Βόμβα στο ΑΤ Ζωγράφου: Το σενάριο της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης εξετάζει η ΕΛΑΣ

Βόμβα στο ΑΤ Ζωγράφου: Το σενάριο της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης εξετάζει η ΕΛΑΣ

Το σενάριο της πρωτοεμφανιζόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης φαίνεται να εξετάζουν οι αρχές στο περιθώριο του συναγερμού που έχει σημάνει στην αντιτρομοκρατική με την απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος με βόμβα στο αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου στην Πανεπιστημιούπολη.

Ήταν 9:15 το πρωί. η έκρηξη απετράπη καθώς την ύπαρξη της βόμβας στο σημείο αντελήφθη ο διοικητής του τμήματος. Σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από το αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου όλη η Ηρώων Πολυτεχνείου τίθεται σε αποκλεισμό με την είσοδο του Πανεπιστημίου, να παραμένει φυσικά κλειστή.

Μέσα στον εκρηκτικό μηχανισμό, εκτός από εκρηκτικές ύλες βρέθηκε και ένα δοχείο με καρφιά γεγονός που, σε συνδυασμό με το ότι την ίδια ώρα δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την βόμβα, κάνει τις αρχές να μιλούν για προσπάθεια τυφλού χτυπήματος σε μία περιοχή όπου κυκλοφορούν πεζοί, αυτοκίνητα και λεωφορεία.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως οι δράστες μάλιστα άφησαν τον μηχανισμό σε σημείο εισόδου του πανεπιστημίου, απ' όπου περνούν περαστικοί, αλλά και οι αστυνομικοί του τμήματος Ζωγράφου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι αξιωματικοί του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών εκτιμούν πως η βόμβα «του σωλήνα» όπως την ονομάζουν, τοποθετήθηκε μπροστά από δέντρο καθώς στόχος ήταν να κατευθυνθεί το οστικό κύμα σε απόσταση έως και 30 μέτρων, παρά το γεγονός πως η εκρηκτική ύλη ήταν μαύρη πυρίτιδα η οποία δεν έχει την ίδια εκτόνωση.

Σημειώνεται πως η απόσταση μεταξύ του σημείου που τοποθετήθηκε η βόμβα και του ΑΤ Ζωγράφου ήταν μόλις δέκα έως δεκαπέντε μέτρα, γεγονός που κάνει σίγουρο το ότι η έκρηξη θα είχε θύματα ειδικά αν εκείνη την ώρα περνούσαν περαστικοί από το σημείο.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι αρχές, το γεγονός που προξένησε φόβο ήταν ότι το ρολόι του μηχανισμού δούλευε κανονικά όταν έφτασαν στο σημείο.

Η βόμβα θεωρείται ότι τοποθετήθηκε τις βραδινές ώρες ωστόσο ενδεχόμενη κακή ρύθμιση η λάθος στην συνδεσμολογία αποσόβησε κατά πάσα πιθανότητα την έκρηξη και επήλθε έτσι η εξουδετέρωση.

Τα παραπάνω οδηγούν τις αρχές στο να μιλούν χαρακτηριστικά για «Εραστές των τυφλών απροειδοποίητων χτυπημάτων τέτοιου είδους και για «μηδενιστές» νέους που ίσως πειραματίστηκαν και πλέον επιθυμούν να επιχειρήσουν ένα θανατηφόρο ξεκίνημα όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα κάνουν λόγο για τουλάχιστον μια απόπειρα των βομβιστών να δείξουν ότι η τρομοκρατία είναι ενεργή, αναβαθμισμένη και θέλει θύματα.

Ενώ η συγκεκριμένη αποτυχημένη απόπειρα, επισημαίνουν, δεν αποκλείει νέα αιματηρή επανάληψη στο προσεχές μέλλον με τους φόβους να επικεντρώνονται στην περίοδο των γιορτών.

Για τον παραπάνω λόγο συντελέστηκαν εκτεταμένες και συνεχείς συσκέψεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας όπου αποφασίστηκε η λήψη μέτρων και τις συχνές περιπολίες σε χαρακτηρισμένους στόχους.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα του Ζωγράφου έγινε στόχος αγνώστων που πέταξαν 20 βόμβες μολότοφ κατά του κτηρίου.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη βόμβα διαπιστώνεται να έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες τουλάχιστον δύο βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν σε χτυπήματα στο πρόσφατο παρελθόν.

Συγκεκριμένα η βόμβα « του σωλήνα» προσομοιάζει στη βόμβα που τοποθετήθηκε στις 7 Απριλίου στα σκαλιά της σχολής Μηχανικών του Πολυτεχνείου η οποία εντούτοις δεν είχε καρφιά αλλά και στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε φέτος τον Ιανουάριο στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι και είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό δύο ανθρώπων.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα