Ισόβια στον δολοφόνο του Γραικού - Καταπέλτης η Εισαγγελέας

Την εσχάτη των ποινών επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στον έμπορο κρεάτων για την δολοφονία του Δημήτρη Γραικού που φώτισε το Τούνελ.

Το βράδυ της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση του κτηνοτρόφου. Η επιβολή της ισόβιας καθείρξεως ήταν κατά πλειοψηφία.

Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές από τους συγγενείς του 59χρονου κτηνοτρόφου. Τα αδέλφια του κοντά τέσσερα χρόνια έδιναν έναν μεγάλο αγώνα με το Τούνελ και με τον δικηγόρο τους Νίκο Διαλυνά για να φανεί η αλήθεια, να βρεθεί ο ένοχος και να τιμωρηθεί. Αν δεν δινόταν μάχη μεγάλη και από την εκπομπή, η υπόθεση θα είχε μπει στο αρχείο όπως είχε προτείνει η εισαγγελέας με το σκεπτικό ότι ο Δημήτρης Γραικός ζούσε σε μια γειτονική χώρα.

Με δάκρυα στα μάτια οι συγγενείς τόνιζαν από τη μια ότι νιώθουν δικαιωμένοι και από την άλλη  ότι το κενό της απουσίας του είναι μεγάλο. Δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι τη Δευτέρα ο Δημήτρης θα γιόρταζε.

Ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Γραικός είχε χαθεί με το αγροτικό αυτοκίνητό του φεύγοντας από τα σφαγεία της Χαλάστρας το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016.

Εντάσεις

Εξαιρετικά έκρυθμο ήταν το κλίμα νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της δίκης, μεταξύ μελών της οικογένειας του θύματος και του κατηγορούμενου.

Η ένταση ξέσπασε μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσης των δικηγόρων με φραστικές επιθέσεις εναντίον του κατηγορούμενου και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να μην έρθουν στα χέρια οι δύο αντίπαλες πλευρές. Μία από τις αδελφές του αδικοχαμένου Γραικού, δεν άντεξε και λιποθύμησε.

Καταπέλτης η Εισαγγελέας

Η Εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, νωρίτερα, πρότεινε την ενοχή του εμπόρου κρεάτων, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Η αγόρευσή της ήταν «καταπέλτης» για τον κατηγορούμενο. Στάθηκε ιδιαίτερα στις  πολλές αντιφάσεις που υπέπεσε και στο γεγονός ότι εμφανιζόταν αμετανόητος μέχρι την τελευταία στιγμή.

“Μέχρι σήμερα ο κατηγορούμενος έδωσε τρεις διαφορετικές εκδοχές για το λόγο για τον οποίο το θύμα βρέθηκε στην κτηνοτροφική του μονάδα”, τόνισε η εισαγγελέας. “Στην απολογία του ανέφερε πως ο Γραικός ήταν νευριασμένος καθώς του είπε ψέματα ότι δεν έχει να του δανείσει ζώα, ενώ είχε. Κανένας ισχυρισμός του κατηγορουμένου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.

Η Εισαγγελέας τόνισε επίσης τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το έγκλημα, υπογραμμίζοντας ότι “αρχικά είχε αναφέρει στην αστυνομία πως του έδωσε μόνο μία σφαλιάρα. Στο δικαστήριο, στην απολογία του, είπε πως τον χτύπησε δυνατά με την κάτω μεριά της παλάμης του. Όσα ανέφερε σχετικά με τα χτυπήματα στην πρώτη εκδοχή δεν επιβεβαιώνονται από την ιατροδικαστική εξέταση. Στη δεύτερη εκδοχή, ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για ράπισμα, δηλαδή δυνατή πλήξη/χτύπημα, όπως και ότι τον συμπαρέσυρε πάνω του, και για αυτό έπεσε. Όλοι οι ιατροδικαστές, όμως, συμφωνούν πως τα κατάγματα έγιναν λόγω των ισχυρών και σφοδρών πλήξεων. Τα θανατηφόρα χτυπήματα προκλήθηκαν από ισχυρές πλήξεις”.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας στη συνάντηση με τον οδηγό του φορτηγού που μετέφερε το χώμα στην κτηνοτροφική μονάδα, λίγα λεπτά μετά το έγκλημα.

“Ήταν η συνάντηση αυτή που του είχε προσφέρει “ισχυρό άλλοθι” και τον έσωζε όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε και στάθηκε στην ψυχραιμία με την οποία ο κατηγορούμενος συζητούσε με τον οδηγό λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία.

“Ένας άνθρωπος που έχει σκοτώσει κάποιον «κατά λάθος», είτε θα ζητούσε βοήθεια, είτε θα τον έδιωχνε” είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας. “Σύμφωνα με την δικαστική ψυχολογία, δεν γίνεται κάποιος να είναι τόσο ψύχραιμος και χαλαρός, και να υπάρχει αυτή η απάθεια, εάν βέβαια ισχύει αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω. Και στη συνέχεια να επιστρέφεις στο σημείο που έκρυψες τη σορό, να φροντίζεις να τον σύρεις και να τον θάβεις”.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε μάλιστα και στην ψυχραιμία που επέδειξε ακόμα και στις συνεντεύξεις που είχε δώσει στο «Τούνελ». “Επί 2,5 χρόνια έκρυβε τον θάνατο του Γραικού και έβγαινε με την ίδια ψυχραιμία σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπως στο “Φως στο Τούνελ” και με την ίδια ψυχραιμία αντέδρασε και συνέχισε να λέει ψέματα στους αστυνομικούς όταν βρέθηκε το αυτοκίνητο”.

Και η Εισαγγελέας κατέληξε:  “Ο μοναδικός λόγος που ζήτησε συγγνώμη ήταν για τα ψέματα που είπε στην Ανακρίτρια, αλλά δεν μίλησε ποτέ και δεν ζήτησε καμία συγγνώμη από τους συγγενείς του θύματος, ενώ δεν ανέφερε ποτέ κάτι για το ίδιο το θύμα”.

 

anikolouli

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα