Έπεσε η αυλαία στην δίκη για τον αδικοχαμένο Βαγγέλη Γιακουμάκη. Αποδόθηκε δικαιοσύνη;

Έπεσε η αυλαία στην δίκη για τον αδικοχαμένο Βαγγέλη Γιακουμάκη. Αποδόθηκε δικαιοσύνη;

Με την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων έπεσε η αυλαία στην δίκη για τον αδικοχαμένο Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Μετά από σχεδόν δυόμιση μήνες ακροαματικής διαδικασίας,  η Έδρα υιοθέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα. Έκρινε ένοχους τους οκτώ από τους εννιά κατηγορούμενους για τα αδικήματα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Οι συνήγοροι επικαλέστηκαν κατά περίπτωση το άρθρο 133 του Π.Κ. για την “εφηβική και μετεφηβική ωριμότητα” καθώς και τον πρότερο και σημερινό έντιμο βίο.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι:

    Για τρεις από τους σπουδαστές που κατά τον χρόνο τέλεσης των αδικημάτων ήταν ανήλικοι, 150 ώρες κοινωφελούς εργασίας που πιθανότατα θα εκτίσουν σε δομή της Κρήτης.
    Για τους υπόλοιπους πέντε, 36 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή. Ωστόσο, η ποινή είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ/ημέρα με ανασταλτικό χαρακτήρα στο εφετείο.

Όλοι τους άσκησαν έφεση.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο πατέρας του Βαγγέλη δήλωσε μέσω του δικηγόρου της οικογένειας Δημήτρη Μπούκα: “Δεν ντρέπομαι για τον Βαγγέλη, δεν ντρέπομαι για την Κρήτη. Όσα αποκαλύφτηκαν στο δικαστήριο, αφορούν άτομα που δεν έχουν σχέση με την Κρήτη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για το σεβασμό που εισπράξαμε. Μετά τη σημερινή απόφαση, ο γιος μου θα είναι καλύτερα τώρα”.

Η αλλαγή της νομοθεσίας με αφορμή την έρευνα του “Τούνελ”.

Μετά την υπόθεση του Γιακουμάκη που ανέδειξε το «Τούνελ» και τον θόρυβο που προκάλεσε το bullying, άλλαξε η νομοθεσία προκειμένου να καλυφθεί το κενό που αποκαλύφθηκε.

Αυτός που προκαλεί Bullying θα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη.

Ο νόμος ίσχυσε από τις 27 Απριλίου 2015 και προέβλεπε τις εξής ποινές:

Από 10 ημέρες έως πέντε χρόνια στην περίπτωση πρόκλησης   bullying  από ενήλικα σε ενήλικα και σε περιπτώσεις όπου ο δράστης ήταν ενήλικας και το θύμα ανήλικο από 6 μήνες έως πέντε χρόνια.

Άλλη αντιμετώπιση προβλεπόταν από τον νόμο αν μεταξύ δράστη και θύματος υπήρχε διαφορά μεγαλύτερη των τριών ετών.

Σύμφωνα με το άρθρο 309 του νέου Ποινικού Κώδικα, η ποινή για τη επικίνδυνη σωματική βλάβη είναι η εξής: Αν η πράξη τελέστηκε με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει στον παθόντα κίνδυνο ζωής ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Δημήτρης Μπούκας σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο «Τούνελ», ανέφερε:

“Δώσαμε έναν αγώνα με την οικογένεια σημαντικό, με την ουσιαστική συμβολή της εκπομπής σας και αυτό το γνωρίζει όλη η Ελλάδα. Αν δεν υπήρχατε εσείς κ. Νικολούλη το θέμα δεν θα είχε αναδειχτεί και θα είχε ξεχαστεί. Η αυλαία έπεσε προσωρινά και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι νεαροί βρέθηκαν κατηγορούμενοι για σημαντική βία κατ’ εξακολούθηση.  Οι γονείς του Βαγγέλη που κάθε φορά που ανέβαιναν στα Γιάννενα βίωναν μια Σταύρωση, ποτέ δεν καταφέρθηκαν κατά κανενός κατηγορουμένου, παρά τα όσα ακούστηκαν για το παιδί τους που δεν μπορεί να αντέξει άνθρωπος. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, κάτι που επιβεβαιώθηκε”.

Δείτε καρέ -καρέ τις  δικαστικές εξελίξεις και την βαθιά έρευνα του “Τούνελ” στην πολύκροτη υπόθεση που ανέδειξε το bullying και ευαισθητοποίησε την κοινωνία, ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα