Ο Βακάκης έδειξε το δρόμο στις Κυκλάδες: Σε 4 νησιά ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές

Ο Βακάκης έδειξε το δρόμο στις Κυκλάδες: Σε 4 νησιά ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές

Ο κύβος ερρίφθη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου ελήφθη η απόφαση να επιτραπεί η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε Μύκονο, Κέα, Κίμωλο και Ίο.

Πρόκειται για ένα ακόμα πλήγμα στην αργία της Κυριακής μετά την πρόσφατη απόφαση της Jumbo του Απόστολου Βακάκη να ανοίξει δύο καταστήματα της αλυσίδας όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε Πρέβεζα και Κατερίνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων το 2020, περισσότερες Κυριακές, εκτός από αυτές που προβλέπει ο νόμος 4177/201 και η οποία αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων:

- Για τα Νησιά Μύκονο, Κέα, Κίμωλο, και Ίο επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

- Για τα νησιά Μήλο και Σύρο επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές για το διάστημα από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου.

- Για την Τήνο επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις άλλες Κυριακές πλην αυτών που ορίζονται στις παραγράφους 1 και ΙΑ του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 από 21 Μαρτίου έως και 31 Οκτωβρίου.

- Για τα νησιά της Νάξου και της Άνδρου δεν επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων άλλες Κυριακές πλην αυτών που ορίζονται στις παραγράφους 1 και 1Α του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013.

Το ωράριο

Η απόφαση που υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης αναφέρει ακόμη τα εξής:

«Κάθε προηγούμενη απόφαση για προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων στον Νομό Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλες Κυριακές επιπλέον των αναφερομένων στις παραγράφους του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 παύει να ισχύει από την δημοσίευση της παρούσας (εξαιρείται από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου η απόφαση που αναφέρεται στο σχετ. 6 της παρούσας η οποία εξακολουθεί να ισχύει, στην περίπτωση που δεν έρχεται σε αντίθεση με την παρούσα, οπότε υπερισχύει η παρούσα που έχει λάβει υπ’ όψιν τα ισχύοντα και όσους Δήμους κατέθεσαν προτάσεις).

Κατά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, εφαρμόζεται το πλαίσιο του ωραρίου του άρθρου 23 του Ν. 2224/1994, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 του Ν. 3377/2005 (A’ 202). Το ανωτέρω πλαίσιο ωραρίου καθορίζεται για τις καθημερινές ημέρες μέχρι την 21:00 ώρα, το Σάββατο μέχρι την 20:00 ώρα και την Κυριακή από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

Επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν σύμφωνα με τα ανωτέρω. Η απασχόληση των εργαζομένων στις περιπτώσεις αυτές είναι νόμιμη και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές.

Στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά τις Κυριακές της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 δύναται να χορηγηθεί η αναπληρωματική ανάπαυση σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που προηγείται των Κυριακών αυτών».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα