Σε εξέλιξη φωτιά στον Έβρο. 10 φωτιές μέσα σε 10 μέρες. Eνδεχόμενο εμπρησμών

Σε εξέλιξη φωτιά στον Έβρο – 10 φωτιές μέσα σε 10 μέρες
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς μιλά για τον προβληματισμό που έχουν δημιουργήσει οι τακτικές φωτιές που έχουν μπει στην περιοχή του Έβρου το τελευταίο διάστημα. Την ίδια στιγμή νέα φωτιά είναι σε εξέλιξη ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ολονύχτια μάχη με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 19:00 της Τρίτης μεταξύ Πυλαίας και Μελιάς έδωσαν οι πυροσβέστες. Η πυρκαγιά κατακαίει δασικές εκτάσεις στο ύψος του χωριού Νίψα, στην Αλεξανδρούπολη, με το πύρινο μέτωπο να έχει μήκος τριών χιλιομέτρων.

Κατά την διάρκεια της νύχτας ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς στο σημείο επιχειρούν από τα ξημερώματα 84 πυροσβέστες με 24 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται και συνδρομή από αέρος.

Σε ετοιμότητα για εκκένωση η Νίψας

Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει πλησιάσει και το χωριό της Νίψας.

Σύμφωνα με το evros24.gr, η φωτιά φτάνει από το φράγμα προς τον δρυμό της Νίψας, με τις αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση του χωριού.

Στην περιοχή βρίσκονται ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης, με τους Αντιδημάρχους Ελένη Ιντζεπελίδου, Ηλία Δαστερίδη, Κυριάκο Αραμπατζή και όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες του στην δημοτική αρχή.

Το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι δύσκολο να περιοριστεί από τις επίγειες δυνάμεις.

Οι άνεμοι είναι δυνατοί με αποτέλεσμα να ξεσπούν συνέχεια νέες εστίες.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται μεγάλη αντιπυρική ζώνη στο σημείο -(δρυμός Νίψας) από οχήματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του στρατού και της Περιφέρειας για να παγιδευτεί η φωτιά και να μην εξαπλωθεί προς την περιοχή Προφήτη - Ηλία Λουτρών.

«Πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εμπρησμών»

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Έβρου και Αντιπεριφερειάρχη του Νομού, Δημήτρη Πέτροβιτς, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εμπρηστικών προθέσεων πίσω από τις ταυτόχρονες φωτιές των τελευταίων ημερών.

    «Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι σε δέκα ημέρες είχαμε εννέα μέτωπα φωτιάς εδώ στην περιοχή του Έβρου. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι δύο μήνες που έχουμε την εμφάνιση πυρκαγιών εδώ στην περιοχή μας. Εντούτοις, φέτος, το πράγμα έχει ξεφύγει» δήλωσε ο κ. Πέτροβιτς.

«Είχαμε μια πολύ μεγάλη φωτιά, την Κυριακή, στην περιοχή της Αισύμης, και χρειάστηκε να έρθει μεγάλη δύναμη των εναέριων μέσων, χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα αεροπλάνα, εκ των οποίων δύο καναντέρ και δύο πετζετέλ και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο ήταν Έρικσον, δηλαδή μεγάλα ελικόπτερα. Αν δεν είχαμε αυτή την εναέρια βοήθεια για την κατάσβεση θα ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα για την περιοχή της Αισύμης, και δεν ξέρουμε πού θα επεκτείνόταν αυτή η φωτιά» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Τέλος, αναφορικά με τα ταυτόχρονα μέτωπα, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί σε βάθος το τι ακριβώς συμβαίνει.

    «Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος το πιθανό ενδεχόμενο εμπρησμών. Πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση» κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ