Η φράση ότι υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα εκτός των συνόρων της χώρας ακούγεται όλο και περισσότερο και το τρίτο κύμα μετανάστευσης που γνωρίζει η χώρα είναι γεγονός.
Ενδεχομένως αυτό το κύμα δεν έχει τη δυναμική του των δύο προηγουμένων, αυτού που σημειώθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα και αυτού που έγινε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με βάση τα τελευταίες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού σήμερα, περισσότεροι από 5 εκατ. πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν εκτός των ελληνικών συνόρων και οι περισσότεροι από αυτούς είναι στις ΗΠΑ.
Μέσα στα πρώτα δύο κύματα πολλοί ήταν οι Έλληνες που κατάφεραν να πετύχουν και χτίσουν τις δικές τους επιχειρηματικές ιστορίες. Κάπου εκεί ανάμεσα σε όλους αυτούς που έφευγαν από την Ελλάδα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν και ο Ζωιτάς. Σήμερα έχει πέντε διάσημα ντελικατέσεν που ζηλεύουν ακόμη και οι μεγάλες αλυσίδες, ενώ ο ίδιος έχει προσελκύσει το παρελθόν το ενδιαφέρον των New York Times και άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Ο Γιάννης Ζωιτάς γεννήθηκε στο χωριό Ρουπακιάς στη Λευκάδα. Ένα χωριό που σήμερα δεν υπάρχει στον χάρτη, είναι εγκαταλελειμμένο και τα ψηλά χορτάρια καταπίνουν τα σπίτια και τα χαλάσματα.
Σε αυτό το χωριό ο Γιάννης Ζωιτάς, γνωστός πλέον στην Αμερική με το παρατσούκλι «Big John» θυμάται πως μεγαλώνοντας με τα έξι αδέρφια στο σπίτι του δεν υπήρχε πότε αρκετό φαγητό.
Τα χρόνια στο χωριό ήταν δύσκολα και ο ίδιος μετά την έκτη δημοτικού και αφού σταμάτησε το σχολείο, ξεκίνησε να δουλεύει με τον πατέρα του στις ελιές και τα αμπέλια της οικογένειας.
Ο δρόμος για τη μετανάστευση δεν άργησε.
Μετανάστευσε στις ΗΠΑ και όταν ήταν 26 χρονών και ξεκίνησε να δουλεύει σε κατάστημα της 110ης οδού στο Μπρόντγουεϊ. Αυτό το κατάστημα ήταν τότε ένα ασφυκτικά γεμάτο, μικρό μπακάλικο.
Το ίδιο μπακάλικο που υπάρχει και σήμερα, αλλά τότε ήταν πολύ μικρότερο και με διαφορετικό όνομα.
Η προκαταβολή και ο όρκος
Το αγόρασε τελικά και δίνοντας προκαταβολή και τότε ορκίστηκε να πληρώσει όλες τις δόσεις και να αλλάξει το όνομα σε Westside Market. Στη συνέχεια το παντοπωλείο επεκτάθηκε και εμπλουτίστηκε με φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Η επέκταση κατέστη δυνατή με την αγορά του διπλανού κενού μπαρ και της παρακείμενης τράπεζας. «Οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε ποιοτικά και θα πληρώσουν παραπάνω γι’ αυτό», τόνισε σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Σήμερα έχει στην κατοχή του έξι καταστήματα με την επωνυμία «Westside Market» στη Νέα Υόρκη.
Το κατάστημα στην 110η οδό διαθέτει περισσότερα από 20.000 προϊόντα. Μεταξύ άλλων υπάρχει γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας και βιολογικό. Οι πελάτες επιλέγουν προϊόντα χαμηλά σε νάτριο και χωρίς γλουτένη. Μάλιστα υπάρχουν 48 (!) ποικιλίες αυγού και πάνω από 250 είδη μπίρας.
Τα σπιτικά φαγητά και γλυκά, τα παρασκευάζει είτε η σύζυγός του, η Μαρία Ζωιτά, είτε οι σεφ, που ακολουθούν τις συνταγές της.
«Νομίζω ότι είναι καλό να δίνεις στους ανθρώπους κάτι που τους αρέσει», δήλωσε από το κατάστημα στην 110η οδό η 57χρονη Μαρία, ενώ ανακάτευε μεγάλες κατσαρόλες με γαρίδες με λευκό κρασί και κοτόπουλο με κρεμμύδια.
Ο καυγάς για το τσιζκέικ