Για ποιους μπορεί να επιστρέψει το sms – Πού θα ανοίξουν τα σχολεία. Το καλό και το κακό σενάριο

Με την πανδημία να ξαναδείχνει τα δόντια της και τα κρούσματα των τελευταίων ημερών στη χώρα να φτάνουν σταθερά σε τριψήφια νούμερα, η επιστημονική κοινότητα εξετάζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να ανακοπεί η θανατηφόρα πορεία του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Σύψας, καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, αποκάλυψε στο TheTOC, ότι υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει το sms σε περιοχές που υπάρχει μεγάλο φορτίο επιδημιολογικό και θα αφορά κυρίως ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων το οποίο ενδεχομένως να μην γίνει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιοχές. "Αυτό το οποίο βλέπω ως το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρχουν γεωγραφικές διαφορές. Δηλαδή, σε περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο που δεν υπάρχουν κρούσματα, τα παιδιά θα επιστρέψουν κανονικά στα σχολεία τους, απλώς φορώντας μάσκα καθόλη τη διάρκεια του σχολείου όπως και οι δάσκαλοι. Σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ενδεχομένως θα υπάρξει το σύστημα που είχαμε τον περασμένο Μάιο που άνοιξαν τα σχολεία, δηλαδή εκ περιτροπής διδασκαλία, εξ αποστάσεως κλπ" τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Με αρνητικό τεστ θα επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία

Με φόντο, τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης και τα οποία προέκυψαν από μέλος του προσωπικού, οι ειδικοί συστήνουν να υποβάλλονται σε τεστ οι εργαζόμενοι των γηροκομείων, κυρίως όταν επιστρέφουν από άδειες, ενώ θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση των επισκεπτηρίων.

"Έχει γίνει εδώ και τρεις εβδομάδες απαγόρευση του επισκεπτηρίου στα γηροκομεία, το οποίο είναι πολύ οδυνηρό και για τους ηλικιωμένους και για τους συγγενείς τους αλλά δυστυχώς υπήρξε πρόβλημα με το προσωπικό, όπως είδατε στο Ασβεστοχώρι. Για αυτό λοιπόν πλέον, το προσωπικό θα ελέγχεται τακτικότατα στα γηροκομεία και στις κλειστές δομές, κυρίως όταν επιστρέφουν από άδειες, γιατί υπάρχει κίνδυνος να έχουμε πολλούς θανάτους" σημειώνει ο κ. Σύψας.

Το καλό και το κακό σενάριο

Μεταξύ των μέτρων που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή είναι τα τοπικά lockdown, όπως στην περίπτωση του Πόρου, με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας να επιβεβαιώνει ότι αυτά θα γίνονται και στο μέλλον όπου χρειαστεί.

"Το καλό σενάριο είναι ότι θα δούμε την επήρεια των μέτρων τα οποία έχουμε λάβει από τις αρχές Αυγούστου και ελπίζουμε αν όχι να ελαττώσει τα κρούσματα τουλάχιστον να σταθεροποιήσει την κατάσταση, να μην έχουμε αυτή τη συνεχή αυξητική τάση. Το κακό σενάριο είναι ότι επιστρέφουν άπαντες από τουριστικούς προορισμούς και διασπείρουν τον ιό σε μεγάλα αστικά κέντρα, οπότε θα έχουμε μεγάλες εξάρσεις σε περιπτώσεις που έχουμε πολύ πληθυσμό. Ελπίζουμε να μη το δούμε αυτό" δήλωσε στο TheTOC το μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το σύστημα υγείας.

"Καθοριστικός παράγοντας είναι αν θα επηρεαστεί το σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή έχουμε αύξηση και των διασωληνώσεων και των νοσηλειών αλλά η αύξηση αυτή είναι μικρή, δηλαδή έχουμε κάτω από 25 διασωληνωμένους ασθενείς στην Ελλάδα που σημαίνει ότι προς το παρόν το σύστημα δεν πιέζεται. Εάν όμως συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση των κρουσμάτων στον πληθυσμό και δεύτερον εάν οι νέοι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή νοσούν διασπείρουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες, τότε το σύστημα θα πιεστεί και ίσως να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο για την επιδημία" εξήγησε.

Σε 10 μέρες θα δούμε κάθετη πτώση της επιδημίας, αν…

Εκτιμώντας πως η επανάκαμψη της επιδημίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη "χαλαρότητα που επέδειξαν κυρίως οι νέοι άνθρωποι" ο Νίκος Σύψας απευθύνει έκκληση για τήρηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων ούτως ώστε να μη χρειαστούν νέα.

"Δεν θέλω να προτείνω νέα μέτρα. Έχουν ήδη προταθεί και ληφθεί πάρα πολλά που καταστρέφουν την οικονομία και αφήνουν ανθρώπους άνεργους. Εγώ θα έλεγα ένα μόνο μέτρο: να τηρούμε τα μέτρα. Μόνο αυτό. Αν οι πολίτες πειστούν ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα, ότι πρέπει να τηρούν την απόσταση, τα χέρια και τη μάσκα όταν πλησιάζουν άλλους ανθρώπους, τότε η εικόνα της επιδημίας θα αναστραφεί ταχύτατα, δηλαδή μέσα σε 10 μέρες θα δούμε μια κάθετη πτώση".

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα