Κορονοϊός: Μειώνονται οι ηλικίες των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ

Καλπάζει η επιδημία κορονοϊου στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει το απόγευμα της Δευτέρας (21/9) ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 453 - εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου) - ενώ ανησυχία προκαλεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων καθώς η αύξηση  τους συνεχίστηκε και σήμερα (79 από 78 χθες).

Καμπανάκι σήμανε και η χθεσινή «εκτίναξη» του αριθμού, καθώς μέσα σε 24 ώρες ανέβηκε από 65 στους 78, ενώ η σχετική αυξητική τάση καταγράφεται από τις αρχές του μήνα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, η πορεία των διασωληνωμένων ασθενών τον Σεπτέμβριο έχει ως εξής:

1-Σεπ 38

2-Σεπ 38

3-Σεπ 39

4-Σεπ 38

5-Σεπ 40

6-Σεπ 41

7-Σεπ 42

8-Σεπ 42

9-Σεπ 46

10-Σεπ 49

11-Σεπ 52

12-Σεπ 53

13-Σεπ 54

14-Σεπ 59

15-Σεπ 67

16-Σεπ 67

17-Σεπ 69

18-Σεπ 71

19-Σεπ 65

20-Σεπ 78

21-Σεπ 79.

Η εικόνα αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη να επισημαίνει στην τελευταία ενημέρωση για τον κορονοϊό, την περασμένη Παρασκευή, πως «η τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας μέσω της αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων, παραμένει χωρίς σημάδια υποχώρησης, έχοντας διπλασιαστεί, ωστόσο, σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων».

Ο ίδιος είχε ακόμη αναφέρει πως «η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για την Αττική, αναμένουμε να καταγραφεί στην επίπτωση των κρουσμάτων εντός περίπου 10-14 ημέρες, ενώ για την επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων αναμένουμε να χρειαστεί παραπάνω, γύρω στις 20-30 ημέρες».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υγειονομικοί εκφράουν την ανησυχία τους και για τις αντοχές του ΕΣΥ. Χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε νωρίτερα σήμερα: «Οι κλίνες ΜΕΘ γεμίζουν επικίνδυνα ειδικά στην Αττική. Χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις προκειμένου να λειτουργήσουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ. Σε λίγο θα δούμε διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους με άλλα περιστατικά του ιού, ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, επίσης, στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας νοσηλεύονται 86 ασθενείς με κορονοϊό - περιλαμβάνονται και οι μη διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι χρήζουν εντατικής φροντίδας -, ενώ διασωληνωμένος είναι και ένας ασθενής που θεωρείται ύποπτο κρούσμα.

Ηλικίες διασωληνωμένων

Την ίδια ώρα, η προσοχή των ειδικών είναι στραμμένη και σε άλλα χαρακτηριστικά των ασθενών στις ΜΕΘ, πλην του αριθμού τους. Ένα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιείται, σε σχέση με τα στοιχεία προηγούμενων ημερών, είναι η μείωση του ηλικιακού Μέσου Όρου των  διασωληνωμένων, από τα 70 στα 68 έτη.

Όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω». Στο αντίστοιχο δελτίο της 16ης/9, όμως, ο Μ.Ο. των ηλικιών όσων ήταν διασωληνωμένοι ήταν τα 70 έτη.

Αναλυτικά, ως προς τις ηλικίες των διασωληνωμένων ασθενών, όσο και κρουσμάτων και θυμάτων της πανδημίας, ο αρμόδιος Οργανισμός δημοσιοποίησε σήμερα τα ακόλουθα στοιχεία:

Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, μεταξύ όσων έχουν διασωληνωθεί περιλαμβάνεται ένα ανήλικο άτομο, καθώς και δύο ασθενείς κάτω των 39 ετών.

 

ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα