Εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για νέα παράταση του lockdown. Γρίφος το άνοιγμα σχολείων, εστίασης

Εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για νέα παράταση του lockdown. Γρίφος το άνοιγμα σχολείων, εστίασης

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα στις 11.00 το υπουργικό συμβούλιο με πολλά κρίσιμα θέματα στην ατζέντα και κύριο άξονα την προώθηση του νομοθετικού έργο της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στη εισαγωγική τοποθέτησή του να αναφερθεί στο μέτωπο της πανδημίας, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή και επιμονή στην πιστή τήρηση των μέτρων και επαναλαμβάνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα πρέπει να είναι άκρως συντηρητικά, χωρίς συναθροίσεις και χωρίς καμία χαλάρωση στους κανόνες, δεδομένου ότι το τρίτο κύμα του κορωνοϊού καραδοκεί.

Σταθερό και επιστημονικά τεκμηριωμένο βηματισμό επιχειρεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση στη διαχείριση του δεύτερου σφοδρότερου κύματος της πανδημίας που δείχνει να αποκλιμακώνεται με αργούς ρυθμούς.

Ο παραμικρός λάθος χειρισμός δεν δικαιολογείται αυτή τη στιγμή και ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι οι αποφάσεις για μερική επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να περάσουν από «κόσκινο». Για το λόγο αυτό και με το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά το τελευταίο διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου βάζει φρένο στη σεναριολογία για την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς ξεκινά μία κρίσιμη εβδομάδα που απαιτεί ενδελεχή μελέτη των νέων επιδημιολογικών δεδομένων και συντηρητικές λύσεις που θα «εγκλωβίσουν» τον ατίθασο ιό. «Δεν επιτρέπεται τώρα που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινήσουμε να χαλαρώνουμε, να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα. Αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο» είπε σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προϊδεάζοντας για το τι έρχεται.

Έκκληση Μητσοτάκη να μη γίνει ο Άγιος Ανδρέας, Άγιος Δημήτριος

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της σημερινής εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, ενώ επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση στην περιοχή, γεγονός που επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν στην τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την αποφυγή συμπεριφορών που ευνοούν τη διασπορά του ιού.

Εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για παράταση του lockdown

Σε δεύτερη παράταση του lockdown οδηγούμαστε -όπως όλα δείχνουν- με τους λοιμωξιολόγους να βλέπουν μεν πτώση του ιικού φορτίου, όχι όμως και αντίστοιχη μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μέλη της επιτροπής εκτιμούν πως είναι νωρίς να χαλαρώσουν τα μέτρα μετά τις 7 Δεκεμβρίου και προτείνουν στην κυβέρνηση η σταδιακή επαναφορά σε μια σχετική κανονικότητα να αρχίσει από τις 14 Δεκεμβρίου. Υπάρχουν όμως και εισηγήσεις για παράταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου και μετά να αρχίσει ένα μικρό διάλειμμα 15 –20  ημερών, προκειμένου να κινηθεί η αγορά με το άνοιγμα το μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τήρηση αποστάσεων και κανόνων.

 

Γρίφος το άνοιγμα των σχολείων

Κυβερνητικοί ενδοιασμοί καταγράφονται και για το άνοιγμα των σχολείων, και ειδικότερα των δημοτικών, για τα οποία ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι πρέπει να είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν. Την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των λοιμωξιολόγων υπό την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοικτά. Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην ανοίξουν καθόλου τα σχολεία στην συμπρωτεύουσα πριν από τα Χριστούγεννα, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Τα εμπορικά καταστήματα

Ακόμη και σήμερα οι επιστήμονες που θα πρέπει να εισηγηθούν την άρση των μέτρων στην κυβέρνηση, εκτιμούν πως είναι «σπαζοκεφαλιά» το θέμα του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων. Και αυτό διότι φαίνεται πως το σύστημα του click away αλλά και άλλων αντίστοιχων περιορισμών, δεν μπορούν να εφαρμοσθούν σε όλα τα καταστήματα.

Ούτως ή άλλως, πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν με το προσωπικό τους αλλά και την υποδομή τους, στην τηλεφωνική ή στη διαδικτυακή εξυπηρέτηση. Και ο φόβος για τα εμπορικά καταστήματα είναι μην ξεχυθούν οι πολίτες στους δρόμους λόγω του εορταστικού κλίματος και υπάρξει μέσα σε λίγα 24ωρα κατακόρυφη διασπορά του κορονοϊού που θα οδηγήσει γρήγορα σε νέο lockdown.

Η εστίαση

Σε ότι αφορά στην εστίαση, λόγω της πολυπλοκότητας των επιχειρήσεων, όλα δείχνουν ότι πιθανώς δεν θα δοθεί πράσινο φως για το άνοιγμα των εστιατορίων. Για τα μπαρ, άλλωστε, η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει αποφασίσει να μην δώσει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους.

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες της εστίασης που έχουν διατυπώσει στην κυβέρνηση το αίτημα να μην ανοίξουν καθόλου, καθώς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα δεν θα οδηγήσει τα εστιατόρια σε κέρδος.

Η ψυχολογία

Στο μεταξύ, όμως, άλλος ένας παράγοντας που αναμένεται να συμβάλει στη μερική άρση των μέτρων είναι η ψυχολογία των Ελλήνων. Οι επιστήμονες αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη φοβούνται ψυχολογικές «εκρήξεις», δεδομένου ότι οι πολίτες είναι κουρασμένοι, απογοητευμένοι αλλά και με έντονη δυσφορία για το δεύτερο lockdown, με τα οικονομικά προβλήματα να ενισχύουν τη δυσάρεστη εικόνα του πληθυσμού.   

Γι' αυτό, πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι εντός των ημερών αναμένεται να προστεθεί και ψυχίατρος στην επιτροπή των ειδικών ώστε να υπάρχει και αυτός ο παράγοντας που θα συνυπολογίζεται. Οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν για το θέμα της άρσης των μέτρων για πρώτη φορά μέσα στην εβδομάδα, ώστε προς την Παρασκευή να έχουν οριστικοποιήσει τις θέσεις τους μετά και τη μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων.

της Γεωργίας Σκιτζή

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα