Φοιτητική στέγη: Πρώτη φορά δεν σπεύδουν να νοικιάσουν σπίτι - Πώς κινούνται οι τιμές

Φοιτητική στέγη: Πρώτη φορά δεν σπεύδουν να νοικιάσουν σπίτι - Πώς κινούνται οι τιμές

Φοιτητική στέγη: Πού κυμαίνονται αυτή τη στιγμή οι τιμές στην ενοικίαση σπιτιών σε Αθήνα και επαρχία; Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός την αγορά; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά στο Dikaiologitika News ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Μεσιτών

Με κινούμενη άμμο και εκτεθειμένη σε πολλούς παράγοντες, μοιάζει αυτή τη στιγμή η αγορά ενοικίασης σπιτιών για φοιτητές σε όλη την Ελλάδα. Κατάσταση που σε μερικές περιπτώσεις ευνοεί τις οικογένειες που θα ριχτούν στην αναζήτηση φοιτητικής εστίας.

Όπως μας εξήγησε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του “Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates”: «Ελάχιστοι είναι οι γονείς μέχρι στιγμής οι οποίοι επικοινωνούν για την εύρεση-αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας. Αναμένουν την δημοσίευση των βάσεων για να είναι σίγουροι για την σχολή και την πόλη που έχουν περάσει τα παιδιά τους.

Θεωρούμε ότι φέτος θα προσπαθήσουν να κερδίσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν, δηλαδή, ότι οι περισσότεροι θα προβούν σε μίσθωση της φοιτητικής στέγης μετά τις εγγραφές των φοιτητών στις σχολές και στις αρχές - έναρξης των μαθημάτων, δηλαδή τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου. 

Οι οικογένειες στοχεύουν έτσι να κερδίσουν 1-2 μήνες ενοίκια, αλλά και να φύγει το πρώτο μεγάλο κύμα αναζήτησης που συνήθως πληρώνουν και τα μεγαλύτερα ενοίκια. Τη φετινή χρονιά, η διαθεσιμότητα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σίγουρα όταν οι ιδιοκτήτες δουν ότι τα ακίνητα τους παραμένουν ξενοίκιαστα, θα προβούν σε σχετικές μειώσεις της αρχικής ζητούμενης τιμής».

Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί ο ίδιος, η φετινή χρονιά, μπορεί να αποβεί πολύ διαφορετική αν η πανδημία του κορονοϊού χτυπήσει απειλητικά τη χώρα μας για δεύτερη φορά. «Αν πολλοί φοιτητές επιλέξουν σχολές εντός της περιοχής όπου μένουν ή αν προκύψει ένα ενδεχόμενο lockdown κι η φοιτητική χρονιά πραγματοποιηθεί με τηλεκπαίδευση – εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή ‘κυκλική παρακολούθηση’ τα δεδομένα για τη φοιτητική στέγη θα γίνουν γρήγορα εντελώς διαφορετικά»».

Αυξημένες ακόμα οι τιμές σε Αθήνα

Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν με τη σειρά τους να συγκρατήσουν τις τιμές. Πολλοί, έχουν ανακαινίσει πλήρως τα ακίνητα τους είτε μέσω δανεισμού – υπολογίζοντας την αποπληρωμή της ανακαίνισης μέσω των εισοδημάτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση- είτε μέσω αποταμιεύσεων.

Βέβαια, οι επιδράσεις της πανδημίας στον τουρισμό και εν τέλει στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχει κάνει πολλούς από αυτούς να αφήσουν το Airbnb και να επιστρέψουν στην παραδοσιακή – μακροχρόνια μίσθωση.

Όπως εξηγεί ο Θ. Μπάκας: «Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κρατούν γενικά μια στάση αναμονής, διαθέτουν τα ακίνητα τους προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας μέσω site αγγελιών, ταυτόχρονα όμως, διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης». 

Στο δια ταύτα, όπως τονίζει ο ίδιος, τη φετινή χρονιά, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα (υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε σχέση με το 2019) κατοικίες πλήρως ανακαινισμένες – υψηλών προδιαγραφών που σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένες, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι με αυξήσεις που σε πολλές περιπτώσεις στην ανώτατη ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση από +6,25% έως και +39,28% . Παρ’ όλα αυτά, στα παλιά- μη ανακαινισμένα διαμερίσματα –που δεν μισθώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται μείωση από 5% έως 10%.

Ενδεικτικός πίνακας με τιμές σε ενοίκια ανά περιοχή

Στην Πλ.Βικτωρίας, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης για μια πλήρως ανακαινισμένη γκαρσονιέρα κυμαίνεται από 280€ έως 350€/μήνα (το 2019 η αντίστοιχη τιμή ήταν 170 € έως 260€)

Στο Κουκάκι, το μηνιαίο κόστος μίσθωσης για γκαρσονιέρα κυμαίνεται από 320€ έως 450€ και το δυάρι από 450€ έως 600€, όταν οι αντίστοιχες τιμές το 2019 ήταν από 450€ έως 750€(επιπλωμένο) και από 450€ έως 720€.

Στη περιοχή Νεάπολη-Μουσείο οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις για τις γκαρσονιέρες και κυμαίνονται από 300€ έως 450€, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 450€ έως 520€/μήνα , σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 420€ έως 470€/μήνα.

Σε : Ξάνθη, Ιωάννινα, Πύργο, Σητεία – Ιεράπετρα, Σπάρτη, Καρδίτσα, Καβάλα και Φλώρινα, οι τιμές παραμένουν σταθερές ή/και καταγράφουν μικρές απώλειες στην ανώτατη ζητούμενη τιμή.

Αυξήσεις καταγράφονται σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο . Στη Μυτιλήνη οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση studio κυμαίνεται από 210€ έως 250€, για γκαρσονιέρα από 250€ έως 300€ και για δυάρι από 250€ έως 350€. Οι αντίστοιχες τιμές το 2019 ήταν,    studio από 150€ έως 180€, για γκαρσονιέρα από 160€ έως 260€ και για δυάρι από 180€ έως 260€.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα