Πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο για την έκδοση του Mr Bitcoin

Πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο για την έκδοση του Mr Bitcoin

Το «πράσινο φως» άναψε ο Άρειος Πάγος για την έκδοση του Αλεξάντερ Βινικ ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της Γαλλίας.

Πρόκειται για την τρίτη χώρα που ζητά τον αποκαλούμενο και Mr. Bitcoin στον οποίο αποδίδεται ότι «ξέπλυνε» περίπου 130 εκατ. ευρώ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BTC-e, που προέρχονται από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα και για τις οποίες ζητήθηκαν λύτρα σε bitcoins.

Η συγκεκριμένη διαδικασία που εκκρεμούσε εδώ και περίπου δύο μήνες στο Ανώτατο Δικαστήριο, έχει καταγγελθεί από τον Α. Βίνικ για σειρά παραβιάσεων των θεμελιωδών  του δικαιωμάτων και για τούτο ξεκίνησε απεργία πείνας εδώ και 24 ημέρες.

Ο εκζητούμενος είχε καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας  ενώ έχει αποστείλει δήλωση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην οποία εκθέτει όσα θεωρεί, όπως σημειώνει,  ότι έχουν τελεστεί εις βάρος του από τις ελληνικές αρχές.

Εκδίδεται και το «Λίπος»

Το δικαστήριο απάντησε θετικά και στο γαλλικό αίτημα για έκδοση του Λάσα Σουσανασβίλι γνωστού και ως «Λίπος».

Ο Γεωργιανός εκδίδεται στη Γαλλία μόνο για το αδίκημα των κλοπών καθώς για αυτά που αφορούν την απόκρυψη κλοπιμαίων, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κα ξέπλυμα) το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να διενεργηθεί έρευνα από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτές οι πράξεις έχουν τελεστεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση η Γαλλία οφείλει να επαναμεταγάγει στη χώρα μας το «Λίπος» εφόσον ζητηθεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα