Σεισμός στη Ραφήνα: Έγινε αισθητός και στην Αττική - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός στη Ραφήνα: Έγινε αισθητός και στην Αττική - Τι λένε οι σεισμολόγοι

 Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην Αττική το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο σεισμός σημειώθηκε κοντά στην Ραφήνα στις 18.07 και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική. 

Ο σεισμός είχε ένταση 4,3 ρίχτερ και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρό του ήταν κοντά στην Ραφήνα και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα σε Ραφήνα και Μαραθώνα. 

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 17 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Ραφήνας και το εστιακό του βάθος ήταν 6,8 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ακολούθησαν δυο μικροί μετασεισμοί, έντασης 1,6 Ρίχτερ. Ο πρώτος σημειώθηκε στις 18:20 στα 13 χλμ ΒΒΔ της Ραφήνας με εστιακό βάθος 5,2 χιλιόμετρα και ο δεύτερος στα 3 χλμ ΔΝΔ της Ραφήνας με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ανέφερε πως η δόνηση είχε ένταση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στα 32 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 7 χιλιόμετρα.

Η δόνηση αν και είχε σύντομη διάρκεια, ωστόσο ήταν αρκετά έντονη, χωρίς να έχει γίνει αναφορά για ζημιές σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο.

Ο σεισμός αυτός σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων είναι από γνωστό ρήγμα και δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

 

 

 

 Λέκκας: Γνωστό το ρήγμα – Ίσως ακολουθήσουν μικροί μετασεισμοί

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Newsbomb.gr εμφανίστηκε καθησυχαστικός, και τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερο σεισμό. Όπως είπε, μέσα στην μέρα ίσως ακολουθήσουν κάποιοι μικρότεροι μετασεισμοί.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκας ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα του Μαραθώνα, το οποίο είναι γνωστό και δεν έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς. Τέλος, τόνισε ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητός, καθώς σημειώθηκε κοντά σε οικιστικό συνοικισμό και λόγω του μικρού εστιακού βάθους.

Τι λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Επικαιροποιήθηκε η εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό που σημειώθηκε στην Αττική. Συγκεκριμένα, το μέγεθος του σεισμού είναι 4,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 17 χλμ βόρεια της Ραφήνας. Όπως είπε στο enikos.gr ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος "πρόκειται για επιφανειακό σεισμό που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην κεντρική και ανατολική Αττική".

"Προς το παρόν δεν εμπνέει ανησυχία, όμως πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου τις επόμενες ώρες. Προέρχεται από ρήγμα μικρών διαστάσεων βόρεια της Ραφήνας που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς με παρόμοια μεγέθη" είπε ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα