Έκρηξη στο Κολωνάκι: Τα δύο σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ για το τυφλό χτύπημα

Οµάδα που βρίσκεται στον «προθάλαµο» της τροµοκρατίας και αντιεξουσιαστές βλέπει η Αντιτρομοκρατική πίσω από το χτύπηµα στο Κολωνάκι. Δύο βασικά σενάρια εξετάζουν οι αρχές για τους δράστες της επίθεσης στον Ιερό Ναό του Αγίου ∆ιονυσίου.

«Μαθητευόμενους» τρομοκράτες ή εχθρούς της εκκλησίας βλέπει η ΕΛ.ΑΣ

Σύµφωνα µε το πρώτο σενάριο, ίσως πρόκειται για οµάδα που βρίσκεται στον «προθάλαµο» της τροµοκρατίας και θέλησε να αναβαθµίσει τη δράση της, φτιάχνοντας έναν πιο «εξελιγµένο» εµπρηστικό µηχανισµό.

Οι αστυνοµικοί κάνουν λόγο για άτοµα που «πειραµατίζονται», έχοντας «βλέψεις» για σοβαρότερα χτυπήµατα. Η χθεσινή επίθεση στην εκκλησία του Κολωνακίου χαρακτηρίζεται «τυφλή», καθώς δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνηµα.

«Το modus operandi δεν παραπέµπει σε κάποια από τις γνωστές τροµοκρατικές οργανώσεις. Ο µηχανισµός δεν ήταν µεγάλης ισχύος και δεν προειδοποίησαν. Ωστόσο, δεν έχουµε να κάνουµε µε συνηθισµένη επίθεση αναρχικών.

Ο µηχανισµός περιείχε συνδεσµολογία: καλώδια, δύο µπουκάλια µε εύφλεκτο υγρό, µικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης και ρολόι. Ο κατασκευαστής είχε τις βασικές γνώσεις για αναβαθµισµένη ενέργεια. Κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει οι δράστες να κινούνται στις παρυφές της τροµοκρατίας» εξηγεί στο «Εθνος» αστυνοµική πηγή.

Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να καταθέσει ο αστυνοµικός που τραυµατίστηκε από την έκρηξη

Το δεύτερο σενάριο είναι να πρόκειται για µία από τις οµάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου που επιτίθενται το τελευταίο διάστηµα σε εκκλησίες χωρίς να συνδέονται µε την εγχώρια τροµοκρατία. Το τελευταίο διάστηµα παρατηρείται «ρεύµα» κατά της Εκκλησίας, µε πιο πρόσφατο παράδειγµα την επίθεση µε µπογιές στις 14 ∆εκεµβρίου στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Η οµάδα που ανέλαβε την ευθύνη έκανε λόγο σε κείµενο που δηµοσίευσε στο Διαδίκτυο για «ακροδεξιά ρητορική της επίσηµης Εκκλησίας».

Στο πρόσφατο παρελθόν, επίσης, επιθέσεις έχει δεχθεί, µία φορά µάλιστα µε µολότοφ, ο Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου στα Εξάρχεια. Χθες προκλήθηκαν υλικές ζηµιές σε τζάµια του Αγίου Διονυσίου, οι οποίες θα αποκατασταθούν σήµερα.

Ειδοποίησε ο νεωκόρος

Ο νεωκόρος του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου ήταν αυτός που είδε στις 7.00 το πρωί το κουτί που περιείχε τη βόµβα και ειδοποίησε την Αστυνοµία. Μάλιστα, αγνοώντας τον κίνδυνο, σήκωσε το κουτί και το µετέφερε παραπλεύρως του ναού. Όταν έφτασε στο σηµείο περιπολικό του Αστυνοµικού Τµήµατος Εξαρχείων, αστυνοµικός σήκωσε το κουτί, χωρίς να τηρήσει το µνηµόνιο ενεργειών, µε αποτέλεσµα να εκραγεί στα χέρια του.

Η ενέργειά του προκάλεσε προβληµατισµό στην ηγεσία της Αστυνοµίας, καθώς η κλήση που είχε λάβει η Αµεση ∆ράση ήταν για ύποπτο αντικείµενο. Ωστόσο, αντί να αποκλειστεί η περιοχή µέχρι να φτάσουν οι άνδρες του Τµήµατος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισµών, ο αστυνοµικός έπιασε µε τα χέρια του το κουτί.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει υποστεί µερικώς βλάβη στην ακοή του και στην όραση από το ένα µάτι, ενώ φέρει εγκαύµατα στο πρόσωπο. Χθες το πρωί υποβλήθηκε σε χειρουργείο για να του αφαιρεθούν από το πρόσωπο υπολείµµατα του µηχανισµού.

Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να δώσει κατάθεση στους συναδέλφους του, προκειµένου να περιγράψει το περιστατικό. Το 401 Στρατιωτικό Νοσοκοµείο επισκέφθηκε τον τραυµατία ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνοµίας, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο οποίος ενηµερώθηκε από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας του.

Σε επιφυλακή η αντιτρομοκρατική

Την ίδια ώρα, η Αντιτροµοκρατική βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ίσως πραγµατοποιηθεί τροµοκρατική επίθεση το επόµενο διάστηµα. Η οργάνωση που φοβίζει τις Αρχές είναι η «Επαναστατική Αυτοάµυνα», µια ένοπλη οµάδα που συνηθίζει να χτυπά µε καλάσνικοφ µία φορά τον χρόνο από το 2014 και µετά.

Μάλιστα, τα µέλη της πυροβολούν κατά αστυνοµικών, µε τελευταίο παράδειγµα τα πυρά εναντίον ανδρών των ΜΑΤ έξω από το γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια.

Αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιµούν ότι υπάρχουν περιστατικά, όπως ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου, που έχουν ενεργοποιήσει «αντανακλαστικά» ένοπλων οµάδων οι οποίες µπορεί να θελήσουν να «απαντήσουν» µε όπλα.

Οι αστυνοµικές δυνάµεις βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ δίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήµατα εντολές για αυξηµένα µέτρα αυτοπροστασίας. Ιδιαίτερα οι διµοιρίες των ΜΑΤ που είναι τοποθετηµένες στην περιοχή των Εξαρχείων έχουν τοποτηρητές για να ειδοποιούν σε περίπτωση εντοπισµού ύποπτων κινήσεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα