώπινη ζωή. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν περιοχές της πατρίδας μας που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες, όταν υπάρχουν δήμοι που έχουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες ενεργά κρούσματα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ κατέστησε σαφές ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν είναι εφικτή, αντίθετα η πιστή εφαρμογή των μέτρων είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού - και ιδιαίτερα στους δήμους που έχουν τα περισσότερα ενεργά κρούσματα.

Παράλληλα επισήμανε ότι τα δεδομένα δεν αφήνουν, κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Ελευθέριο Κοσμόπουλο, τους δημάρχους και γενικούς γραμματείς των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα