Σεισμός στη Ραφήνα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για την δόνηση που ταρακούνησε και την Αθήνα

Σεισμός στη Ραφήνα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για την δόνηση που ταρακούνησε και την Αθήνα

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα στη Ραφήνα και έγινε αισθητή στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία καθώς το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς από 5 Ρίχτερ, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κάποιοι μικρότεροι μετασεισμεί.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε στο enikos.gr ότι "ο σεισμός ήταν επιφανειακός και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην κεντρική και ανατολική Αττική".

Παράλληλα τόνισε ότι ο σεισμός προς το παρόν μπορεί να μην εμπνέει ανησυχία, ωστόσο θα πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου τις επόμενες ώρες, προβαίνοντας ταυτόχρονα στην ίδια διαπίστωση με τον κ. Λέκκα ότι "η δόνηση προέρχεται από ρήγμα μικρών διαστάσεων που στο παρελθόν έχει δώσει σεισμούς με παρόμοια μεγέθη".

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 17 χιλιόμετρα βόρεια της Ραφήνας, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 6,8 χιλιόμετρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αθήνα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.

Σύμφωνα με την πρώτη αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση είχε μέγεθος 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ λίγο αργότερα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στα 4,3 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ακολούθησαν δυο μικροί μετασεισμοί, έντασης 1,6 Ρίχτερ. Ο πρώτος σημειώθηκε στις 18:20 στα 13 χλμ ΒΒΔ της Ραφήνας με εστιακό βάθος 5,2 χιλιόμετρα και ο δεύτερος στα 3 χλμ ΔΝΔ της Ραφήνας με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Η δόνηση αν και είχε σύντομη διάρκεια, ωστόσο ήταν αρκετά έντονη, χωρίς να έχει γίνει αναφορά για ζημιές σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο.

 
 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα