Προς lockdown η Θεσσαλονίκη. Προειδοποίηση Χρυσοχοΐδη

Προς lockdown η Θεσσαλονίκη. Προειδοποίηση Χρυσοχοΐδη

Σε δραματικούς τόνους απευθύνθηκε στους πολίτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσίασε τη Δράση, τη δίκυκλη ταχεία ομάδα δράσης, πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι κεντρικό ζήτημα σήμερα στη Θεσσαλονίκη, την Ευρώπη και τον πλανήτη, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται».

Η μάσκα υψώνει τείχη στον αόρατο εχθρό, συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως όσοι νοιάζονται για τους δικούς τους και τους άλλους ανθρώπους και αγαπούν τη Θεσσαλονίκη φοράνε μάσκα.

«Η Θεσσαλονίκη έχει σταματήσει πολλούς εχθρούς, είναι βέβαιο πως μπορεί να αντιμετωπίσει και αυτόν» συνέχισε.

Για την Ελληνική Αστυνομία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως είναι παρούσα, κάνει χιλιάδες ελέγχους και διαπιστώνει χιλιάδες παραβάσεις, και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: Δεν έχουμε καμία διάθεση αντιδικίας με τους συμπολίτες μας αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε τους λίγους ασυνείδητους που δημιουργούν τεράστια προβλήματα παραβαίνοντας τις οδηγίες των επιδημιολόγων και των λοιμωξιολόγων, που είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να δίνουν οδηγίες.

«Θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία και κάθε αγορά για να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και σε συνεργασία με τους πολίτες αυτόν τον μεγάλο και επικίνδυνο εχθρό» κατέληξε.

Τζιτζικώστας: Η Θεσσαλονίκη «βάφεται» πορτοκαλί

Κατά τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είναι απολύτως ορατό το σενάριο η Θεσσαλονίκη να οδηγηθεί ακόμα και σε lockdown λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού, αν δεν τηρηθούν σωστά τα υγειονομικά μέτρα

Την εκτίμησή του ότι από σήμερα, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, η Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί από το επίπεδο 2 στο επίπεδο 3 επικινδυνότητας αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού και στον υγειονομικό χάρτη θα βαφεί με πορτοκαλί χρώμα, εξέφρασε στο ethnos.gr ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Όπως αναφέρει, η σχετική απόφαση θα ληφθεί σήμερα το μεσημέρι στη σύσκεψη των ειδικών λοιμωξιολόγων.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα στο ethnos.gr ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθούν υπεύθυνα τα νέα υγειονομικά μέτρα που θα επιβληθούν στην περιοχή, είναι απολύτως ορατό το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να οδηγηθεί σε lockdown με καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία.

«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία πλέον, είναι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, ώστε να αποφύγουμε ένα lockdown, το οποίο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία, τόσο για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, όσο και για όλες τις περιοχές της χώρας. Είναι πλέον πιθανό η Θεσσαλονίκη να οδηγηθεί σε lockdown και γι' αυτό πρέπει η στάση όλων μας να είναι συλλογική και υπεύθυνη», τονίζει ο κ. Τζιτζικώστας.

Σε ό,τι αφορά στους λόγους που η Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας αυτήν τη στιγμή συγκαταλέγονται στις πλέον επιβαρυμένες περιοχές αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι η εξάπλωση και η διασπορά του κορονοϊού μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων, με το περισσότερο κρύο να είναι ένας από αυτούς.

Τα μέτρα κατά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη

Οι ειδικοί που συνεδριάζουν σήμερα από κοινού με τους αρμόδιους υπουργούς, αναμένεται να εισηγηθούν τα νέα μέτρα να επιβληθούν στις περιοχές που παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων. Η Θεσσαλονίκη που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν σε κίτρινο συναγερμό περνάει εκτός απροόπτου στο επίπεδο τρία. Γι αυτό και η κυβέρνηση όπως τονίζουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr, αναμένεται να εντάξει την πρωτεύουσα της Μακεδονίας σε πορτοκαλί επίπεδο με νέους αυστηρότερους περιορισμούς. Αντίστοιχα οι Σέρρες μέχρι πρόσφατα ήταν στο πιο «καθαρό» επίπεδο αφού είναι ενδεικτικό ότι είχε χαρακτηριστεί «πράσινη» από τους αρμόδιους, ενώ.

Στη Θεσσαλονίκη που είχε καταγραφεί μία ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα, τα πράγματα άλλαξαν άρδην το τελευταίο διάστημα. Όλα δείχνουν ότι από το 2ο επίπεδο η συμπρωτεύουσα θα μετακινηθεί στο 3ο επίπεδο που περιλαμβάνει σειρά μέτρων. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας καθώς και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Επίσης θα επιβληθεί υποχρεωτική́ χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ θα αλλάξει και το καθεστώς εργασίας με το 40% να είναι σε τηλεργασία. Σε ό,τι αφορά στην εστίαση θα επιβληθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, ενώ θα περιορισθούν σε 4 άτομα ανά τραπέζι και τα καταστήματα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 50% σε πληρότητα. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα κλείνουν από τα μεσάνυκτα μέχρι τις 5 το πρωί, όπως άλλωστε γίνεται και στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα