Κορονοϊός: Η διασκέδαση εκτόξευσε τα κρούσματα στις Σέρρες - Τρέχουν να προλάβουν το lockdown

Κορονοϊός: Η διασκέδαση εκτόξευσε τα κρούσματα στις Σέρρες - Τρέχουν να προλάβουν το lockdown

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 239 ενεργά κρούσματα στις Σέρρες. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 29 έτη, κάτι που αποδεικνύει τη ραγδαία έκρηξη των κρουσμάτων.

Ο κ Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως είναι η διασκέδαση το κύριο αίτιο για την έξαρση του κορωνοϊού. Ο ίδιος απέκλεισε ένα καθολικό Lockdown. Χαρακτηριστικό είναι ότι 7 καφέ και μπαρ έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων.

Η περίπτωση των Σερρών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο γρήγορα και αθόρυβα μπορεί ο κορονοϊός να εξαπλωθεί στην κοινότητα, οδηγώντας σε έκρηξη κρουσμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν οι Σέρρες να περάσουν από το πράσινο επίπεδο συναγερμού στο πορτοκαλί χωρίς να μεσολαβήσει το «κίτρινο» επίπεδο, δηλαδή το επίπεδο 3, σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας. Μάλιστα, κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ βρέθηκε από τις 21 Οκτωβρίου και για τρεις ημέρες στις Σέρρες, προκειμένου να διενεργήσει τεστ για τον κορονοϊό σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον νομίατρο Σερρών, Αναστάσιο Αναστασιάδη, αρκετά από τα κρούσματα στις Σέρρες συνδέονται με τη διασκέδαση. Οι περισσότεροι είναι φοιτητές στις Σέρρες, ενώ άλλοι εργάζονται σε νυχτερινά μαγαζιά των Σερρών, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους και μόνο σημείο σύνδεσης είναι οι χώροι διασκέδασης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στους νέους μετά την έκτακτη σύσκεψη στις Σέρρες το πρωί της Κυριακής.

Μίλησε, παράλληλα, για εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, καθώς όπως είπε, υπάρχει επιθετική έξαρση στην περιοχή, ενώ απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να εφαρμόσει τα μέτρα. Δήλωσε παράλληλα ότι ο στόχος της επίσκεψης και της σύσκεψης είναι όχι για να επιβληθεί lockdown, αλλά για να αποτραπεί. «Προχωράμε με εντατικοποίηση των ελέγχων, καμία έκπτωση σε καταστάσεις ανομίας. Σύμμαχοί μας είναι οι νέοι άνθρωποι. Μπορούμε να κερδίσουμε με πιστή τήρηση των μέτρων», τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι σε αυτή τη φάση η εξάπλωση της πανδημίας σχετίζεται με τη διασκέδαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος για την κακή επιδημιολογική κατάσταση οφείλεται και στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στους Θεσσαλονικείς οι οποίοι συχνά επιλέγουν την γειτονική πόλη για τις νυχτερινές τους εξορμήσεις. Φαίνεται λοιπόν πως η αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη συμβαδίζει με αυτή των Σερρών καθώς η δεύτερη βρέθηκε στο επίκεντρο των νέων της συμπρωτεύουσας οποίοι εξαιτίας του «λουκέτου» της εστίασης στις 00:00 επέλεγαν τις Σέρρες για να συνεχίσουν τη διασκέδαση!

Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, δήλωσε από την πλευρά του ότι θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από το Δήμο, με στόχο να αποφευχθεί το lockdown, ειδικά και για τα μέτρα που αφορούν αθλητικές εγκαταστάσεις, και κάλεσε σε τήρηση των πρωτοκόλλων και των κανόνων ασφαλείας.

Πώς φτάσαμε όμως στο σημείο να σημάνει συναγερμός στις Σέρρες που ήταν σχεδόν «covid free» περιοχή; Τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν το Σάββατο στην περιφερειακή ενότητα των Σερρών ήταν 54, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Την Παρασκευή τα κρούσματα ήταν 35, ενώ την Πέμπτη 65. Είναι ενδεικτικό όμως ότι στις Σέρρες μέχρι τις 17 Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί ελάχιστα κρούσματα, σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που δίνει στη δημοσιότητα καθημερινά ο ΕΟΔΥ.
Αναλυτικά η εξέλιξη των κρουσμάτων:

24/10: 54

23/10: 35

22/10: 65

21/10: 19

20/10: 10

19/10: 28

18/10: 8

17/10: 1

16/10: 8

15/10: 4

14/10: 0

13/10: 1

12/10: 0

11/10: 1

10/10: 0

9/10: 1

8/10: 1

1 έως 7/10 δεν εμφανίζεται στη γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ
Χαρδαλιάς: Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να εφαρμόζει τα μέτρα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Υπενθυμίζεται οτι ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών έχει περάσει από την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, στο επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Σε συνέχεια της σύσκεψης ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά σημαντική σύσκεψη μαζί με τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Δημάρχους της περιοχής. Είμαστε εδώ με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα όχι για να επιβάλλουμε κάποιο lockdown, αλλά για να δούμε πώς θα δουλέψουν τα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε πιο δύσκολα μέτρα.

Το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει συζήτηση για επόμενα μέτρα χωρίς να έχουν εφαρμοστεί όσα έχουν ήδη αποφασιστεί και αφού τα έχουμε δει σε επίπεδο κοινωνίας. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να εφαρμόζει τα μέτρα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Υπάρχει επιθετική έξαρση στην περιοχή – έχουμε 239 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να εντοπίζεται στο Δήμο Σερρών, αλλά με μεγάλες μετακινήσεις και στους όμορους Δήμους. Έχουμε 442 στενές επαφές υψηλού ρίσκου οι οποίες είναι απομονωμένες.

Προχωράμε με εντατικοποίηση των ελέγχων και στοχευμένες δειγματοληψίες, καθώς και ενημέρωση του πληθυσμού. Καμία έκπτωση σε καταστάσεις ανομίας. Και σε όλη αυτή την προσπάθεια, οι σύμμαχοί μας είναι οι νέοι άνθρωποι. Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη τις επόμενες ημέρες, μια μάχη που η περιοχή έχει αποδείξει και στην πρώτη φάση της πανδημίας ότι μπορεί να την κερδίσει με την πιστή τήρηση των μέτρων.

Παραμένουμε σε συναγερμό, παραμένουμε σε επιφυλακή. Ήταν πολύ γόνιμη η συζήτηση με όλους, με τους Δημάρχους και θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Σερρών και τον Αντιπεριφερειάρχη, γιατί από την πρώτη στιγμή έδειξαν αντανακλαστικά και πιστεύω ότι μαζί με όλους τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης θα τα καταφέρουμε. Η συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη είναι καθημερινή, η βόρεια Ελλάδα δέχεται μια μεγάλη επιδημιολογική πίεση – με πιστή τήρηση των μέτρων μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας τόνισε ότι ανεξάρτητα από την κατηγορία που βρίσκεται κάθε περιοχή, πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα και η ένταξη μίας περιοχής σε κατηγορία δεν είναι τιμωρητική. Γίνονται περίπου 25.000 τεστ την ημέρα στη χώρα. Επίσης επανέλαβε ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι και ότι με την τήρηση των μέτρων διευκολύνουμε το σύστημα υγείας που έτσι πιέζεται λιγότερο.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας , δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να αποφύγουμε το lockdown, γιατί θα ήταν καταστροφικό, μπορούμε να τηρήσουμε τα μέτρα, είναι στο χέρι μας να τελειώσουμε από αυτόν τον εφιάλτη».

Τον Νίκο Χαρδαλιά συνόδευσαν κατά την επίσκεψη στελέχη της Ομάδας Πρώτης Απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.