Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό - Ο πρώτος Έλληνας γιατρός που έκανε εμβόλιο μίλησε για την εμπειρία του

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό - Ο πρώτος Έλληνας γιατρός που έκανε εμβόλιο μίλησε για την εμπειρία του

Όταν ο Θεσσαλονικιός γιατρός ενημερώθηκε πως είχε ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, στη Σκωτία, δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί για πολύ· αμέσως έψαξε για να μάθει που γίνεται και έσπευσε να κάνει και ο ίδιος το εμβόλιο.

Κυκλοφόρησε ένα εσωτερικό μέιλ στο νοσοκομείο, προχθές που έλεγε: "τα μάθατε; Άρχισε το εμβόλιο". Είχαμε μια απορία πού γίνεται και τελικά μέσω κάποιων εσωτερικών γκρουπ που έχουμε στο whatsapp οι επιμελητές, μάθαμε ότι είναι στη Βιβλιοθήκη, στο αμφιθέατρο. Πήγαμε εκεί και μπήκαμε σε μια ουρά. Ρωτήσαμε αν αξίζει τον κόπο να μείνουμε και μας απάντησαν: "ναι, αλλά μπορεί να περιμένετε κανένα μισάωρο". Περίμενα, λοιπόν, και το έκανα», εξήγησε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ήθελα να το κάνω, θεώρησα ότι ήταν ευθύνη μου και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που το έκανα», υπογράμμισε ο Πέτρος Τσαφρακίδης, προσθέτοντας ότι αισθάνθηκε πως ήταν χρέος του να εμβολιαστεί.

«Την άλλη εβδομάδα εφημερεύω. Ποιος περνάει την πόρτα του νοσοκομείου στα επείγοντα; Ο Θεός και η ψυχή του... Κάποιοι δεν έχουν καν τις αισθήσεις τους, όταν τους φέρνουν. Οπότε και σαν προστασία δική μου και για να προσφέρω στην έρευνα και για την οικογένειά μου έκανα το εμβόλιο», τόνισε.

Σχετικά με τις διαφωνίες που γίνονται για τον εμβολιασμό, ο γιατρός εξέφτασε ανοιχτά την αντίθεσή του, λέγοντας: «Βλέπω στα social media ότι άλλοι τάσσονται υπέρ κι άλλοι κατά, φίλοι μαλώνουν και μπλοκάρει ο ένας τον άλλον στο facebook. Δεν τα εγκρίνω αυτά, νομίζω είναι απαράδεκτα. Αν θες το κάνεις, αν θες δεν το κάνεις. Τα στοιχεία είναι εκεί, τα data είναι εκεί, τα βλέπεις».

Αν και το εμβόλιο βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση από την Ε.Ε, ο κ. Τσαφρακίδης δεν δίστασε στιγμή να κάνει το εμβόλιο, δίνοντας παράλληλα τη συγκατάθεσή του για μελλοντική επικοινωνία με ερευνητικές ομάδες.

«Διάβαζα μια μελέτη που έλεγε πως απ' όλα τα κράτη της Ευρώπης, γενικά οι Βρετανοί είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο και ανησυχούν λιγότερο για τις πιθανές παρενέργειες σε σχέση με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Προτού το κάνω κι εγώ, έκανα το δικό μου homework για να ξέρω τι με περιμένει», τόνισε ο γιατρός.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως καθώς, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το εμβόλιο ακόμα δεν έχει πάρει έγκριση από τον ευρωπαϊκό ή τον βρετανικό οργανισμό φαρμάκων, αφορά συγκεκριμένες ομάδες.

«Δεν είναι για επαγγελματική χρήση, δεν μπορείς πχ να εμβολιάσεις όλο τον πληθυσμό όπως κάνεις με το εμβόλιο της γρίπης. Η κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου έχει να γίνουν τα εμβόλια για ορισμένες πληθυσμιακές ή ηλικιακές ομάδες (άνω των 80), γιατρούς, νοσηλεύτριες, αυτούς που αποκαλούμε "frontline workers"», εξήγησε.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο ίδιος έχει διαπιστώσει κάποια παρενέργεια από το εμβόλιο, απαντά αρνητικά, λέγοντας ότι το μόνο που αισθάνεται είναι έναν πολύ ήπιο πόνο στο σημείο όπου έγινε το εμβόλιο, όπως συνηθίζεται με τα απλά εμβόλια.

Από την άλλη, ανέφερε ότι έχει ακούσει για δύο περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων στην χώρα, ενώ δύο νοσηλεύτριες του νοσοκομείου όπου εργάζεται εμφάνισαν εξανθήματα αλλά, σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει, όπως λέει, πρόκειται για ήπιες γενικευμένες αντιδράσεις.

Η αγάπη για την πατρίδα και τους φοιτητές του

Ο Θεσσαλονικός γιατρός έχει μεγαλώσει στην Καμάρα -«πιο κεντρικά δεν γίνεται!», όπως χαρακτηριστικά λέει- δεν κρύβει ότι του λείπει η πατρίδα, έχοντας ήδη ζήσει τα τελευταία 14 χρόνια στο εξωτερικό, εκ των οποίων τα 4 στη Σκωτία, όπου ζει κι εργάζεται σε νοσοκομείο ως ουρολόγος.

«Μου λείπει η Ελλάδα και θα ήθελα πάρα πολύ να προσφέρω στη χώρα μου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ στην ερωτηθείς εάν είναι παιδί του «brain drain», απαντά: «Μπορείτε να το πείτε κι έτσι. Έφυγα γιατί ήθελα να μάθω κάτι καινούργιο, να δω κάτι άλλο».

Σχετικά με το αν θα γύριζε, ο Πέτρος Τσαφρακίδης απαντά ότι θα ήθελε να γυρίσει, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις:

«Είμαστε τριμελής οικογένεια με τρία διαφορετικά διαβατήρια, αλλά κι εγώ και η γυναίκα μου και ο γιος μου θα θέλαμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα, αν έχουμε μια ποιότητα ζωής όπως την εννοούμε εμείς, δηλαδή όχι απαραίτητα τα πολλά λεφτά ή την "τρελή" ζωή ή τα πολλά έξοδα. Οικογενειακή γαλήνη, μια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και καθημερινότητας, να μπορούμε να κάνουμε τα ταξίδια μας και να νιώθω πως αυτό που κάνω με γεμίζει στο νοσοκομείο. Οι αμοιβές σε σχέση μ' εδώ δεν είναι οι ίδιες αλλά αυτό απαραίτητα δεν θα με σταματούσε αν υπήρχε η προοπτική ή η δυναμική σ' ένα ιατρικό κέντρο να γυρίσω».

Εξίσου ενθουσιασμένος είναι όταν μιλάει και για την διδασκαλία: «Έχω πάθος με τους φοιτητές και τους ειδικευόμενους. Μ' αρέσει πολύ να διδάσκω. Είμαι σε δύο πανεπιστήμια εδώ στην Ιατρική και μ' αρέσει πάρα πολύ», λέει με την χαρά να είναι έκδηλη στη φωνή του.

Σημειώνουμε ότι η Αγγλία είναι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε την χορήγηση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

 

 

 

(Πηγή ΑΠΕ)

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα