Κορονοϊός: Νέα μέτρα, κρούσματα, γεωγραφική κατανομή και ανησυχία λοιμωξιολόγων

Συναγερμός στην κυβέρνηση και στις υγειονομικές αρχές για δεύτερο κύμα έξαρσης του κορονοϊού που είναι πλεον εμφανές μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Ο φετινός Αύγουστος θα είναι διαφορετικός με τον κορονοϊό να «σαρώνει» την Ελλάδα και τα κρούσματα των τελευταίων ημερών να σημάνουν «κόκκινο συναγερμό» σε επιστήμονες και κυβέρνηση. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέα μέτρα με τις μάσκες να γίνονται υποχρεωτικές σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει από την Πέμπτη, 30 Ιουλίου, «αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό, μην διστάσετε».  Και έπειτα από τις αλλεπάλληλες εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση - μετά την ανακοίνωση ρεκόρ των 78 κρουσμάτων - ο Νίκος Χαρδαλιάς έσπευσε να ανακοινώσει μια σειρά από έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Στις 10 Ιουλίου ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα κορονοϊού μέσα στον Αύγουστο. «Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού. Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdowns στα νησιά. Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα τι θα γίνει;», είχε χαρακτηριστικά. Και είχε προσθέσει τότε ότι τα 50 κρούσματα της προηγούμενης μέρας «χτυπάνε όχι ένα, αλλά πολλά καμπανάκια».

Δύο μέρες μετά, στις 12 Ιουλίου ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε πως πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα κορονοϊού ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτα φαινόμενα τις εικόνες συνωστισμού σε πανηγύρια. Ο Χαράλαμπος Γώγος, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, μιλώντας στην ΕΡΤ προανήγγειλε νέα μέτρα αν συνεχιστεί η χαλάρωση.

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα στην περίπτωση που δεν αποδώσουν αυτά που ελήφθησαν. «Μπορούμε να κλείσουμε μπαρ, αλλά και άλλους χώρους, φυσικά υπάρχουν και άλλα μέτρα πιο επώδυνα που θα ληφθούν στην περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν πολύ» σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στο άνοιγμα των συνόρων, αλλά κυρίως στη χαλάρωση που παρατηρείται και έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.
Νέα έκρηξη κρουσμάτων και νέα μέτρα

Νέο αρνητικό ρεκόρ κορονοϊού καταγράφηκε την Παρασκευή, 31 Ιουλίου, καθώς από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 78 νέες περιπτώσεις Covid-19. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν καταγραφεί τρεις ακόμη θάνατοι. Συνολικά τα θύματα είναι 206 ενώ οι περιπτώσεις της Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 4.477. 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει όπως όλα δείχνουν και νέα μέτρα από την κυβέρνηση. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σήμερα νέα έκτακτα μέτρα κατά του κορονοϊού. Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά από την έκρηξη κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι:

  •     Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους - συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών- εκτός από τους χώρους εστίασης από 1η Αυγούστου έως και 31 Αυγούστου
  •     Από 1η έως 15 Αυγούστου αναστολή επισκεπτηρίων σε δομές ευάλωτων ομάδων, νοσοκομεία, γηροκομεία
  •     Απαγορεύεται η επίσκεψη ιατρικών επισκεπτών στα νοσοκομεία έως τις 15 Αυγούστου
  •     Από Δευτέρα 3 Αυγούστου έως 15 Αυγούστου αυστηρά 100 άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, κηδείες και βαφτίσεις κλπ)
  •     Απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης - Δίνεται η δυνατότητα μετατροπής χρήσης του χώρου σε τραπεζοκαθίσματα
  •     Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες και σε άλλα μέρη
  •     Παρατείνεται έως τις 15 Αυγούστου η αναστολή πτήσεων από Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
  •     Από 1η έως 15 Αυγούστου υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων
  •     Επέκταση για όλο τον Αύγουστο της απαγόρευσης των πανηγυριών
  •     Επέκταση των περιορισμών κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας.
  •     Όπως έγινε γνωστό, με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατείνονται έως και τις 31 Αυγούστου του 2020, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας, με στόχο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, την πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορονοϊού.


«Η ατομική ευθύνη ήταν και είναι το μυστικό της επιτυχίας της Ελλάδας. Μπαίνουμε σε επιφυλακή χωρίς πανικό. Αφήνουμε πίσω μας τα φαινόμενα χαλάρωσης και ακολουθούμε πιστά τους κανόνες. Στόχος είναι να μην χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα. Με ευθύνη και συνέπεια να τηρούμε πιστά τα μέτρα που ισχύουν» είπε κλείνοντας ο Νίκος Χαρδαλιάς και φορώντας μάσκα με το σήμα της Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

  •     10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  •     7 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
  •     24 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  •     18 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  •     3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
  •     2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου
  •     2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας
  •     2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης
  •     2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
  •     2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας
  •     1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κεφαλονιάς
  •     1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου
  •     1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου
  •     1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  •     1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας
  •     1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας


Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.477 (ημερήσια μεταβολή +1,8%), εκ των οποίων 54.8% άνδρες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 206 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (77,8% άνδρες). Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 4.477 κρουσμάτων, 1.267 (28,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2.218 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Μέσα Μεταφοράς: Εκτακτα μέτρα κατά του συνωστισμού - Nέα δρομολόγια

Tα αυξημένα κρούσματα στην Αττική, οι φωνές των επιστημόνων αλλά κυρίως τα παράπονα των επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που ασφυκτιούσαν εν μέσω καλοκαιριού, ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουν τις υγειονομικές βόμβες, που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Αθήνας και όχι μόνο. Έτσι την Παρασκευή, 31 Ιουλίου, ανακοινώθηκαν η ανάκληση των αδειών των εργαζομένων στις συγκοινωνιακές εταιρίες, η αύξηση των δρομολογίων, αλλά και νέα μέτρα προστασίας.

Τα νέα δρομολόγια

Σύμφωνα με την ενημέρωση, ενισχύεται από το Σάββατο η συχνότητα των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και συγκεκριμένα στις γραμμές των θυγατρικών εταιρειών του ΟΑΣΑ (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) για το μήνα Αύγουστο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών. Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, βάσει του νέου προγραμματισμού, θα αυξηθεί κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των δρομολογημένων οχημάτων. Εφόσον, χρειαστεί, θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών.

Για την εφαρμογή του έκτακτου προγράμματος των δρομολογίων, το ποσοστό του συνολικού αριθμού οδηγών του Οργανισμού που θα κάνουν χρήση της θερινής άδειας τον Αύγουστο, δεν θα υπερβεί το 20%.

Ο ΟΑΣΑ καλεί το επιβατικό κοινό να τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενου συνωστισμού. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική. Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών. Η χρήση των ανελκυστήρων απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Επιπλέον σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχει παραταθεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή πόρτα.

Το υπουργείο σημειώνει, πάντως, ότι παρά τις δυσκολίες, οι  θερινές άδειες κινούνται ήδη στο μισό της περσινής περιόδου και οι συχνότητες πέραν των όποιων μεμονωμένων περιστατικών είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σταθερά βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. το υπουργείο υπενθυμίζει για άλλη μία φορά ότι πρέπει πάντα να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης – ιδίως η χρήση μάσκας – και οι οδηγίες των ειδικών. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί και όλοι πρέπει να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του επίσημου αναρτημένου πίνακα προγράμματος της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) με την εφαρμογή του θερινού προγράμματος από την περασμένη Δευτέρα, έως σήμερα η συχνότητα δρομολογίων στη γραμμή 1, δηλαδή στον πρώην ηλεκτρικό σιδηρόδρομο είναι 10.30 λεπτά από τις 5.30 το πρωί έως τις 23:30 και 15 λεπτά τις υπόλοιπες ώρες.

Tα νέα μέτρα στα ΜΜΜ

Σε νέα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τονίζοντας πως οι εικόνες που παρατηρούνται στα δρομολόγια - με δεδομένη και την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας - προβληματίζουν και τα παράπονα πολιτών είναι δικαιολογημένα.

Οπως σημειώνεται, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής, είναι σε συνεχή συνεργασία με τις διοικήσεις των αρμόδιων φορέων και τους έχει ζητήσει να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να συντομεύσουν κατά πολύ οι χρονοαποστάσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση τα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν είναι τα εξής:

  •     Από το βράδυ της Πέμπτης, 30 Ιουλίου, ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού. Οι άδειες σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα περιοριστούν στο 20% κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου.
  •     Οι φορείς θα εκτελούν από αύριο ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό η μετακίνηση του επιβατικού κοινού.
  •     Εντός της ημέρας ο ΟΑΣΑ θα εκδώσει ανακοίνωση με τις νέες χρονοαποστάσεις που θα ισχύουν για τον Αύγουστο.


Επισημαίνεται πάντως ότι «παρά τις δυσκολίες, οι θερινές άδειες κινούνται ήδη στο μισό της περσινής περιόδου και οι συχνότητες πέραν των όποιων μεμονωμένων περιστατικών είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σταθερά βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

Παράλληλα, το υπουργείο ευχαριστεί τους εργαζομένους για την προσπάθεια που καθημερινά καταβάλλουν και το επιβατικό κοινό για την υπομονή που δείχνει. «Ζητούμε την κατανόηση όλων για την ταλαιπωρία. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι πρέπει πάντα να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης – ιδίως η χρήση μάσκας – και οι οδηγίες των ειδικών. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί και όλοι πρέπει να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ποια είναι τα πρόστιμα και ποια τα νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις

Πρόστιμα πρόκειται να επιβληθούν σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την προσπάθεια της μη διασποράς του κορονοϊού. Αλλωστε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε το απόγευμα της Παρασκευής 31 Ιουλίου, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση, ύστερα από την τελευταία αύξηση ρεκόρ των 78 νέων κρουσμάτων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα της κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνει τα νέα πρόστιμα για τα καταστήματα που παραβιάζουν τους υγειονομικούς κανόνες προστασίας. Πρόκειται λοιπόν, για διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες (15 μέρες αναστολή λειτουργίας στην πρώτη παράβαση, 30 ημέρες στη δεύτερη και 90 μέρες στην τρίτη παράβαση αν γίνεται εντός τριμήνου - 60 αν γίνεται εντός εξαμήνου).
Επιπλέον, η νέα ΚΥΑ:

    ενιαιοποιεί και εξορθολογίζει τα πρόστιμα ώστε να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν, που είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η διατήρηση των κεκτημένων από τη συλλογική προσπάθεια των πολιτών, αλλά και να μην είναι εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις
    τιμωρεί όσους είναι υπότροποι

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα