Πνευμονολόγος του Σωτηρία: Τα κρούσματα είναι αρκετά για να φέρουν τη καταστροφή. Πρέπει να προσέχουμε

Πνευμονολόγος του Σωτηρία: Τα κρούσματα είναι αρκετά για να φέρουν τη καταστροφή. Πρέπει να προσέχουμε

Για τον κίνδυνο που φέρνει ο καθησυχασμός μίλησε στην ΕΡΤ η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια Πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτήρια.

Στις συζητήσεις για την μετάδοση του ιού από τα μικρά παιδιά, δίνουν απάντηση οι μελέτες, που διεξήχθησαν στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρά παιδιά δεν μεταφέρουν τον ιό. Σε άλλες χώρες τα πολύ μικρά δεν φοράνε μάσκα, ενώ σε άλλες μπήκε τώρα στο γυμνάσιο. Τα παιδιά νοσούν λιγότερο και το μεταφέρουν λιγότερο», τόνισε η πνευμονολόγος και συμπλήρωσε, «από εκεί και πέρα είναι τι θα διαλέξουμε, αν θα κρατήσουμε τα παιδιά μέσα για 8 μήνες ή αν θα προσπαθήσουμε να τα κοινωνικοποιήσουμε και να κάνουν όπως συνηθιζόταν τα μαθήματά τους. Είναι επιλογή, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανοίξει τα σχολεία τους».

Η Μ. Γκάγκα διευκρίνισε πως κατά πάσα πιθανότητα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνουν τα rapid tests, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, οι ασυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, για αυτό θεωρείται τόσο απαραίτητο το μέτρο της καθολικής χρήσης της μάσκας.

Η πνευμονολόγος ανέφερε επίσης, το παράδειγμα της Ιταλίας, όταν κορυφώθηκε η επιδημία εκεί. «Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν επιτράπηκε στους ανθρώπους από μέρη με μεγάλη διαμόλυνση να ταξιδέψουν προς άλλα. Οι μετακινήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται με ασφάλεια. Αν δούμε ότι από μία περιοχή που έχει πολλά κρούσματα φεύγουν άνθρωποι και μετέπειτα μολύνονται και άλλες περιοχές αυτό πρέπει να σταματήσει ή έστω να περιοριστεί με κάποιο τρόπο».

Φυσικά είμαστε σε ένα επίπεδο που είναι πολύ εύκολο ο αριθμός των κρουσμάτων να εκτοξευθεί, και να φτάσουμε τα νούμερα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ξεπερνάνε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά. Η κ. Γκάγκα τόνισε «Τα μέτρα έχουν αποδώσει συγκριτικά με τις άλλες χώρες. Ο κόσμος έχει πιεστεί και έχει καταφέρει πολλά αλλά ο κίνδυνος υπάρχει. Τα κρούσματα είναι αρκετά για να φέρουν τη καταστροφή, αν τα αφήσουμε χωρίς να προσέχουμε. Πρέπει να προσέχουμε, πρέπει να προχωρήσουμε στο αύριο με κοινωνική συνοχή, με αγάπη για τους διπλανούς μας, υπομονή, επιμονή και καλή διάθεση» ολοκλήρωσε

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα