Σεισμός: Στο ρυθμό των Ρίχτερ η Αττική - Τα 5,1 προκάλεσαν τρόμο και ξύπνησαν μνήμες

Σεισμός: Στο ρυθμό των Ρίχτερ η Αττική - Τα 5,1 προκάλεσαν τρόμο και ξύπνησαν μνήμες

Σεισμός  5,1  της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική στις 2:15 το μεσημέρι της Παρασκευής. Από τον σεισμό προκλήθηκαν καταρρεύσειςακατοίκητων   κτιρίων, μικρές ζημιές και τραυματισμοί

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα.

 Όπως αναφέρει η ανακοίνωση για το σεισμό στην Αθήνα: «Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας».

Στο Παγκράτι ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που κόσμος βγήκε στους δρόμους, όπως και στη Γλυφάδα και στην Αργυρούπολη.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Κόρινθο, Αίγινα, Νάξο, Πάρο, Άνδρο, βόρεια Εύβοια, Σύρο, Τανάγρα, Λιβαδειά, Ελευσίνα, Χαλκίδα και στην Ιτέα.

Μετά τη σεισμική δόνηση, και ενδεχομένως λόγω υπερφόρτωσης δικτύου, υπήρξε πρόβλημα στις επικοινωνίες, ενώ σημειώθηκαν και προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Ο σεισμός στην Αθήνα προκάλεσε κατάρρευση ενός παλιού κτίσματος στο λιμάνι του Πειραιά, και συγκεκριμένα στην πύλη Ε1. 

Πρόκειται για έναν παλιό ταινιόδρομο, ο οποίος υπέστη ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική. 

Δύο ακατοίκητα σπίτια κατέρρευσαν σε Δραπετσώνα και Πετράλωνα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για κατάρρευση εγκαταλελειμμένου κτίσματος και στην οδό Ερμού. Υπάρχουν επίσης αναφορές για ζημιές σε προσόψεις κτηρίων σε πολλές περιοχές, από τον Πειραιά έως το Μοναστηράκι.

Η Πυροσβεστική, που είναι σε γενική επιφυλακή, έχει λάβει τουλάχιστον 76 κλήσεις για βοήθεια, κυρίως για εγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες. Το ΕΚΑΒ έχει λάβει δύο ειδοποιήσεις για κρίσεις πανικού. Συνολικά έχουν κινητοποιηθεί 350 πυροσβέστες με 150 οχήματα, συν 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί.

Όπως έγινε γνωστό, τέσσερα άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά από τον σεισμό.

Την προληπτική εκκένωση όλων των δημόσιων κτηρίων ζήτησαν οι αρμόδιες αρχές, για προληπτικούς λόγους μετά τον ισχυρό σεισμό.

Αρκετοί από τους κατοίκους έμειναν για ώρες έξω από τα σπίτια τους, ανησυχώντας για μετασεισμούς και προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με αγαπημένα τους πρόσωπα για να δουν αν είναι καλά μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Έντεκα μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ- 4,4 ο ισχυρότερος

Έντεκα μετασεισμοί έχουν καταγραφεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών από τις 14:13 οπότε και σημειώθηκε ο σεισμός των 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή της Μαγούλας, βορειοδυτικά της Αθήνας.

Ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε περίπου μια ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ και ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Σεισμός Αθήνα – Χουλιάρας: Ή πάμε για εκτόνωση ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό

Διχασμένοι οι σεισμολόγοι για το αν ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στις 14:13 το μεσημέρι της Παρασκευής (19.07.2019) ήταν ο κύριος ή όχι.

Την ίδια ώρα ο Γεράσιμος Χουλιάρας με τρεις αναρτήσεις στο Facebook συνιστά ψυχραιμία ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού. 

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του αναφέρει: «2 σενάρια υπάρχουν. Ή πάμε για εκτόνωση Ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό. Μόνο ο χρόνος και η καταγραφή της ακολουθίας θα το δείξουν αυτό και κανένας βιαστικός άνθρωπος»

Νωρίτερα ο Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ο σεισμός στην Αθήνα των 5,1 Ρίχτερ ήταν κατά πάσα πιθανότητα  ο κύριος σεισμός. Ωστόσο η μετασεισμική ακολουθία αναμένεται πλούσια.

Στην ίδια γραμμή και ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης εκτίμησε ότι «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Λέκκας: Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας από την μεριά του διευκρινίζει ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Tόνισε πάντως πως είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ. Σημείωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Όπως είπε ο κ Λέκκας ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Σκορδίλης: Δεν περιμένουμε να γίνει σεισμική δόνηση πάνω από 5,1 Ρίχτερ

Σε ένα διαφορετικό μήκος – κύματος,»Ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση μεγαλύτερου σεισμού» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Μανώλης Σκορδίλης.

«Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών.

Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό» τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος».

 

Σεισμός Αττική: Είπα πάει, χαθήκαμε

Ο Εγκέλαδος "χτύπησε ξανά" 20 χρόνια μετά - Ξύπνησαν μνήμες 1999

Χρυσοχοΐδης: Με εντολή πρωθυπουργού, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα