Τσίοδρας: 38 θάνατοι, 95 νέα κρούσματα, 1.156 συνολικά

Τριάντα όκτω θάνατοι ,95 νέα κρούσματα σήμερα ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Συνολικά 1156 τα κρούσματα 

Προειδοποίησε χθες Σάββατο ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν μέτρα γιατί «ο ιός θα επιτεθεί και πάλι με μανία», ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι στις 15 Απριλίου θα γνωρίζουμε «κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα της καραντίνας και θα μπορούμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας για το τι θα ακολουθήσει».

Ν. Χαρδαλιάς: «Η μάχη θα κριθεί στην ατομική ευθύνη»

Την παράταση της καραντίνας για άλλη μια εβδομάδα για τις περιοχές της Δαμασκηνιάς και της Δραγασιάς για προληπτικούς λόγους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επισκεπτόμενος σήμερα, Κυριακή, περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα στη βόρεια Ελλάδα. «Βρισκόμαστε σε έναν Γολγοθά και είμαστε ακόμη στη αρχή. Έχουμε να διαβούμε ένα βουνό και όλοι οι Έλληνες πρέπει να τον διαβούν χέρι-χέρι», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς μετά από ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Βοΐου, τονίζοντας ότι η μάχη θα κριθεί στην ατομική ευθύνη.

Χαρδαλιάς για κορονοϊό: Κορύφωση της πανδημίας μέχρι τα τέλη Απριλίου

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η Πολιτεία παλεύει από «την πρώτη στιγμή με αποφασιστικότητα με σοβαρότητα» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και «η μάχη θα κριθεί στην ατομική υπευθυνότητα που θα πρέπει έχουν όλοι οι Έλληνες». Με ελικόπτερο της πυροσβεστικής έφθασαν το πρωί στη Νεάπολη Κοζάνης, ο κ. Χαρδαλιάς συνοδευόμενος μαζί με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Βασίλειο Παπαγεωργίου, όπου είχαν συνάντηση με το δήμαρχο της περιοχής και τον Περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας.

Σε σχέση με την παράταση της καραντίνας στα δύο χωριά σημείωσε ότι “δεν υπάρχει κάτι που μας απασχολεί αλλά λαμβάνουμε υπόψη τα γενικότερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής”. “Μένουμε στο σπίτι, για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω” είπε, τονίζοντας πως πρόκειται για πάνδημο αίτημα. “Δεν πρέπει να πρέπει ούτε λεπτό να κάνουμε πίσω από αυτήν την εθνική και πατριωτική προσπάθεια” τόνισε, σύμφωνα με την ΕΡΤ. “Είναι πολύ δυνατό το μήνυμα ειδικά από αυτές τις περιοχές”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τους κατοίκους και το υγειονομικό προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Δαμασκηνιά και η Δραγασιά, στο Βόϊο Κοζάνης είναι τα πρώτα δύο χωριά που τέθηκαν σε αυστηρή καραντίνα, η οποία παρατάθηκε χθες μέχρι τις 6 Απριλίου, καθώς από τα 4 από 19 κατοίκους που εξετάστηκαν πριν από λίγες μέρες βρέθηκαν θετικοί.

Στην Ξάνθη, και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, σήμερα έχει μεταβεί ειδικό κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και 4 συνεργεία του ΕΟΔΥ προκειμένου να γίνουν τεστ ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιος φορέας του κορονοϊού ανάμεσα στους φοιτητές που επέστρεψαν από την Τουρκία, και έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχεία της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκονται εκτός αστικού ιστού. Όλοι τους θα μείνουν σε καραντίνα για 2 εβδομάδες. Χθες επαναπατρίστηκαν επιπλέον 60 φοιτητές κι ένα βρέφος, μέσω του συνοριακού σταθμού των Κήπων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 150. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Εχίνου βρίσκεται επίσης σε αυστηρή καραντίνα.

Και στην Καστοριά η ανησυχία είναι μεγάλη. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως 36 καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 5 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και μια γυναίκα 41 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της νόσου. Οι τρεις δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας της Καστοριάς αναμένουν απάντηση από την κυβέρνηση στο αίτημά τους να μετατραπεί το Νοσοκομείο Καστοριάς σε Νοσοκομείο περίθαλψης περιστατικών κορονοϊού και οι υπόλοιπες κλινικές να λειτουργήσουν σε άλλους υγειονομικούς χώρους της περιοχής.

Σε ερώτηση για την Καστοριά, ο κ. Χαρδαλιάς είπε έχει ότι το νοσοκομείο ενισχυθεί, ενώ τις επόμενες μέρες θα ετοιμαστεί και διαγνωστικό εργαστήριο για ταχύτερη διεξαγωγή των εξετάσεων. “Τα επόμενα 24ωρα εάν χρειαστεί να πάρουμε κάποιες αποφάσεις θα τις λάβουμε. Υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β Βαθμού. Είναι κοινή η αγωνία μας”, είπε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα