Συγκλονισμένη η Φθιώτιδα από την εκδημία του Μητροπολίτη της

Συγκλονισμένη η Φθιώτιδα από την εκδημία του Μητροπολίτη της

Στις 11 το πρωί την ερχόμενη Τρίτη προγραμματίζεται να γίνει η κηδεία του μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδος που εκδήμησε εις Κύριον σήμερα λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πότε η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, με πιθανότερο αυτό να γίνει είτε την Κυριακή το απόγευμα είτε τη Δευτέρα το πρωί, στο Μητροπολιτικό ναό της Λαμίας.

Το σύνολο των πολιτικών παραγόντων της περιοχής με ανακοινώσεις τους σκιαγραφούν την για 23 χρόνια διακονία στη Φθιώτιδα του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Νικολάου Πρωτοπαπά και περιγράφουν το τεράστιο κενό που αφήνει πίσω του καθώς επίσης και τη μεγάλη του προσφορά στην περιοχή.

Το πλούσιο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο που αφήνει πίσω του ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόλαος, υπογραμμίζει, με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα ότι εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος», αναφέρει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Αγαπητός σε λαό και κλήρο, αφήνει ανεξίτηλο πνευματικό αποτύπωμα, καθώς και πολύτιμο φιλανθρωπικό έργο».

Ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωση του μιλά για το τεράστιο κοινωνικό και εκκλησιαστικό έργο που προσέφερε και συμπληρώνει: «Στάθηκε δίπλα σε όσους είχαν πραγματική ανάγκη. Μας ενέπνευσε με τη σύνεση, τη μετριοπάθεια, την ταπεινότητα και την αγάπη του προς την πατρίδα και τη Φθιώτιδα.Το έργο και η διακονία του θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Η Φθιώτιδα θα τον θυμάται για πάντα».

Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης σημειώνει πως «ο επί 23 χρόνια Μητροπολίτης Φθιώτιδας με την άσβεστη φλόγα για προσφορά που τον διέκρινε, με την ισχυρή προσωπικότητά του και τη βαθιά πνευματικότητα του άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη θρησκευτική ζωή του τόπου» ενώ τον περιγράφει ως έχοντα «χαλύβδινη βούληση και ατσάλινη θέληση».

Ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας και νέος δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος σημειώνει πως «στις πάνω από δύο δεκαετίες ποιμαντορίας του εργάστηκε ακούραστα στην τοπική εκκλησία και αφήνει πίσω του ένα πλούσιο κοινωνικό φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο», ενώ συμπληρώνει πως «στάθηκε δίπλα στους ανήμπορους και αυτούς που είχαν ανάγκη».

Ο πρώην υπουργός - βουλευτής Θανάσης Γιαννόπουλος σημειώνει πως «ο αείμνηστος μητροπολίτης υπήρξε πρότυπο ιεράρχη σεμνός, ταπεινός, φιλάνθρωπος, μια εξαίρετη προσωπικότητα με ξεχωριστό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο και διαρκές ενδιαφέρον για το ποίμνιό του» και μάλιστα τον χαρακτηρίζει ως «παράδειγμα πεφωτισμένου ιεράρχη».

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο θάνατος του ήταν αιφνίδιος καθώς υπέστη καρδιακή ανακοπή την ώρα που ήταν στο σπίτι του και αμέσως διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Λαμίας. Οι γιατροί κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες χωρίς όμως να μπορέσουν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόλαος ήταν καλά στην υγεία του αφού ανήμερα της Αγίας Παρασκευής χοροστάτησε σε Αρχιερατική λειτουργία σε ομώνυμη εκκλησία της Λαμίας ενώ το απόγευμα της Πέμπτης ήταν αυτός που υποδέχθηκε την εικόνα που είχε κλαπεί από το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στην άνω Σπαρτιά της Ανατολικής Φθιώτιδας πριν από 40 χρόνια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα