Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι εκκρεμείς μεγάλες υποθέσεις

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι εκκρεμείς μεγάλες υποθέσεις

 Στο φουλ βάζει τις μηχανές η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να κλείσει εκκρεμείς μεγάλες υποθέσεις του παρελθόντος, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Ειδικότερα, με απόφαση (υπ' αριθμ. Α.1177/31.7.2020) του διοικητή της ΑΑΔΕ δόθηκε εντολή για τη μεταφορά και κατανομή των εκκρεμών υποθέσεων των ειδικών συνεργείων ελέγχου των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών και της πρώην Υπηρεσίας Ελέγχου Διακίνησης Αγαθών Αθηνών και των παραρτημάτων της, στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των εκκρεμών ελέγχων και επανελέγχων, καθώς και την περαιτέρω παρακολούθηση και διεκπεραίωση των μεταφερόμενων υποθέσεων θα εκδοθεί νέα εντολή ελέγχου από το κατά περίπτωση αρμόδιο Ελεγκτικό Κέντρο, που κοινοποιείται στο ελεγχόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα.

Επισημαίνεται δε ότι οι ελεγκτικές διαδικασίες συνεχίζονται από το στάδιο στο οποίο εκκρεμούν κατά τον χρόνο της μεταφοράς των υποθέσεων, δηλαδή από τις 30 Ιουλίου 2020. Αναλυτικότερα, η εν λόγω απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι εκκρεμείς έλεγχοι ή επανέλεγχοι των υποθέσεων των ειδικών συνεργείων που έχουν συγκροτηθεί δυνάμει του άρθρου 39 του ν. 1914/1990 συνεχίζονται και ολοκληρώνονται, ανεξάρτητα από το άρθρο 26 του ν. 4174/2013 από το ΚΕΜΕΕΠ ή το ΚΕΦΟΜΕΠ, κατά περίπτωση.

Ειδικότερα: (α) οι εκκρεμείς υποθέσεις των υπ' αρ. ΔΕΛ 116196 ΕΞ 2014 ΕΜΠ/6.11.2014 και ΔΕΛ Β 1105653 ΕΞ 2015/ 6.8.2015 αποφάσεων της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, μεταφέρονται στο ΚΕΜΕΕΠ και (β) οι εκκρεμείς υποθέσεις της υπ' αρ. ΔΕΛ Β 1163033 ΕΞ 2015/16.12.2015 απόφασης του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και της υπ' αρ. ΔΕΛ Β 150684 ΕΞ 2016 ΕΜΠ/13.10.2016 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μεταφέρονται στο ΚΕΦΟΜΕΠ.

Για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των ως άνω εκκρεμών ελέγχων και επανελέγχων, καθώς και την περαιτέρω παρακολούθηση και διεκπεραίωση των μεταφερόμενων υποθέσεων εκδίδεται νέα εντολή ελέγχου από το κατά περίπτωση αρμόδιο Ελεγκτικό Κέντρο που κοινοποιείται στο ελεγχόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4174/2013. Οι ελεγκτικές διαδικασίες συνεχίζονται κατά τα λοιπά από το στάδιο στο οποίο εκκρεμούν κατά τον χρόνο της μεταφοράς των υποθέσεων (30.7.2020).

Έκδοση πράξεων

Για τις ως άνω μεταφερόμενες εκκρεμείς υποθέσεις, ο προϊστάμενος του ΚΕΜΕΕΠ ή του ΚΕΦΟΜΕΠ, κατά περίπτωση, είναι αρμόδιος για την έκδοση των οικείων πράξεων προσδιορισμού φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων, την είσπραξη των φόρων, τελών, εισφορών, προστίμων και λοιπών επιβαρύνσεων, τη λήψη των προβλεπόμενων διασφαλιστικών μέτρων σε βάρος των οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων αυτών, την εκπροσώπηση στα δικαστήρια, την παραλαβή, εφόσον συντρέχει περίπτωση, των ενδικοφανών προσφυγών με αίτημα την επανεξέταση των καταλογιστικών πράξεων στο πλαίσιο της ειδικής διοικητικής διαδικασίας που προβλέπεται με τις διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 4174/2013, καθώς και κάθε άλλη οφειλόμενη ενέργεια που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και σχετίζεται με τις ως άνω τυχόν καταλογιστικές πράξεις.

https://www.naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα