Ένα μπουκάλι με προορισμό τη Σύμη έφτασε στη Λιβύη - Άφωνοι οι ψαράδες με αυτό που είχε μέσα

Ένα μπουκάλι με προορισμό τη Σύμη έφτασε στη Λιβύη - Άφωνοι οι ψαράδες με αυτό που είχε μέσα

Ένα μπουκάλι με προορισμό τη Σύμη έφτασε στη Λιβύη. Οι ψαράδες το άνοιξαν και βρήκαν αρχικά ένα σημείωμα γραμμένο στα ελληνικά…

Δεν πίστευαν στη τύχη τους οι τρεις νεαροί όταν βρήκαν ένα μπουκάλι που έφτασε στις ακτές της Λιβύης έχοντας δύο χάρτινα πενηντάευρα και ένα σημείωμα που δεν μπορούσαν να διαβάσουν γιατί ήταν στα Ελληνικά. Χθες Παρασκευή 11/9/20 στις ακτές της περιοχής Ras al-Hilal στην ανατολική Λιβύη ένας νεαρός Λίβυος βρήκε ένα μπουκάλι με 100 ευρώ και ένα χειρόγραφο μήνυμα στα ελληνικά που έγραφε: «ευχαριστούμε Πανορμίτη! Πάντα να μας προσέχεις!».

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες κοινοποιήθηκαν και σε Λυβική σελίδα twitter, με τους χρήστες να αναρωτιούνται για το τι γράφει το συγκεκριμένο μήνυμα.

Σύμφωνα με την παράδοση, απ΄ όλον τον κόσμο ταξιδεύουν τα τάματα προς την Ιερά Μονή του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης μέσα σε μπουκάλια ριγμένα στο πέλαγος. Λένε μάλιστα ότι όλα κατά κάποιον παράδοξο τρόπο καταφέρνουν να φθάσουν στον προορισμό τους, στην αγκαλιά του Μέγα Ταξιάρχη Πανορμίτη.

Το έθιμο αυτό, δηλαδή το τάμα μέσα σε μπουκάλι για τον Πανορμίτη Σύμης, ξεκίνησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας και κρατά μέχρι σήμερα. Παλαιότερα, οι πιστοί έστελναν με τον τρόπο αυτό τα Αφιερώματά τους μέσα σε γυάλινα μπουκάλια, ακόμα και σε κιβώτια, ενώ, ακόμα και σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν αντίστοιχα τάματα, γράφοντας κάποιες φορές στο εσωτερικό του μπουκαλιού την διεύθυνση, το όνομα, την παράκλησή τους, καθώς επίσης και τα τηλέφωνά τους

Εκείνος που αδυνατεί να επισκεφθεί την Ιερά Μονή, μπορεί μέσα σε ένα μικρό μπουκαλάκι, να τοποθετήσει Θυμίαμα, ένα χαρτί με τα «Υπέρ Υγείας» και τα «Υπέρ Αναπαύσεως» ονόματα εκείνων που επιθυμεί, ένα χαρτάκι με το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση ή και το τηλέφωνό του.

Ο Πανορμίτης, σύμφωνα με την παράδοση, θα το αναλάβει και το μπουκαλάκι με τα Αφιερώματα θα φθάσει τελικά στη Σύμη, στον όρμο της Ιεράς Μονής, ή διαφορετικά θα μπλεχτεί στα δίχτυα των ψαράδων στα ανοιχτά του νησιού. Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται μέχρι σήμερα Αφιερώματα, που ταξίδεψαν μόνα για τον Πανορμίτη από διάφορα μέρη του κόσμου (Αμερική, Αυστραλία, Αγγλία κ.α) αλλά και περασμένες δεκαετίες.

 

Πηγή: boatfishing.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα