Χαρδαλιάς: Προβληματισμός για 6 περιοχές - Δύο νέα μέτρα από Δευτέρα

Χαρδαλιάς: Προβληματισμός για 6 περιοχές - Δύο νέα μέτρα από Δευτέρα

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Παράλληλα ανακοινώνεται πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα (7/12) τα εποχικά καταστήματα.

Στην ενημέρωση βρίσκονται επίσης η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Στη σημερινή ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Στο κόκκινο παραμένουν Θεσσαλονίκη και Αττική, 6 περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοιού

Ξεκινώντας την ενημέρωση η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν πάνω από 300 κρούσματα αντίστοιχα.

Η Θεσσαλονίκη για μία ακόμη ημέρα είναι πρώτη στη λίστα της κατανομής των κρουσμάτων κορονοϊού  με 416 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, ενώ η Αττική ακολουθεί με 367.

Η Ημαθία με 99 κρούσματα και η Πιερία με 93.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα δήλωσε η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι πάνω από 18.000, ενώ έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων που είναι πλέον στα 49 έτη.

Σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία στην Ελλάδα, εκτός από την καθηγήτρια παιδιατρικής κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη παρών θα είναι και ο γ.γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο κ. Σταμπουλίδης θα ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

 «Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Την Τρίτη εβδομάδα του lovkdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν καλύτερη. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στις 18.000», ανέφερε η κυριά Παπαευαγγέλου.

«Τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν πάνω από 300 κρούσματα αντίστοιχα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι σήμερα στην χώρα νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς και οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει. Αναφορικά με τις εισαγωγές έχουμε μια μικρή μείωση. Έχουμε περίπου 360 εισαγωγές κάθε μέρα, είπε.

«Είναι σαφές ότι δεν πάει να σπάσει αυτή η αλυσίδα της μετάδοσης. Ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς» πρόσθεσε.

«Διανύουμε έναν μαραθώνιο και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πολλές ανηφόρες. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό τον αγώνα».

«Ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια χρειαζόμαστε πολλούς μήνες για να πετύχουμε αυτό το τείχος ανοσίας».

«Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι μόλις κάνουμε την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορούμε να κάνουμε ένα πάρτι».

Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, ωστόσο αυτή την εβδομάδα δείχνει να είναι μικρότερη η μείωση, δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης, και πρόσθεσε ότι τα ενεργά κρούσματα εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά.

Ο ενεργός ρυθμός παραγωγής εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το 1.

«Δεν έχω αναφέρει ποτέ για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων. Υπάρχει ένα και μόνο μητρώο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς σε κάποιες περιοχές, τα μέτρα δεν τηρούνται, όπως πρέπει, είπε από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς, και αναφέρθηκε στις έξι περιφερειακές ενότητες που είναι στο «κόκκινο».

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στην παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι aυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617.

Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Δύο νέα μέτρα από Δευτέρα

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, από Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 6:00 ισχύουν δύο νέα μέτρα: 

Σε όσους ανιχνεύονται θετικοί στον κορονοϊό, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος από τα χερσαία σύνορα της χώρας

Δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσων δεν διαμένουν μόνιμα στο Άγιον όρος

Ο γ.γ. Εμπορίου κ. Σταμπουλίδης ανακοίνωσε τα εξής για τα εποχικά καταστήματα:

Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι:

Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για  κάθε 15 τ.μ.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας  και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι έξι περιοχές στο «κόκκινο»

Για τις έξι περιοχές που κυριολεκτικά «βράζουν» και οι οποίες είναι η Δράμα, η Πέλλα, η Φλώρινα, η Πιερία και η Ημαθία ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα σήμερα είναι: 

578 Πιερία

548 Πέλλα 

486 Ημαθία

454 Δράμα 

376 Ξάνθη 

172 Φλώρινα 

 Τα ενεργά κρούσματα όπως διαμορφώνονται στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν ως εξής:

587 πιερία

548 πέλλα

486 Ημαθία

454 Δράμα

376 Ξάνθη

172 Φλώρινα

Σε υψηλό κίνδυνο παραμένουν οι εξής περιοχές με ιδιαίτερα επιβαρυμένο ιικό φορτίο: 

4.297 Θεσσαλονίκη

873 Λάρισα

402 Μαγνησία

276 Χαλκιδική

181 Κιλκίς

Κι ακόμη:

253 Καρδίτσα

572 Σέρρες

249 Τρίκαλα

338 Καβάλα

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα