Ο Ιανός χτυπάει την Κρήτη. Κλείνουν γέφυρες. Ο τραγικός απολογισμός

 Μετά την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου ο «Ιανός» συνεχίζει την επέλασή του στην Κρήτη. Από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις από τα δυτικά και συγκεκριμένα τα Χανιά, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας καταιγίδες και κεραυνοί έκαναν την εμφάνισή τους και στον νομό Ηρακλείου. Μάλιστα τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου ήταν τόσο έντονη η κακοκαιρία που δεν επέτρεπε την ορατότητα πέρα από τα τέσσερα μέτρα.

Παράλληλα, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα και στις πτήσεις καθώς στο αεροδρόμιο της πόλης, καθώς δεν κατάφεραν να προσγειωθούν τρεις πτήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μία εξ αυτών να προσγειώνεται στην Κω. Ακόμη πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώθηκε έκρηξη  πυλώνα της Δ.Ε.Η. στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου, στο ύψος του παλιού ΚΤΕΟ με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές. Συνεχείς διακοπές συνέβησαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου.

Στη δίνη του Ιανού βρίσκεται και η Κρήτη καθώς η κακοκαιρία έφτασε στο νησί. Σύμφωνα με το cretapost.gr από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτουξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις από τα δυτικά και συγκεκριμένα τα Χανιά, ενώ το απόγευμα καταιγίδες και κεραυνοί έκαναν την εμφάνισή τους και στον νομό Ηρακλείου.

Μάλιστα, έντονη είναι η καταιγίδα αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο, η οποία δεν επιτρέπει ορατότητα πέρα από τα τέσσερα μέτρα.

Όπως αναφέρει, αντίστοιχα, το neakriti.gr σοβαρό πρόβλημα προκάλεσε και στις πτήσεις καθώς στο αεροδρόμιο της πόλης, δεν κατάφεραν να προσγειωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις πτήσεις με μία εξ αυτών να προσγειώνεται στην Κω.

Σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε έκρηξη  πυλώνα της Δ.Ε.Η. στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου, στο ύψος του παλιού ΚΤΕΟ με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές. Συνεχείς διακοπές συμβαίνουν ανα τακτά χρονικά διαστήματα σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα ο μέχρις στιγμής τραγικός απολογισμός του περάσματος του Ιανού είναι δύο νεκροί και δύο αγνοούμενοι. Η πόλη της Καρδίτσας έχει μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη, ενώ σημαντικές είναι οι καταστροφές σε Φάρσαλα και Αλμυρό. Οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι, χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεπικοινωνίες, ενώ ολική είναι η καταστροφή στις περιοχές των Φαρσάλων και του Αλμυρού Βόλου. Οι ώρες τρόμου και αγωνίας που έζησαν επί ώρες οι κάτοικοι περικυκλωμένοι από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων, είναι συγκλονιστικές. Οι καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστες. Τα στιγμιότυπα που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός είναι συνταρακτικά.

Κατέρρευσε το κέντρο Υγείας Μουζακίου

Η καταστροφή στο Μουζάκι είναι βιβλική ενώ από την υπερχείλιση του ποταμού Πάμισου κατέρρευσε το κτίριο όπου στεγάζεται το κέντρο Υγείας της περιοχής, ενώ η παλιά γέφυρα του Μουζακίου έχει κοπεί στη μέση. Παράλληλα σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και η νέα γέφυρα που βρίσκεται στην περιοχή. Την ίδια ώρα αγνοείται μία 43χρονη φαρμακοποιός η οποία αφού έκλεισε το φαρμακείο της επιχείρησε να περάσει τη γέφυρα στρίβοντας αριστερά καθώς νόμισε ότι υπάρχει δρόμος. Ωστόσο τα ορμητικά νερά την παρέσυραν. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ενώ η ίδια ακόμη αγνοείται.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος του Μουζακίου Φάνης Στάθης περιέγραψε στο Open TV την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ύστερα από την θεομηνία που έπληξε την περιοχή. «Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει το μέγεθος της καταστροφής γιατί μιλάμε για μία ολική καταστροφή. Πρώτος μέλημά μας ήταν και είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Όσον αφορά την αγνοούμενη είμαστε απαισιόδοξοι γιατί ήταν μόνη της μέσα στο αυτοκίνητο όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση στο μισό Μουζάκι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Θεοδώρα Τομαρά, μητέρα εγκλωβισμένης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV και απηύθυνε έκκληση έτσι ώστε να προχωρήσει ο απεγκλωβισμός της κόρης της. «Χθες το απόγευμα εγκλωβίστηκαν 21 χιλιόμετρα μετά το Μουζάκι. Όλη τη νύχτα διανυκτέρευσαν στο αυτοκίνητο και η περιοχή είναι δύσβατη. Έφυγαν από μόνοι τους και βγήκαν στο χωριό Πετρίλια. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι θα γίνει. Τα παιδιά δεν είχαν μπαταρία στο κινητό», τόνισε.

Αργιθέα: Αποκλεισμένα τα χωριά λόγω της κακοκαιρίας – Έκκληση για βοήθεια

Ο δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου μεταφέρει στον αέρα του Open TV τις εικόνες από τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία στην περιοχή που είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν χωριά. «Η κατάσταση εδώ είναι δραματική, η ορεινή περιοχή της Αργιθέας που συνδέεται με το Μουζάκι έχει γιγαντιαία προβλήματα καθώς έχει καταρρεύσει το οδικό δίκτυο στους δύο δρόμους που συνδέουν το Μουζάκι με την ανατολική Αργιθέα και το Μουζάκι με τη Δυτική Αργιθέα και την περιοχή του Αχελώου. Το οδικό δίκτυο δεν υπάρχει, έχει αποκλειστεί η πρόσβαση και πλέον προσπαθούμε να ανοίξουμε δίοδο από γειτονικούς νομούς. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει σε εμάς κάποιο θύμα ή αγνοούμενος, ωστόσο έχουμε θέμα με την ηλεκτροδότηση. Πρέπει να αποκατασταθεί κατεπειγόντως το δίκτυο ηλεκτρισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλμυρός Βόλου: Καταστράφηκαν υποδομές και οδικό δίκτυο

Όσον αφορά τον Αλμυρό του Βόλου καταστράφηκε το οδικό δίκτυο αλλά και υποδομές. Σύμφωνα με το Open TV ήταν τόσο μεγάλη η ορμή του χειμάρρου που παρέσυρε πέτρες, κορμούς δέντρων, άσφαλτο. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής τρία χωριά έχουν αποκοπεί τελείως από τον κεντρικό δήμο. Πρόκειται για τα χωριά Ανάβρα, Νεράϊδα, Ανθότοπος, με 600 κατοίκους οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ρεύμα και νερό. Μάλιστα γίνεται προσπάθεια με μπουλντόζες και τρακτέρ να πλησιάσουν άνθρωποι με σκοπό να τους παράσχουν τρόφιμα.

Καρδίτσα: Οι χείμαρροι σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους

Ο Ιανός «χτύπησε» και την Καρδίτσα. Συγκεκριμένα χιλιάδες νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα, χωρίς υδροδότηση και με πολλά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες. Σύμφωνα με το Open TV η Καρδίτσα θυμίζει πόλη που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας καθώς χιλιάδες σπίτια έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Μάλιστα πολλά ισόγεια και υπόγεια έχουν πλημμυρίσει, ενώ θεωρείται δύσκολο οι ζημιές να αποκατασταθούν τις επόμενες μέρες. Το πέρασμα του Ιανού από τα Τρίκαλα άφησε πίσω του 12.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων σκεπασμένες με νερό, ενώ έχουν πνιγεί αιγοπρόβατα.

Εικόνες καταστροφής σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο

Από τα «δόντια» του Ιανού δεν γλύτωσαν ούτε τα νησιά του Ιονίου, καθώς σημαντικά είναι τα προβλήματα σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται σε Κεφαλονιά και Ιθάκη όπου τα συνεργεία του ΔΕΔΗΕ δίνουν μάχη με τον χρόνο για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Στην Αγία Ευφημία στην Κεφαλονιά επικρατεί σκηνικό απόλυτης καταστροφής ενώ σε ορισμένα σημεία θάλασσα και στεριά έγιναν έναν.

«Ήταν κάτι που δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Πλημμύρισαν όλα τα σπίτια και ειδικά τα ισόγεια. Μάλιστα στο δρόμο που οδηγεί από την Αγία Ευφημία στη Σάμη το νερό είχε φτάσει το ενάμιση μέτρο» λέει στο Open TV κάτοικος της περιοχής. Μεγάλες καταστροφές υπέστη και η Άσσος. «Η καταστροφή είναι τεράστια. Όλο το κέντρο της Άσσου είναι χωμένο ενάμιση με δύο μέτρα φερτά υλικά» τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σάμης Νίκος Ρασσιάς. Εκτεταμένες ζημιές έχει υποστεί και το Αργοστόλι.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Tv, Κλέαρχο Μαρουσάκη, σφοδρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις επόμενες ώρες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο και αύριο μέχρι και το βράδυ της Κυριακής θα επηρεάσουν πρώτα τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και στη συνέχεια τα κεντρικά και κυρίως τα νότια παράλια με ιδιαίτερα υψηλό τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε όλες τις παραπάνω προαναφερθείσες περιοχές.

Την Κυριακή οι βροχές και οι καταιγίδες του «Ιανού» θα περιοριστούν στην Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει βελτιωμένος καιρός με τοπικές νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πυκνότερες στα νότια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 27, στην Ήπειρο από 15 έως 29 βαθμούς. Στη Θεσσαλία από 12 έως 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 27 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 28, και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 27 βαθμούς, ενώ στη Ρόδο οι μέγιστες θα φτάσουν στους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 μποφόρ τοπικά. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν, στα βόρεια πελάγη βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στα νότια πελάγη ανατολικοί με ίδιες εντάσεις, ενώ βαθμιαία θα στραφούν παντού σε βορειοδυτικούς.

Στην Αττική αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 5 έως 6 μποφόρ και στα ανατολικά στα 7. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα