Κορονοϊός: Ενα στα τρία κρούσματα από εστίες υπερμετάδοσης

Κορονοϊός: Ενα στα τρία κρούσματα από εστίες υπερμετάδοσης

Ανησυχία συνεχίζουν να προκαλούν στους ειδικούς επιστήμονες τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη δραστηριότητα του νέου κορωνοϊού στη χώρα. Και χθες η πλειονότητα των 124 νέων κρουσμάτων που δηλώθηκαν ήταν εγχώρια, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των κρουσμάτων συνδέεται με εστίες που είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες, όπως οι γάμοι, η κρεατοβιομηχανία και το στρατόπεδο στον Βόλο. Σύμφωνα με την Καθημερινή συναγερμός έχει σημάνει και για τέσσερα κρούσματα που οφείλονται σε ενδονοσοκομειακή συρροή σε κλινική του νοσοκομείου «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, καθώς και για τον εντοπισμό έξι γιατρών των νοσοκομείων Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική όταν βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 124 νέα κρούσματα. Εξ αυτών τα 24 είναι εισαγόμενα και είτε εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου, είτε πρόκειται για επισκέπτες που προσήλθαν αυτοβούλως για να εξεταστούν. Είκοσι δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ ίδιος αριθμός στη Θεσσαλονίκη. Δύο κρούσματα στη Ρόδο και 18 στον Εβρο συνδέονται με γάμους στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη. Οι υπόλοιπες περιοχές όπου εντοπίστηκαν νέα κρούσματα είναι Αρκαδία, Δράμα, Ημαθία, Καβάλα, Λάρισα, Μαγνησία, Πιερία, Καστοριά, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κυκλάδες, Πέλλα, Χαλκιδική, Χανιά.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών στην Ελλάδα έφτασε τις 4.973. Στα θετικά είναι ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερός (13 ασθενείς). Χθες καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος στη χώρα. Συνολικά 210 άτομα έχουν καταλήξει λόγω κορωνοϊού.

Την κρισιμότητα του Αυγούστου για την εξέλιξη της επιδημίας επεσήμανε χθες και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Οπως δήλωσε, «είναι ένας δύσκολος μήνας ο Αύγουστος και όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική μας συμπεριφορά, από το φιλότιμό μας και από την αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες». Ο υπουργός απευθυνόμενος στους νέους επεσήμανε, «καταλαβαίνω ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή χαλάρωσης, αλλά δεν είμαστε άτρωτοι, δεν είναι άτρωτοι οι νέοι άνθρωποι. Πρέπει όλοι να προσέχουν και να αναλογιστούμε όλοι μαζί ότι έχουμε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες ή ενδεχομένως κάποιο συγγενή με υποκείμενο νόσημα». Επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή κυρίως στη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, όπου αναμένεται να υπάρξουν πολλές συγκεντρώσεις ατόμων και τόνισε «ο τρόπος που θα συμπεριφερθούμε τον Δεκαπενταύγουστο, θα μας ακολουθήσει και στο επόμενο χρονικό διάστημα». Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Κικίλιας εισερχόμενος στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις εργασίας με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων του ΕΣΥ, στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων COVID-19.

Στις συναντήσεις αυτές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέστησε την προσοχή των διοικητών στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, «θα πρέπει και ο τελευταίος εργαζόμενος στο ΕΣΥ να τηρεί κατά γράμμα τις οδηγίες των εγκυκλίων του υπουργείου», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα