Σχολεία: Συζητάμε για άνοιγμα στη νότια Ελλάδα, λέει μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Σχολεία: Συζητάμε για άνοιγμα στη νότια Ελλάδα, λέει μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Την ημερομηνία και τον τρόπο με τον οποίο θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία μελετούν οι ειδικοί μετά την ανακοίνωση Πέτσα για παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, εξεταζόταν είτε το άνοιγμα όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα λήξης της καραντίνας είτε η επαναλειτουργία μόνο των δημοτικών στις 7 Δεκεμβρίου και μία εβδομάδα αργότερα των γυμνασίων και των λυκείων.

Ωστόσο σήμερα, η Μαρία Τσολιά καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας όταν ρωτήθηκε για τη σταδιακή άρση του lockdown από τις 7 Δεκεμβρίου, τόνισε ότι είναι νωρίς για μεγάλη χαλάρωση, ωστόσο τα σχολεία στη Νότια Ελλάδα είναι κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί.

Την ίδια ώρα ήταν κάθετη για μια μεγάλη χαλάρωση που μπορεί -όπως είπε- να φέρει ένα νέο κύμα διασποράς.

Μιλώντας στο Mega και την εκπομπή "Live News" έκανε λόγο για μείωση των κρουσμάτων στην κεντρική και νότια Ελλάδα, ωστόσο το σύστημα υγείας, όπως σημείωσε, πιέζεται ασφυκτικά.

"Εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλο ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ, η τάση εισαγωγή στις εντατικές είναι αυξητική, παίρνει αρκετό χρόνο για να δούμε μια επιβράδυνση, δήλωσε η κα. Τσολιά.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι ακόμα πολύ δύσκολα τα πράγματα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. "Φοβάμαι ότι μας περιμένει ένα μεγαλύτερο τσουνάμι", υπογράμμισε.

"Αν υπάρχει μια σημαντική μείωση και μειωθούν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και δεν έχουν τόσο μεγάλη πληρότητα, ενδεχομένως το πρώτο που θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί είναι τα δημοτικά και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί", πρόσθεσε.

Αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και ενδεχομένως της εστίασης η κα. Τσολιά, τόνισε πως το θέμα θα εξεταστεί και θα συζητηθεί. "Να μην έχουμε χειρότερη επάνοδο των αριθμών μετά τις γιορτές" υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.018 νέα κρούσματα, 99 θανάτους ενώ 608 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα