Θεσσαλονίκη: Ιδιωτικές κλινικές αρνήθηκαν να νοσηλεύσουν άστεγο οροθετικό ασθενή

Θεσσαλονίκη: Ιδιωτικές κλινικές αρνήθηκαν να νοσηλεύσουν άστεγο οροθετικό ασθενή

Η άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει πραγματικά και έγκαιρα το ΕΣΥ και το ισχυρό δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Βόρεια Ελλάδα έχουν οδηγήσει τα δημοσια νοσοκομεία, ειδικά της Θεσσαλονίκη, πέρα από τα όριά τους. 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία όμως δεν αφορούν μόνο τους ασθενείς με κορωνοϊό, που δεν ξέρουν αν θα υπάρχει ΜΕΘ ή αν θα πρέπει να πεθάνουν στην αναμονή ή να μεταφερθούν σε άλλες πόλεις.

Αφορά και τους ασθενείς που εκκενώνονται άρον-άρον στα πλαίσια της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου, του κορωνοϊού.

Η εκκένωση αυτή δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στις πιο ευάλωτες υγειονομικά και και κοινωνικά ομάδες ασθενών, που αντιμετωπίζονται κυριολεκτικά ως μιάσματα, από τους κλινικάρχες.

Έτσι, σε πραγματική οδύσσεια τείνει να εξελιχθεί η νοσηλεία άστεγου οροθετικού ασθενούς, μετά την αναστολή της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, όπου ως τώρα νοσηλεύονταν οι οροθετικοί, και τη μετατροπή της σε μονάδα για ασθενείς με COVID.

O άντρας διεκομίσθη στο Γ. Γεννηματάς με πολλαπλά κατάγματα μετά από ατύχημα και μετά την παροχή της αναγκαίας βοήθειας, έπρεπε να πάρει εξιτήριο, καθώς είναι αδύνατη η παραπέρα περίθαλψή του.

Μετά την παροχή κάθε ιατρικής βοήθειας, ο ασθενής έπρεπε να βγει από το νοσοκομείο, γιατί είναι αδύνατη η περαιτέρω περίθαλψή του, αν και ο ασθενής παραμένει κλινήρης.

Η κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου κατέβαλε προσπάθειες για μεταφορά του ασθενούς σε ιδιωτική κλινική.

Αρχικά δυο κλινικές αποδέχθηκαν, ωστόσο ακούγοντας πως πρόκειται για οροθετικό υπαναχώρησαν, επιβεβαιώνοντας τον τεράστιο βαθμό προκατάληψης και στιγματισμού των ασθενών με HIV και φυσικά την παντελή αδυναμία του ιδιωτικού τομέα υγείας να κινηθεί εκτός του πλαισίου της άμεσης κερδοφορίας του.

Η τύχη του άντρα παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης αδιευκρίνιστη, αποτελόντας πικρή διάψευση απέναντι στις μεγαλοστομίες που λέγονται και σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Πηγή: katiousa.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα