Κορονοϊός: Έφθασαν τα 31 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Τσιόδρας: Αναμένουμε μεγάλη αύξηση

Κορονοϊός: Έφθασαν τα 31 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Τσιόδρας: Αναμένουμε μεγάλη αύξηση

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα του κορονοϊού, στη χώρα μας. Πρόκειται για άτομα που συμμετείχαν στην εκδρομή στους Άγιου Τόπους με τον 66χρονο, το ένατο κρούσμα στη χώρα μας. Τα παραπάνω κρούσματα προέκυψαν από τον έλεγχο 23 εκδρομέων οι οποίοι παρουσίασαν συμπτώματα. Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ήπια και δε συντρέχει λόγος νοσηλείας. Τόνισε δε ότι δεν θα πρέπει να κοιτάμε τα νούμερα.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το Ισραήλ, όπου είχε ταξιδέψει ο 66χρονος εκπαιδευτικός δεν ήταν στην λίστα με τις "ύποπτες περιοχές" γι΄ αυτό οι γιατροί δεν έψαξαν εξ αρχής για τον κορονοϊό στον άνδρα ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου επέστησε για ακόμη μια φορά την προσοχή των πολιτών, κάνοντας έκκληση σε όλους για την τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής, προκειμένου να υπάρξει αποτροπή εξάπλωσης της επιδημίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αναμένεται αύξηση των νέων περιστατικών και στην πατρίδα μας.

Κορονοϊός: Εξετάζεται το κλείσιμο όλων των σχολείων και πανεπιστημίων στη χώρα

Κορονοϊός: Κλείνει το Πανεπιστήμιο της Κρήτης - Φοιτητής ταξίδεψε μαζί με τον 66χρονο

Οι δηλώσεις Τσιόδρα

 Αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων των κορονοϊού στην Ελλάδα με 21 νέα κρούσματα, όπως πρίν ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 31. Οπως είπε, τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Το γεγονός της μετάδοσης δείχνει τη δυναμική του ιού, είπε ο κ.Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι τρία από τα 21 νέα κρούσματα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε απομόνωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, άλλα έξι νοσηλεύονται με ηπιότερα συμπτώματα επίσης στο Ρίο, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα βρίσκονται σε κατ' οίκον απομόνωση και είναι καλά στην υγεία τους.

Τα 21 νέα κρούσματα είναι συνταξιδιώτες του 66χρονου, ο οποίος στις 27 Φεβρουαρίου επέστρεψε από προσκυνηματική εκδρομή σε Αίγυπτο και Ισραήλ. Στην εκδρομή αυτή είχαν ταξιδέψει 50 άτομα από τους νομούς Αχαΐας και Ηλείας. Σημειώνεται ότι το δέκατο κρούσμα του κορονοϊού που ανακοινώθηκε το πρωί είναι η σύζυγος του 66χρονου εκπαιδευτικού που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.

Τσιόδρας: Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση της νόσου

"Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο", είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι τα "καθ' υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν" έχουν σκοπό να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός, τόνισε ο κ.Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας ανάφερε ότι δεν υπάρχουν δύο στελέχη του ιού και ότι μεταδίδεται και από ασθενείς με χαμηλή συμπτωματολογία. "Ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί" είπε ο κ.Τσιόδρας.

"Οι ευπαθείς ομάδες είναι αυτές που κινδυνεύουν. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση της νόσου", σημείωσε ο κ. Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων και επεσήμανε ότι πρέπει όλοι να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας το επόμενο διάστημα.

Τσιόδρας: Η μετάδοση δείχνει την δυναμική του ιού

"Οπως σε όλες τις επιδημίες, η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη. Χρειάζεται ψυχραιμία. Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού" σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ανεφερόμενος στα διεθνή δεδομένα είπε: "Ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου είναι υψηλός. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Ο ιός δεν εντοπίζεται εύκολα. Ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Οπως συμβαίνει στην Ηλεία και την Αχαία". Ως προς την εικόνα των κρουσμάτων διεθνώς είπε: "Στην Ιταλία έχουν ξεπεράσει τα 3.000 κρούσματα. Σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. Όμως η αλήθεια έιναι εκατοντάδες φορές παραπάνω. Σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας η δυνατότητα καταγραφής είναι πολύ μικρή. Ολη η Ευρώπη είναι σε επιδημική φάση".

Ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τη στόχευση που πρέπει αυτά τα μέτρα να έχουν ο κ. Τσιόδρας είπε: "Σε αυτή τη φάση η μείωση και πρόληψη της διασποράς θα μειώσει την ένταση των περιπτώσεων. Στόχος είναι να διασπαρεί η μετάδοση της νόσου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις. Το σύστημα Υγείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμό ασθενών. Οι παράγοντες της Υγείας είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό έγινε και χθες στην Αχαΐα, όπου αναγνωρίστηκε το κρούσμα, σε μια ομάδα εκδρομέων στο Όρος Σινά και στους Αγίους Τόπους. Να τονίσω ότι το Ισραήλ έχει λίγα κρούσματα. Η ομάδα αυτή επέστρεψε από το Ισραήλ και η μετάδοση δείχνει την δυναμική του ιού.

Τα μέτρα

Τα κύρια μέτρα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τη νόσο είναι η υγιεινή των χεριών, η απομόνωση στο σπίτι όσων εμφανίζουν κάποια συμπτώματα ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός γενικά και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Σημειώνεται ότι ήδη έκλεισαν για 48 ώρες οι σχολές του Πανεπιστημίου της Κρήτης στο Ρέθυμνο μετά από την εμφάνιση συμπτωμάτων, που ελέγχονται, ενός φοιτητή -συνταξιδιώτη του 66χρονου εκπαιδευτικού στους Αγίους Τόπους. Δείγματα έχουν σταλεί για εργαστηριακές εξετάσεις.

 

Συναγερμός για τον κορονοϊό: Ποια λάθη έγιναν με τον 66χρονο ασθενή - Κίνδυνος για διασπορά

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα