Εμβόλιο στην Ελλάδα: Δημιουργούνται 1.018 κέντρα στη χώρα – Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Όλο και πιο κοντά φαίνεται πως είναι η μέρα που θα σημάνει την αρχή του τέλους για την πανδημία του κορονοϊού, με τη βοήθεια των πολυπόθητων εμβολίων, που βρίσκονται στην τελική ευθεία για έγκριση από την ΕΕ.

Δημιουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα, ώστε να αρχίσει όσο το δυνατόν αμεσότερα ο εμβολιασμός των πολιτών, μόλις γίνει η παραλαβή των πρώτων εμβολίων, προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Ο στόχος είναι να εμβολιάζονται κάθε μήνα 2.117.440 πολίτες.

Τα βήματα από την προμήθεια των εμβολίων για τον κορονοϊό στη χώρα έως τον εμβολιασμό των πολιτών περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Ο κ. Πέτσας ανάφερε ότι το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης. Τα εμβόλια θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της ΕΕ, με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρους του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε πως δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. "Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες. Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια τον ίδιο μήνα μπορεί εφόσον χρειαστεί να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων".

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό:

  • Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί,
  • Θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή
  • Πολίτες με υποκείμενα νοσήματα και
  • Τέλος θα εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός.

"Ραντεβού" για εμβολιασμό με sms, διαδικτυακά, τηλεφωνικά

Τα ραντεβού για τον εμβολιασμό θα κλείνονται σε τρεις τρόπους:

  • Μέσω sms
  • Διαδικτυακά
  • Τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων, οι αριθμοί των οποίων που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε: "βεβαίως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν" και συμπλήρωσε ότι θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Κάλεσμα Μητσοτάκη προς πολιτικούς αρχηγούς να εμβολιαστούν

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο. Μάλιστα ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να εμβολιαστούν προκειμένου να δώσουν το σωστό μήνυμα στους πολίτες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα