Τέλος τα sms αλλά η μάσκα υποχρεωτική: Το κόστος της για μια οικογένεια

Τέλος τα sms αλλά η μάσκα υποχρεωτική: Το κόστος της για μια οικογένεια

Η εντολή που έχει δοθεί είναι απόλυτη: χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ. Όμως η προμήθεια μάσκας είναι μια υπόθεση σχετικά ακριβή, καθώς η αγορά μίας μάσκας μίας χρήσης, κοστίζει περίπου 0,80 ευρώ.

Μπορεί λοιπόν αυτή τη στιγμή να υπάρχει σχετική επάρκεια και να μην παρουσιάζεται πρόβλημα στην αγορά, από την άλλη όμως για μία 4μελή οικογένεια η οποία θα πρέπει να εξέλθει 2-3 φορές τη μέρα, το συνολικό μηνιαίο κόστος μπορεί να ξεκινά από τα περίπου 200 έως τα 580 ευρώ

Υποχρεωτική η μάσκα: Φτιάχνω μάσκα με μια κάλτσα σε μισό λεπτό. Βίντεο

Από τη Δευτέρα βγαίνουν από τη ζωή μας τα SMS στο 13033 για εξόδους αλλά μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας η μάσκα. Οι απορίες τόσο στους πολίτες όσο και στους καταστηματάρχες είναι πολλές τόσο για το πώς θα χρησιμοποιούνται όσο και για το πώς θα γίνεται η χορήγησή τους, ποιος θα πληρώνει για την αγορά τους και αν θα υπάρχει πλαφόν στην τιμή πώλησή τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, από την Δευτέρα, 4 Μαΐου, σε καταστήματα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει τα πρόσωπά μας να είναι παντού καλυμμένα. Η μάσκα γίνεται απαιτούμενο αξεσουάρ τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες που θα κινούνται σε κλειστούς χώρους.

Τσιόδρας: Γιατί τώρα λέμε ναι στη χρήση της μάσκας; Πού πρέπει να τη φοράμε



«Η χρήση προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τόσο από τους εργαζομένους όσο και από το επιβατικό κοινό. Επίσης, είναι υποχρεωτική για το προσωπικό, τους πελάτες και τους επισκέπτες, το καταναλωτικό κοινό στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα τροφίμων, στα ταξί, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία καθώς και στα διαγνωστικά εργαστήρια», τόνισε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μάλιστα, τόνισε ότι σε περίπτωση μη χρήσης μάσκας, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα είναι τα 150 ευρώ.
Μάσκες και γάντια στις εισόδους

Για τους περισσότερους επιχειρηματίες δεν τίθεται δίλημμα. Θα διαθέτουν οι ίδιοι μάσκες και γάντια στους εργαζόμενούς τους ενώ το ίδιο θα πράττουν και με τους πελάτες που δεν είναι εφοδιασμένοι με μάσκες, προκειμένου να μην τους χάσουν. «Εχουμε μέσα γάντια και μάσκες. Δίνουμε εμείς στους πελάτες αν χρειαστεί», αναφέρουν κρεοπώλες από τη Βαρβάκειο στην κάμερα του OPEN. Μάλιστα, όπως λένε, αρκετοί μπορεί να ξεχάσουν να φορούν μάσκα αλλά αυτό από Δευτέρα αλλάζει...
Πόσο θα στοιχίσει η μάσκα

Στον οικογενειακό προϋπολογισμό προστίθεται από την επόμενη βδομάδα και η αγορά μάσκας. Πόσο, όμως, στοιχίζει η αγορά της στην τσέπη μας; Πόσο καλείται να πληρώνει μηνιαίως μια τετραμελής οικογένεια; Σύμφωνα με τον φαρμακοποιό, Μανώλη Καρδάρα, οι τιμές είναι οι εξής:

    Οι χειρουργικές μάσκες πωλούνται από 0,8 έως 1 ευρώ η μία μιας χρήσης
    Δηλαδή, το μήνα χρειάζεται 120 ευρώ το μήνα
    Οι υφασμάτινες πολλαπλών χρήσεων και με φίλτρο και χωρίς φίλτρο πωλούνται από 1,5 έως 3 ευρώ η μία
    Σε αυτή την περίπτωση η τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να πληρώσει περίπου 240 ευρώ το μήνα

Παρεμβάσεις για να συγκρατηθούν οι τιμές στις μάσκες

Αυτό που ξεκαθαρίζουν από το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, είναι ότι δεν πρόκειται να μπει πλαφόν, διατίμηση στις μάσκες. Κι αυτό γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό μασκών που υπάρχει στη χώρα μας είναι εισαγόμενο.

CDC: Πώς θα φτιάξουμε τη μάσκα μας σε 45 δευτερόλεπτα

Η αμερικανική υπηρεσία Centers for Disease Control and Prevention (CDC) συνιστά στους πολίτες να φορούν «μη ιατρικές, υφασμάτινες μάσκες» για να συμβάλλουν στην αποτροπή της περαιτέρω επέκτασης της πανδημίας. Στο πλαίσιο καμπάνιας να ενθαρρύνει τον κόσμο να φορά τέτοιες μάσκες, η υπηρεσία δημιούργησε ένα διάρκειας 45 δευτερολέπτων βίντεο για να επιδείξει πώς μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας μάσκα προσώπου.

Στο βίντεο, ο στρατιωτικός ιατρός Dr. Jerome Adams -φέρει τον βαθμό του Surgeon General- επιδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνουμε τη δική μας υφασμάτινη μάσκα προσώπου, χρησιμοποιώντας παλιά ρούχα, όπως ένα T-shirt ή παλιό κασκόλ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί δύο λαστιχάκια για να φτιάξει δύο θηλιές για τα αυτιά.

«Η CDC συμβουλεύει επιπροσθέτως τη χρήση απλών υφασμάτινων καλυπτρών προσώπου για να επιβραδύνουμε τη διάδοση του ιού και να βοηθήσουμε όσους μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό και δεν το γνωρίζουν να μη τον μεταδώσουν σε άλλους» αναφέρει, σε ανακοίνωση στον ιστότοπό της, η CDC. «Υφασμάτινες καλύπτρες προσώπου, φτιαγμένες από οικιακά αντικείμενα ή κατασκευασμένες στο σπίτι από συνηθισμένα υλικά χαμηλού κόστους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιπρόσθετο, εθελοντικό μέτρο δημόσιας υγείας» συνεχίζει η CDC.

Οι μάσκες που συνιστώνται δεν είναι χειρουργικές μάσκες ή αναπνευστήρες n95, όπως εξήγησε ο Dr. Jerome Adams. «Αυτά είναι κρίσιμης σημασίας υλικά που πρέπει να συνεχίσουν να προορίζονται αποκλειστικά για τους επαγγελματίες ιατρο-νοσηλευτές και τα μέλη των ομάδων άμεσης ιατρο-νοσηλευτικής επέμβασης» τόνισε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα